Baş Ağrısı Tümörün Belirtisi Olabilir Mi? Her baş ağrısı beyin tümörü demek değildir. Beyin tümörleri kafatası içinde yer kaplar ve basınç artışına neden olur.
Beyin tümörü son evre belirtileri arasında şiddetli ve sık tekrarlayan baş ağrıları, uzun süren kafa karışıklığı, halüsinasyonlar, unutkanlık, denge bozukluğu, istemsiz hareketler ve iştah kaybı görülür.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
Muhtemelen hastalarımızdaki bu endişe beyin tümörlerinin ilk bulgu olarak mutlaka baş ağrısı yaptığının düşünülmesinden kaynaklanıyor olmalı… Oysa ki, çoğu beyin tümörü yavaş büyür ve ancak beyinde damarlara, beyin zarına bası yaptığında ya da kafa içi basıncı artışına yol açtığında baş ağrısına neden olur.
Bir kez neden saptanıp tanı konulduktan sonra ağrıları azaltmak veya durdurmak mümkündür. En sık görülen tipleri migren ve gerilim tipi baş ağrılarıdır. Genellikle başın çevresinde bant şeklinde hissedilir. Günlerce sürebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Geçmeyen baş ağrısı ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir ve hemen doktorunuza başvurmanız gerekebilir. Bu tür baş ağrıları genellikle migren veya gerilim tipi baş ağrısı gibi yaygın nedenlerden kaynaklanırken bazı durumlarda beyin tümörü gibi daha ciddi nedenlere işaret edebilir.
Beyin tümörleri kafatası içinde yer kaplar ve basınç artışına neden olur. Bu durumda oluşan baş ağrıları daha sıkıcı, şiddetli, zor geçen ve diğer bazı belirtilerle (kusma, görme ve işitme bozuklukları, kol ve bacaklarda güçsüzlükler, dengesizlik gibi) beraber seyreden ağrılardır.
İyi Huylu Beyin Tümörü (Menenjiom)
Menenjiom beyin tümörleri arasında en sık karşılaşılan iyi huylu bir tiptir. En önemli belirtisi geçmeyen baş ağrılarıdır.
Beyin tümörleri, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu, kol ve / veya bacakta güç kaybı ve görme bozukluğu gibi semptomlara yol açar. Genetik geçiş, radyasyona maruz kalmak, beyaz ırk gibi bazı etkenlerin yanı sıra farklı risk faktörleri de beyin tümörü oluşumunu tetikleyebilir.
Kafatası içinde yerleşen tümörler basınç artışına bağlı olarak, belirgin belirtiler gösterebilirler. Beyin tümörlerinin en önemli belirtileri; şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusmadır.
Beyinde oluşan tümörler, göz sağlığına olumsuz yönde etki edebilir. Göz sinirleri ya da görsel kontekse baskı yapan tümörlerin yanı sıra beyin içindeki genel baskıyı artıran hastalıklar da göze zarar verebilir. Bu hastalıkların tedavisi sırasında uygulanan yöntemler de görme bozukluklarına yol açabilir.
Sırtta eğrilik (skolyoz) ve ağrı varsa osteoid osteoma- osteoblastoma isimli iyi huylu kemik tümörü belirtisi olabilmektedir. Diz ve omuz gibi eklem yerlerine yakın dışardan görülen, hastanın elle bastırdığında kemik kıvamında sertlik hissediyorsa osteokondrom (eksozitoz) belirtisi olabilir.
Bu da ameliyatla tamamen çıkarılabilmelerini mümkün kılar. Menenjiomların büyük bir çoğunluğu 2 cm'den küçük olur. Ancak 5 cm'e kadar, hatta beynin dörtte birini kaplayacak kadar büyük menenjiomlara rastlanabilir. Tümör ne kadar büyürse beyin fonksiyonlarını da o derece tehdit eder.
Beyin tümörleri, kafatası içerisinde büyüyerek beyin üzerine baskı yaparlar. Bulundukları bölgeye ve baskı altında tuttukları beyin alanına göre belirtiler verirler. Ancak kafa içinde yer kaplayan bütün vakalarda olduğu gibi öncelikle kafa içi basıncın artmasına bağlı belirtileri gösterirler.
Baş ağrısı için nelere dikkat edilmeli? 1: Önceliklle kişinin hayatında daha önceleri hiç yaşamadığı çok şiddetli baş ağrısı ortaya çıkarsa, ağrı enseden başlayıp başın ön kısmına doğru yayılıyorsa vakit geçirmeden nörolojik bilimler hekimine başvurulmalıdır.
Kafa içi basınç genellikle başka bir rahatsızlıkla ilişkili olarak yükselir. En yaygın neden kafa travmalarıdır. Kafa travmaları subaraknoid kanamaya neden olarak intrakranial basıncı arttırır.. Beyin tümörleri, iskemik inme, beyin kanaması, hidrosefali kafa içi basıncı arttıran diğer nedenlerdir.
Beyin tümörlerinin tanısı, tümörün türüne ve büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Tanı, bir nörolojik muayene, manyetik rezonans görüntüleme (MRI), bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, beyin biyopsisi veya kan testleri gibi farklı yöntemler kullanılarak yapılabilir.
Bu konuda farklı görüşler olmakla birlikte, bilimsel olarak stresin kansere yol açtığını kanıtlayan hiçbir çalışma yoktur.
Beyin tümörleri, tedavi edilmezse ve kontrol altına alınmazsa ölümcül olabilir. Ancak tümörün türü, evresi, büyüklüğü ve tedaviye verilen yanıta bağlı olarak hastaların yaşam süresi değişebilir.
Akut sinüzit, diş problemleri, kulak enfeksiyonları, grip, glokom, beyin damar bozuklukları, iyi veya kötü huylu beyin tümörleri, hipertansiyon, kafa travmaları gibi nedenlerle ortaya çıkar. Baş ağrılarının çoğu masumdur ve en sık gerilim tipi baş ağrısı ve migren tipi baş ağrısı görülür.
Bazı türleri susuzluk, yorgunluk, stres, yüksek tansiyon, adet dönemi ya da migren gibi bir nedenden kaynaklanabilir, bazıları da önemli bir hastalığa işaret edebilir.
Artan yaş: En sık 40 - 70 yaş aralığında görülürler. Yaş arttıkça görülme sıklığı artar. Fakat 8 yaş altı çocuklarda görülen tümörlerde ilk sıradadırlar.
Beyin sağlığımızın yerinde olduğunun göstergeleri ise dengeli bir enerjiye sahip olmak, kaliteli uyku, keskin bir hafıza, doğru beslenme, iyi ruh hali ve hızlı öğrenme becerisi.
Beyin Tümörü Ameliyatı Kaç Saat Sürer? “Beyin tümörü ameliyatı kaç saat sürer?” diye merak ediyorsanız bu ameliyatların 5 ile 14 saat gibi bir sürede gerçekleştiğini bilmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri