Zerdeçal, en güçlü doğal kanser önleyici gıdalardan biridir. Sadece kanser hücrelerinin büyümesini engellemekle kalmaz, gelişimlerini de yavaşlatır. Günlük olarak zerdeçal tüketmek safra kesesini uyarır, şişkinliği ve gazı azaltır ve sindirim sistemi iltihabını tedavi eder.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Zerdeçal baharat formunda ya da taze olarak yemeklerde kullanılabilir. Günlük alım dozu (toz – rende) ortalama 1 tatlı kaşığı olmalıdır. Taze zerdeçal kökü ince ince kesilerek veya rendelenerek yemeklere eklenebilir.
Uzun süreli olarak yüksek dozda zerdeçal tüketmek buna sebep olur. Dispepsi veya hiperasidite yaşayanlar da zerdeçal kullanımından kaçınmalılar. Zerdeçallı besin destekleri de özellikle uzun süreli kullanımda mide yanmasına ve hazımsızlığa sebep olabilirler.
Toz zerdeçal sağlık açısından faydalı olduğu kadar zayıflamak isteyenler tarafından da tercih edilmektedir. Yağ yakıcı özelliği olan toz zerdeçal sabah ve akşam aç karnına tüketildiğinde daha hızlı yağ yakmanızı sağlar.
İlgili 28 soru bulundu
ZERDEÇAL ZAYIFLATIR MI? Zerdeçal sindirim sistemine yardımcı olur ve yağ yakıcı bir özelliğe sahiptir. Bu yüzden zayıflamak isteyen kişiler tarafından da kullanılır. Zayıflamak için zerdeçal yoğurt ile tüketilir.
Hazmı kolaylaştırır. Soğuk algınlığı ile mücadele eder. Mide sağlığını korur. Karaciğeri güçlendirir.
Zerdeçalın zararları, birçok bitkide olduğu gibi zerdeçal da aşırı tüketildiğinde zararlı etkileri olabilir. Zerdeçal fazla tüketildiğinde kişide mide bulantısı, ishal, baş dönmesi gibi belirtiler ile karşılaşılması olasıdır.
Zerdeçallı yoğurt kürünün en büyük özelliği ödem attırması. Bu sayede kilo vermek isteyenler için kurtarıcı. Zerdeçallı yoğurdun faydaları arasında eklem ağrılarına iyi gelmesi de bulunuyor. Yoğurt ve baharatın birleşimi, kemik sağlığını destekliyor.
Zerdeçal egzama, sedef hastalığı ve bazı yaralardaki etkisiyle cildin de dostu kabul edilir. Antioksidan, anti-mikrobiyal ve anti-inflamatuvar gücü zerdeçalın cilt için faydalı olmasının kaynağıdır. Cildin parlamasını sağlar. Antioksidan zengini bu baharattaki kurkuminin yaşlanmayı yavaşlatabileceği düşünülür.
Zerdeçalın içerisinde yer alan kurkumin, doğal bir antienflamatuvardır. Bu sayede hastalıkların iyileşmesini hızlandırır, kronik enflamatuvar hastalıkların tedavi sürecini kolaylaştırır. Antioksidan bileşenler içeren zerdeçal vücudu kalp ve damar hastalıklarına, kansere ve metabolik sendroma karşı korur.
Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır.
Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
2) Zerdeçal
Kurkumin içermesi nedeniyle zerdeçal, iltihap sökücü görevini taşır. Zerdeçal güçlü bir antibiyotik etkiye sahiptir. Bu özelliği ile iltihapları temizler.
Zerdeçal her şekilde tüketilebilir, ancak içeriğindeki kurkumin maddesi yağda çözündüğünden yağlı yiyeceklerle veya doğal olarak yağ içeren yoğurt gibi besinlerle birlikte alınması daha sağlıklı olacaktır.
Sindirim sisteminizi korur, bağırsaklara iyi gelir
Zerdeçalın lifli yapısı sindirim sistemini iyileştirir. Zerdeçal kabızlığa iyi gelir. Şişkinlik ve gaz sorunu yaşayanlar için de doğal bir tedavi yöntemidir.
Hazırlanan bu karışım sabah aç olarak, ara öğün olarak ya da ana öğün niyetine günde 1 defa olacak şekilde tüketilebilir. Bu şekilde düzenli kullanımda gün içinde tüketilen diğer besinlere de dikkat edilmesi halinde yağ yakımına oldukça fayda sağladığı bilinmektedir.
Zerdeçal kürünü hazırlarken de bu yan maddelerden destek alacağız. 1 kase zerdeçal kürü için; 1 kase dolusu yoğurt (yaklaşık 4 tepeleme yemek kaşığı), 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı tarçın ve 2 yemek kaşığı zeytinyağına ihtiyacımız var.
KİLO VERMEK İÇİN 3 HAFTA KULLANIN
Zerdeçalı ilaç olarak en fazla 2 ay, kilo vermek içinse 3 hafta kullanmak gerektiğini belirten Dr. Özcan, "Zerdeçal çiğ olarak da tüketilebilir ama pişmiş halde tüketilirse emilimi daha çok olur.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), safra kesesiyle ilgili sorun yaşıyorsanız, zerdeçaldan kaçınmanızı öneriyor. Eğer safra taşları veya safra kanalı tıkanıklığınız varsa, zerdeçal tüketiminde kontrollü olmalısınız.
Zerdaçal kullanımı zararları arasında sindirim sistemi hastalıkları yaşayanlara ve midesi hassas olanlarda olumsuz etkiler yaratabilmesi sayılabilir. Yemeklerde sık sık tercih edilen baharatlar her ne kadar lezzeti tamamlayıcı bir unsur olarak görülse de çoğu zaman mide için yan etkiler oluşturmaktadır.
Zerdeçal aynı zamanda beynin yapısında önemli rolleri olan Omega-3 yağ asitlerinin (DHA) vücut tarafından emilimini artırır. Günlük 250 mg yani 1 çay kaşığının dörtte biri kadar zerdeçal alımı, aerobik egzersiz gibi damar duvarını güçlendirici ve damar sertliğini önleyici etkisi vardır.
Zerdeçal maskesi cildin nemlenmesine de destek veriyor, bu özelliği nedeniyle kuru ciltli olanların kullanması tavsiye ediliyor. Son olarak zerdeçal maskesinin güneş lekesi gibi ciltte oluşan lekelenmelere karşı da çok etkili ve iyileştirici bir gücü olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Cilde aydınlık bir görünüm veriyor. İçerdiği antioksidanlarla ince çizgi ve kırışıklık oluşumunu önlüyor. Cilt tonunun eşitlenmesine destek oluyor. Cilt lekelerini ve sivilceleri gidermede etkili oluyor.
Sadece günlük alınan kalorinin düşürülmesi değil, alınan kalorinin yakılması da zayıflatıcı etkiye sahiptir. Zerdeçal tozunun görevi, kaloriyi yakmaktır. Bu yüzden kilo verdiğini söylemek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri