Omega-3 takviyelerinin yan etkileri var mıdır? Günlük alınması gereken miktarlarda Omega-3 takviyesi alımında yan etki görülme riski düşüktür. Fazla miktarda alınan Omega-3 hazımsızlık ve ishal gibi yan etkileri görülebilmektedir.
Yapılan araştırmalara göre, yeteri kadar besinlerden günlük tüketilmediği ortaya çıkmıştır. Amerikan Kalp Derneğine göre ise haftada iki kez ya da daha fazla yağlı bir balık ya da balık yağı alınması önerilmektedir.
Omega 3 yağ asitleri ve ayrıca D vitamini de içeren balık yağı takviyeleri hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından kullanılmaktadır. Normal şartlarda sağlıklı beslenme ilkelerine göre omega 3 yağ asitlerinin vücuda yeterli miktarda alınabilmesi için haftada 2-3 gün balık tüketimi önerilir.
Toplam alınması gereken Omega 3 miktarının 1,6 gram olması önerilir. Toplam EPA ve DHA miktarının ise günlük 250 mg olması önerilir.
Normal dozlarda (1000 mg EPA ve DHA) Omega-3 takviyesi alanlarda bariz bir yan etki görülmez. Başlıca yan etkiler balık kokusu ve çok nadiren görülen bulantı, ishal vb mide-barsak problemleridir.
İlgili 18 soru bulundu
Omega-3 yağ asitleri, insanlar tarafından direkt olarak alınamaz ve vücut tarafından üretilemez, ancak gıda kaynaklarından alınabilir. Omega-3 yağ asitleri, çeşitli sağlık faydalarına sahip olabilir ve kalp sağlığı, beyin sağlığı, cilt sağlığı ve immün sistem gibi vücut sistemlerinin çalışmasına yardımcı olabilir.
Omega-3 takviyesi antrenman performansını pek çok açıdan etkiler. Takviyenin düzenli ve belirli bir süre boyunca yapılması kas büyümesini ve buna bağlı olarak kütlesinin artırılmasını destekler.
Omega-3 hapı tok karnına, sabah ya da akşam tüketilmesi gerekir. Burada önemli iki nokta şu ki, piyasada bulunan omega-3 ilaçlarının, DHA ve EPA içerikleri farklı miktarda olabiliyor. DHA (docosa hexaenoic acid) ve EPA (eicosa pentaenoic acid), omega-3 yağ asitlerinin kısaltılmış isimleridir.
Ceviz, omega-3 yağı açısından da diğer kabuklu kuru yemişlerden önemli ölçüde daha yüksek değere sahiptir ve 1 porsiyon (yaklaşık 28 gram) başına 2,5 gram omega-3 sağlar.
* 100g ve 100kcal yumurtada EPA ve DHA miktarı en az 40 mg dir.
Omega 3 kullanma saati günün her bölümünde kullanılabilmektedir. Ancak uzmanlar tarafından yemek saatleri sırasında alınması omega 3 takviyesinin daha fazla fayda sağlayacağı öne sürülmüştür. Özellikle sabah kahvaltısı ve akşam yemeklerinde omega 3 alımı vücut metabolizmasını hızlandırdığı öngörülmüştür.
Bazı insanlar etkileri hemen hissederken, diğerleri için birkaç hafta veya ay gerekli olabilir. Omega 3 takviyesi almak, sağlık durumunu iyileştirmek için bir sihirli değnek değildir, ancak düzenli olarak tüketildiğinde sağlıklı yaşam tarzı için önemli bir unsurdur.
Omega 3 takviyesi kullanmak için günün belirli bir diliminde alınması gerekmez. Ancak Omega yağ asitlerinin emilimini artırmak için onu bir öğünle birlikte alınması önemlidir. Bu aynı zamanda hazımsızlık riskini de azaltmaya yardımcı olabilir.
Eklem rahatsızlıkları Uyku düzeni bozulması Saç dökülmesinde artış, saçlarda cansızlık ve kırılganlık. El ve ayakların çabuk üşümesi, el ve ayaklarda sürekli soğukluk hissi.
Omega-3 Yan Etkileri
Fazla miktarda omega-3 tüketimi ile oluşabilecek rahatsızlıklar genel olarak ağız kokusu, mide ekşimesi, mide bulantısı, baş ağrısı ve mide rahatsızlıkları olabilir. Omega-3 yağ asitlerinin damar içi viskoziteyi düşürerek kan akışkanlığının artmasına sebebiyet verebilir.
Omega-3 yağ asitlerinin sağlığı pek çok faydası bulunmaktadır. Kalp ve damar sağlığını korur, trigliserit düzeylerinin azaltır, iyi kolesterol olarak bilinen HDL'yi artırır, kalp krizi ve felç gibi riskini azalmasına yardımcı olur, yüksek tansiyonu önler. Omega-3 yağ asitlerinin antiinflamatuar etkisi bulunur.
Bunların yanı sıra 300 IE miktarlarda A vitaminide yapısında bulundurmaktadır. Zeytinyağı Omega-3 yağ asitleri bakımından çok büyük bir önem teşkil etmemektedir. Sadece çoklu doymamış yağ oranın %9 yapısında Omega-3 yağ asitleri barındırmaktadır.
Ceviz faydalarının en başında, yapısının beyine benzemesinden dolayı beyin sağlığı bulunur. Beyin sağlığına katkı sunarak hafızayı güçlendirme etkisi bulunan ceviz aynı zamanda kalp sağlığını korur, omega-3 yağ asitleri ve antioksidan içermesiyle yüksek oranda vitamin ve mineral sağlar.
Dolayısıyla omega-3 desteklerini de sabah veya akşam almanız arasında ciddi bir farklılık söz konusu olmaz.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Kapağı açılan sıvı bir balık yağının en fazla 90 gün içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Beyin için Omega-3 Yağ Asidi
Omega-3 yağ asidi, beynin hacmini artırır. Hafızayı, sinir iletim hızını artırır ve etkili enerji temini sağlar.
Çocuğunuzun diyetine daha fazla omega-3 yağ asidi ekleyin. Araştırmalar, omega-3'lerin, DEHB ile çocuklarda (ve yetişkinlerde) hiperaktivite ve dürtüsellikten azaldığını ve konsantrasyonunu arttırdığını göstermektedir. Omega-3'ler somon, ton balığı, sardalya ve yumurta ve süt ürünlerinde bulunur.
Aldığınız omega 3'ün vücudunuza girdikten sonra, maksimum düzeyde emiliminin olması da mühimdir. Trigliserid yapıda üretilmiş formların emilimi ve dolayısıyla biyoyararlanımı daha yüksektir. Uzmanlar balık yağını tek başına ve aç karnına değil, diğer besinleri tüketirken almayı öneriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri