Pirinç taneleri çok yapış yapış ya da jöleleşmişse aşırı pişmiş demektir. Pirinci süzgece alıp fazla suyu süzdükten sonra soğuk suyu açın ve pirinç taneleri üzerinde az miktarda soğuk su gezdirin.
Böyle bir durumda üzerine kağıt havlular ya da temiz kuru bir bez koyup tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını en kısığa getirin. Bu şekilde kapağını bir daha hiç açmayarak suyunu azar azar çekmesini sağlayın. Ardından yine kapağını hiç açmayarak oda sıcaklığında dinlendirin.
Lapa olan pilavın altını en küçük ocakta en kısık dereceye getirin. Üstüne bir-iki dilim tost ekmeği ya da normal ekmek koyun ve kapağını kapatın. Ekmek pilavdaki suyu ve buharı çekip daha da lapa olmasını engelleyecektir.
Tencerenin içine bir dilim bayat ekmek koyabilir, fazla yağı emdikten sonra tencereden çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda bu yöntemi pilavlar için de rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Çünkü yumuşak olan pilav iyice lapalaşır. Üzerine havlu kapatmaktan çok daha etkilidir. Ocağı kapattıktan sonra pilavın diri olduğu fark edilirse tencerenin kapağı kapatılarak bekletilir. Kendi buharıyla bir miktar daha yumuşaması sağlanır.
İlgili 20 soru bulundu
3) Pirinç Bir Süre Islatılmalı
Bu ise pilavın lapa olmasını önler. Pirinçleri suda beklettikten sonra güzelce yıkamalısınız. Temizlenen pirinçler ile tane tane pilav lezzetini yakalayabilirsiniz. Pirinçleri ne kadar suda bekletmeliyim diyorsanız, ortalama 30 dakika ile 1 saat yeterli olacaktır.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır.
Piştiğinde ilk kalori değerini koruyamadığı için yüksek kalorili bir yemek haline gelir. 1 porsiyon pilav ortalama 360 kaloridir. Bu değer 100 gramlık pilav için ölçülmüştür. Eğer her öğünde, yardımcı yemeklerle beraber 100 gram pilav tüketirseniz; zamanla kilo alımı gerçekleşir.
Pirinç, bol lifli almasından dolayı lapa şeklinde yendiğinde daha hızlı yağ yakılmasını sağlamaktadır. Pirinç genelde kilo yapan bir besin olarak bilinir fakat bu noktada pirincin nasıl yendiği önemlidir.
Az yağlı pilav için 1 kaşık tereyağı yeterli, siz daha yağlı seviyorsanız iki kaşık tereyağı veya sıvı yağ kullanabilirsiniz. Bir su bardağı pirince yaklaşık bir buçuk su bardağı su ilave etmeniz gerekecek.
Pirinç taneleri çok yapış yapış ya da jöleleşmişse aşırı pişmiş demektir. Pirinci süzgece alıp fazla suyu süzdükten sonra soğuk suyu açın ve pirinç taneleri üzerinde az miktarda soğuk su gezdirin.
Öncelikle pilavın lapa olduğunu yapım aşamasında fark ettiyseniz, kolay bir şekilde kurtarabilirsiniz. Eğer koyduğunuz suyun çok fazla olduğunu düşünüyorsanız, pirinçleri karıştırmayı bırakın. Tencerenin üzerine kağıt havlu veya temiz kuru bez koyarak kapağını kapatın.
Fazla olan nişastadan arındırılan pirinç pilav yapıldığında sporcunun bağırsak hareketlerinin de düzenlenmesini sağlamaktadır. İhtiyaç duyulan enerjiyi vermektedir. Pirinçte bulunan potasyumun bol miktarda olması ile tansiyonu dengelediği de bilinmektedir.
Pirinci önce iyice yıkayıp nişastalı suyunu süzün. Daha sonra parmak dayanacak kadar sıcak suda ıslatın. 1-2 saat önceden ıslatmak, pilavın yumuşak olmasına ve tanelerin içinin eşit derecede pişmesine yardımcı olur.
Pişirme esnasında karıştırırsanız nişasta açığa çıkar ve pirincin sertleşmesine neden olur. Kavurma tekniğinde iyi pişmiş bir pirinç için bütün suyunu çekmelidir. Suyunu çekmiş ve halen sertse sıcak su eklenmeli, önce orta yükseklikte ateşte sonra kısık ateşte yumuşaması sağlanmalıdır.
Pilavınızı 1 bardak pirince 1,5 bardak su şeklinde ölçerek yapmalısınız. Kavrulmuş pirincin üzerine ilave ettiğiniz su da sıcak olmalı. Soğuk su koyarsanız tencerenizin sıcaklığını bir anda düşürür ve pilavınızın pişme süresini uzatarak kıvamının bozulmasına neden olursunuz.
Evet, diyette pirinç tüketilebilir. Pirinç diyette mutlaka kaçınılması gereken bir gıda gibi gelse de aslında durum hiç de öyle değil, önemli olan hangi çeşidini tükettiğiniz ve ne kadar tükettiğiniz. Beyaz pirinç tohumu ve kepeğinden arındırılmış öğütülmüş bir pirinçtir.
Bazı vücut geliştiricilerin sık sık lapa pirinç ( yağsız pilav) yediklerini biliyoruz. Hatta bazı antrenörlerin çalıştırdıkları insanlara da bunu önerdiğine şahit oluyorum. Bunun arkasındaki düşünce, kas kazanmak için gereken yüksek karbonhidrat ihtiyacını karşılamaktır. Bu karbonhidratı da pirinçten almaya çalışırlar.
Pilavın dayanıklılığı bulunduğu ortam koşullarına bağlıdır. Şayet pilav buzdolabında saklanacaksa 3-4 gün içerisinde tüketilmesi gereklidir. 6 günden sonra bozulmaya başlayacaktır. Dışarıda ise 1 günden sonra pilavınızın tüketilmesini tavsiye etmeyiz.
Diyette pilav tüketmek porsiyon kontrolü yapıldığı ve sağlıklı bir diyet planı içinde yer aldığı sürece olumsuz bir etki yaratmaz. Pilav yüksek kalorili ve karbonhidrat içeren bir tahıl yemeğidir, bu nedenle kilo verme sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli bir besindir.
Pirinçler kavrulduktan sonra bir buçuk tatlı kaşığı tuz ilave edip iki buçuk su bardağı kaynar suyu ekliyoruz, pilav altını kısıp pişiriyoruz, afiyet olsun.
İyi bir pilav yapmak istiyorsanız ölçünüz 1'e 1,5 olsun. Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri