Yeşil yapraklı sebzeler ve çiğ sebzeler mükemmel bir doğal lif kaynağıdır ve her gün yeterince lif tüketmenin sağlık açısından birçok avantajı vardır: Lifler LDL veya “kötü” kolesterolü azaltmaya yardımcı olur. Kan şekeri kontrolüne yardımcı olur.
Dünya Sağlık Örgütü günde en az 5 kez bol yeşillik, sebze ve meyve yemeyi öneriyor.
Yeşil yapraklı sebzeler arasında yine en çok bilinenlerden ikisi olan ıspanak ve pancar bitkilerinin uç kısmındaki yeşiller, oksalik asitten zengin olduğu için kemik ve dişlerden kalsiyumun çekilmesine sebep olabilir. Bu sebepten dolayı daha az miktarda tüketilmeleri gerekir.
Roka; havuç, domates ve tatlı patates gibi sebzelerden daha fazla besine sahip bir yeşilliktir. Özellikle turpgiller yeşil sebzeler ailesine ait olan roka, sülforafan bileşiği içerir. Bu bileşik kanserin büyümesini durdurduğu bilinmektedir.
Beslenme uzmanlarının önerdiği salata diyeti, oldukça düşük kaloriden oluşmaktadır. Yağ yakımını hızlandıran, ödemlerin atılmasını kolaylaştıran bu diyet sayesinde 2 haftalık bir süreçte ortalama 5 kilo kadar verebilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Yüksek lif içerikleri sebebiyle tok hissetmenizi sağlarlar ve bağırsak hareketlerini düzenlerler. İşte bu yeşillik ve çiğ sebzelerden oluşan bir salatayı öğününüzde bolca tüketmeniz midenizi kalorisiz besinlerle doldurarak daha az yemek yemenizi ve daha geç acıkmanızı sağlar.
Salataların sağlıklı olması açısından içeriğine dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Gençyürek, ''Yağ ve tuz eklenmeden yapılan domates, salatalık, biber ve çeşitli yeşilliklerden oluşan bir salatanın kalori değeri neredeyse sıfır olduğundan öğünlerin yanında sınırsız olarak verebilmekteyiz.
Folik asit bakımından çok zengin olan yeşilliklerin kalori değeri sadece 20'dir. Bu demek oluyor ki kilo verme sürecinde güvenle tüketebilirsiniz!
Yeterince sebze ve meyve tüketmezseniz diyabet riskiniz zaman içinde artabilir. Öncelikle daha fazla meyve ve sebze yemek, kilonuzu azaltmanıza yardımcı olur ve bu da tip 2 diyabetin gelişmesi riskinizi azaltır. Ayrıca meyve ve sebzeler lif bakımından yüksektir ve bu da kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
Yeşil yapraklı sebzeler içerdiği antioksidan maddeler ve lifler sayesinde mutfakta düzenli olarak tüketilmesi gereken besin grubunda yer alır. Yeşil sebze yemekleri tüketen kişilerin damar sağlığı, tüketmeyen kişilere göre daha güçlüdür. Yeşil sebzeler sayesinde sindirim probleminin de önüne geçilir.
Vücut dokularının oluşumu, onarımı, yaraların iyileşmesi, ısı ve enerji kaynağı olmaları, birçok hormon ve vücut sıvılarının salgılanmasında rol almaları, bağışıklık sistemini kuvvetlendirme ve diğer metabolik ve yapısal olayların düzenlenmesinde rol oynar.
Sadece salata yiyerek beslenmek tek çeşit yemek anlamına gelir. Bu durumda vücut protein ve karbonhidrat almadığı için kendini sindirmeye başlar ve yağ kaybı yerine kaslardan kilo kaybedilir. Kas kaybı metabolizma hızını yavaşlatır.
Uzun vadede ki sonuçları ise özellikle böbrek ve karaciğer işlev soruları, kas tonusu azlığı ve güçsüz bağışıklık sistemine sebep olarak enfeksiyonlara sık yakalanmalar olarak sıralanabilir.
Çoğu yeşillik özellikle K ve C vitamini, potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir. C vitamini vücudumuzdaki bağışıklık hücrelerini devreye sokmakta ve kas onarımını hızlandırmaktadır.
Yumurta. Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük.
TURPGİLLER: Roka, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar gibi sebzeler bir sporcunun beslenme planının olmazsa olmazları. İçerdikleri, antioksidan, posa ve bazı başka önemli maddeler sayesinde atletik performansı desteklemek açısından çok değerliler.
-Sadece Sebze ve Meyve Yiyen Vejeteryanlar (Vegan)
Hayvan eti ve hayvan ürünleri (yumurta, süt ve süt ürünleri) yenmez. Hayvan ürünlerinden giysiler ya da eşyalar kullanılmaz.
Meyveciler olarak da anılabilecek bu beslenme düzenine sahip insanlar, toplanırken bitkilerin ölmemesi ve hatta acı çekmemesi gerektiğini düşünüyor. Bu nedenle havuç, turp, patates ve pancar gibi kök sebzeleri tüketmeyen frutaryenler, bu sebzelerin topraktan çıkarılırken acı çektiğini düşünüyor.
Sebzelerin iyi kilo verdirmesinin temel sebebi; sadece az kalori içermeleri değil daha çok yüksek diyet lifi, folik asit, potasyum, A ve C vitamini gibi zayıflamaya yardımcı olan besin ögelerinden zengin olmalarıdır.
Taze fasülye, enginar, bakla, ıspanak, taze sarımsak, taze soğan, biberiye, kuş konmaz, lahana ve brokoli... Bu sebzelerin hepsi içerdikleri vitamin ve minareller ile yağlardan kurtaran, sağlıklı bir vücut elde etmek için asla sofralardan eksik etmememiz gereken mucizevi yeşillikler.
Vücutta biriken yağları yakmak için kullanılabilecek en önemli besinlerden birisi de maydanozdur. Hafif bir bitki türü olduğu için tok tutma özelliği çok yüksektir. Özellikle sabahları kahvaltıda yarım bağ maydanoz ve üzerine de bol limon sıkıp yerseniz daha kolay zayıfladığınızı fark edersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri