Yoğunluğu bulunan sıvılar kolayca ayırt edilmektedir. Sıvıların yoğunluğu ise dansimetre ve piknometre ile ölçülmektedir. Kütle/Hacim oranı sıvının türüne bağlıdır.
Yoğunluk formülü; d = M / V dir. Suyun yoğunluğu sıcaklığa göre değişmekte olup 1 gr/cm³ olarak bilinmektedir. Bu değer, 4 ℃ sıcaklıkta deniz seviyesinde atmosfer basıncındaki özkütle değeridir.
TANIM VE AMAÇ: Bir maddenin birim hacminin kütlesine özkütle veya yoğunluk denir. Birim hacim olarak 1 cm3, kütle birimi olarak da g alınırsa, yoğunluk birimi g/cm3 olur. Bir maddenin kütlesi (m) ve hacmi (v) olarak alındığında ;o maddenin yoğunluğu (d), d=m/v bağıntısı ile bulunabilir.
Yoğunluk: Bir maddenin birim hacimdeki kütlesine ise yoğunluk denir. Her maddenin belli bir kütlesi bulunmaktadır. Bu doğrultuda sıvı bir cismin yoğunluğu kütlesi ve hacmine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Kimyada, bir çözeltinin yoğunluğu, çözünen olarak bilinen çözünebilir bir maddenin ne kadarının çözücü olarak adlandırılan başka bir maddeyle karıştırıldığıdır. Standart formül C=m/V'dir; burada C yoğunluk, m çözünen maddenin kütlesi ve V çözeltinin toplam hacmidir.
İlgili 21 soru bulundu
Yoğunluk, cisimlerin ağırlıkları ve hacimleri ile hesaplanmaktadır. Cisimlerin ağırlıklarını, hacimlerine bölerek yoğunlukları bulunmaktadır. Yoğunluk Nedir? Yoğunluk, cisimlerin dünya içerisinde kapladıkları alanlara karşılık gelen kütleleridir.
Sıkıştırılmış yoğunluk (pt), tozun ağırlığının (g) sıkıştırılmış hacmine (Vt) bölünmesi ile hesaplanır.
Dereceli silindire sıvı konulur. Sıvının 1. seviyesi ve son seviyesi arasındaki fark alınır. Bu fark maddenin hacmini verir. Kütle ve hacim belirlendikten sonra maddenin yoğunluğu kolaylıkla bulunur.
Yoğunluğu hesaplamak için cam standart ağırlığın havadaki ağırlığı ile sıvıdaki ağırlığı arasındaki fark kullanılır. Alternatif olarak, bir piknometre veya dijital yoğunlukölçer kullanılabilir.
Manometre, gaz veya sıvı akışkanların basıncını ölçmek için kullanılan alettir.
Ölçümler sırasında numune metal bir askı ile sıvı içerisine daldırılır ve ± 0,01 gr hassasiyetteki terazi ile ölçüm yapılır. Yoğunluk ölçümleri esnasında sıvı olarak saf su (yoğunluğu 1 g/cm3) kullanılır. Su için, artan her bir derecede 0,1%- 1% kadarlık değişim gerçekleşir.
Malzemelerin yoğunluk analizlerinin belirlenmesinde kullanılmaktadır. Gözenek yapılı katı ve tozların hacim ve yoğunluk ölçümlerinde kullanılan tek istasyonlu otomatik gaz piknometresidir.
Yoğunluk Ölçer (0,990-1,100)
Yoğunluk ölçer, bira ve şarap yapımında sıvıların yoğunluğunu ölçmede kullanılır. Ölçülen yoğunluk, büyük ölçüde sıvıdaki şeker miktarı ile doğru orantılı olduğu için, mayalanmanın hangi aşamada olduğu mayanın tükettiği şeker miktarıyla belirlenebilir.
Farklı maddelerin yoğunlukları da farklıdır. Yoğunlukları farklı ve birbiri içinde çözünmeyen sıvılar aynı kaba konduklarında yoğunluğu büyük olan sıvı altta, yoğunluğu küçük olan sıvı üstte kalır. Bu nedenle sıvı yağ ile su karıştırıldığında yoğunluğu küçük olan sıvı yağ üstte, yoğunluğu büyük olan su altta kalır.
Çünkü, aynı miktardaki su ve zeytinyağının moleküllerinin sayısı birbirinden farklıdır. Sudaki molekül sayısı zeytinyağındakinden daha fazladır. Yani su, zeytinyağından daha yoğundur. Yoğun olan sıvı altta kalır.
Hidrometre sıvıların yoğunluğunu ölçmeye yarayan alete verilen isimdir.
Tarif denklemi: ρ = m / V 'dir. Öz kütleye mutlak yoğunluk veya kısaca yoğunluk adları da verilir.” diyerek, “öz kütle” ve “yoğunluk” terimlerinin eş anlamlı olduğunu ifade eder.
Aynı sıcaklıkta eş hacimdeki su, havadan yaklaşık 800 kat daha fazla kütleye sahiptir, yani 800 kat daha yoğundur.
Osmiyum elementler arasında yoğunluğu en yüksek (22,61 gr/cm3) olan elementtir ve platin ve iridyumla birlikte bazı alaşımlarda kullanılır. Osmiyum'un bu sıra dışı yoğunluğu onun Lantanid grubu elementlerle olan etkileşimi sonucudur.
➢ d=m/V formülüyle katı maddenin yoğunluğu bulunur.
Özkütle formülü d=m/v şeklindedir. Burada d özkütlenin g/cm³ cinsinden değerini ifade eder. m gram cinsinden kütleye, v ise cm³ cinsinden hacme denk gelir. Dolayısıyla özkütle kütle/hacim formülüyle kolaylıkla hesaplanabilir.
Yoğunluk, SI uluslararası birimler sisteminde türetilmiş bir birim olup, bir maddenin kütlesinin hacmine oranı olarak tanımlanır. Yoğunluk için kullanılan SI birimi kg/m3'tür.
Maddenin sıvı ya da gaz ile beraber katı hal üzerinden ne yoğunluğu değişmektedir. Özellikle maddenin haline bağlı olarak tanecikler arasındaki hız ve bağlantı değişir. Tanecikler arasındaki mesafe ne kadar azalır ise hacim bir o kadar küçülür.
Bir maddenin yoğunluğu maddenin kütlesi ve ne kadar yer (hacim) kapladığıyla ilişkidir. Yoğunluk maddenin kütlesinin hacme bölünmesiyle bulunur; Yoğunluk = Kütle/Hacim veya D = m/v. Atomların veya moleküllerin dizilmesi, kütlesi ve boyutu olduğu için her madde kendi karakteristik yoğunluğuna sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri