"Sağlıklı bir yaşam için balığı haftalık sınırlamayla değil günlük alışkanlıkla tüketin. Balık tüketiminde haftalık zorunluluklara bağlı kalmamalıyız. Evet haftada 2 yada 3 kez yememiz sağlık açısından çok yararlı ama bunu bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Biz günlük tüketim olarak tavsiye ediyoruz.
Çocukların ve yetişkinlerin düzenli olarak tüketmesi gereken balık, bağışıklık sistemini koruyor, çocukların zeka gelişimine katkı sağlıyor, kemikleri güçlendiriyor, hücreleri onarıyor ve depresyonun zararlı etkilerini yok ediyor.
Sofranızda haftada 3 gün bulundurduğunuz balık sayesinde kalbinizi ve sağlığınızı koruyacak, yükselen kolestrolle hiç çaba sarfetmeden savaşacaksınız. Haftada en az 2 kez mutlaka tüketilmesi gereken balık, farklı pişirme alternatiflerine açık olan yapısı sayesinde tüketirken sıkılmayacağınız besinlerden.
Amerikan Kalp Cemiyeti (AHA), haftada en az 2 porsiyon (1 porsiyon: 100 gr) yağlı (Omega-3 yağ asitlerinden zengin olduğu için) balık yemeyi öneriyor.
Düşük cıva seviyeli balık en fazla haftada 340 gr, yüksek cıva içeren balık ise ayda en fazla 3 kez 170 gr tüketilebilir. Gebelikte sağlıklı beslenme için balık yemeyi bırakmamız kesinlikle mantıklı değil. Çünkü balık birçok faydalı besin içerir.
İlgili 43 soru bulundu
Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Çocuklarınızı da hem bağışıklıklarını güçlendirmek hem de fiziksel ve zihinsel gelişimlerini desteklemek için balık yemeye teşvik edin. Mutlaka haftada 2 kez tüketilmesi gereken balıktan en yüksek faydayı sağlayabilmek için doğru pişirmek ve yemek gerekir.
Düzenli olarak tüketildiğinde somonun inflamasyon üzerinde iyileştirici etkiler gösterebileceği söyleniyor. Bunun için haftada en az 1 kez somon yenmesi öneriliyor.
Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit, Şubat ayında kalkan, tekir uskumru, lüfer, Mart'ta kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanı. Nisan'da ise kalkan mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç yenmeli.
Sağlık açısından taze balık tüketmek elbette daha önemli. Ancak, taze olmayan balıklarda ise dondurulmuş balık tüketmek, hiç tüketmemekten iyidir. Lezzetinden bir şey kaybettirmeyen bu dondurulmuş balıkların çözülmesini bekleyip tekrardan dondurmak yapılan en büyük hatalardan biridir.
Öğlen avlayacağınız balıklar size fazla efor harcatabilir. Mevsimsel olarak balık avı için bir zaman verecek olursak eğer İlkbahar aylarında saat sabah 09:00 ile 13:00 arası uygun olacaktır. Yaz aylarında ise sabaha doğru 04:30 ile 09:00 arası sizin için en verimli geçen bir av olacaktır.
A vitamini sayesinde göz ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Fosfor ile bedenin ihtiyacını karşılar. Tansiyonu düşüren, eklem iltihabını iyileştiren, depresyon, astım hastalıklarına iyi gelen omega 3 yönünden zengindir. Doymuş yağ asidi sayesinde zayıflamaya yardımcıdır.
Balık tüketiminin ardından mide ve sindirim sistemlerimizde tahribatlar meydana gelir. Sindirim sistemimiz ve midemiz alt üst olur. Bu sebepten ötürü mide bulantısı, şişkinlik ve halsizlik meydan gelerek kan şekerimiz düşer. Kan şekerimizi yükseltmek içinde hemen ardından helva yeriz.
Ceviz, keten tohumu ve özellikle somon, uskumru, hamsi ve sardalya gibi soğuk su balıkları önemli Omega3 kaynağı olarak dikkat çekiyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, beyin sağlığı ile beslenme arasındaki ilişkinin önemli olduğunu söyledi.
Hücrelerin yenilenmesini sağlayarak vücudun yaşlanma süresini geciktirir. Birden fazla cilt problemine karşı önlem ve koruma sağlayan balık, cildin daha parlak gözükmesine ve ciltte oluşan sivilce, leke, kırışıklık gibi problemlerin giderilmesinde oldukça faydalıdır.
Mezgit balığının içinde bol miktarda B vitamini bulunduğu için yorgunluk ve halsizlik gibi durumlara iyi gelir. Belirli aralıklarla tüketildiği zaman vücudun enerjisini ve gücünü artıran bir etki gösterir. Mezgit balığının faydaları arasında beyin ve vücut gelişimini olumlu yönde etkilemesi de bulunur.
Balık türlerinden biri olan levrek oldukça faydalı bir besin olarak karşınıza çıkıyor. Levrek faydaları arasında protein deposu bir deniz canlısı olması yer alıyor. İçerisinde A, B1, B2, B6 ve D vitaminlerini bulunduran levrek; karbonhidrat içermemesi bakımından sindirimi de kolay bir öğün oluyor.
– Balık, özel çatal ve bıçağı ile yenir. -Özel balık çatal ve bıçağı olmayan restoranlar bunu 2 bıçak servis ederek telafi eder. Balık etinin yumuşaklığı göz önünde bulundurulduğunda, bıçağın kesiciliği yoktur. -Çatalla yemeyi tercih edenler; sağ elde çatalı tutmalıdır, sol elde tercihen ekmek tutulur.
İş güç telaşı ve günlük koşuşturmalar arasında çabucak geçiştirdiğimiz bir öğün olsa da öğle yemeği aslında önem açısından kahvaltıdan sonra ikinci sırada yer alıyor. Öğle yemeklerinde çorbalar, etli sebze yemekleri, balık, salata ve meyveler tercih edilebilir.
Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Kara levreği adıyla da bilinen eşkina balığı besin değeri yüksek balıklardan biridir. Lezzeti ile damaklarda tat bırakan bu balık, her bir parçasında sağlık için şifa saklamaktadır. Ülkemizde tüm denizlerde görme ihtimaliniz çok yüksek olan eşkina balığının, ılıman denizlerde görülme olasılığı daha yüksektir.
Somon türlerinin hepsi omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık türleri arasında yer alır.
Balıkların protein oranları oldukça yüksektir. Özellikle ton balığının ardından en çok protein oranına sahip olan balık türü karidestir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri