Ilıman iklim kuşağında yetişen, kışın yapraklarını döken ağaç türlerindendir. Bir ıhlamur ağacının ömrü yaklaşık 1000 yıl kadardır. Kışın yapraklarını döken ıhlamur ağacı baharın gelişi ile birlikte diğer bitki türleri gibi yeniden çiçek açar. Bu yüzden ilkbahar mevsiminde çiçek açar diyebiliriz.
Her canlı gibi ıhlamur ağacı da yeteri kadar sulanırsa, 5 ve 10 yıl arasında büyüme ve çiçeklenme gösterecektir. Genel olarak yavaş büyüyen ıhlamur ağacı, sabırla beklenmesi ve bakımının düzenli olarak yapılması gereken bir ağaçtır.
Ihlamur çayı, genellikle ağacın çiçek ve yapraklarından yapılsa da bazı bölgelerde ağacın kabuğu da çay olarak hazırlanmak amacıyla kullanılır. Ancak ıhlamur ağacının şifalı bitki olarak tüketilmesi anlamında en değerli bölgesi çiçekleridir.
Ihlamur ağacının çok sayıda türü bulunur. Yürek şeklini andıran yapraklarının kenarları dişli ve uzun saplıdır. Haziran ve Temmuz aylarında sarımsı renkte ve karakteristik kokuya sahip çiçekler açar. Kışın yapraklarını döken uzun ömürlü bir bitkidir.
bu ağacın dişisi, erkeği oluyor. dişisi çiçek açar, ki bu çiçekler toplanır ve kurutularak ıhlamur çayı olur, erkeği ise çiçek açmaz; ancak boy atar.
İlgili 30 soru bulundu
IHLAMUR AĞACI ÇİÇEK AÇMAZ MI? Ihlamur ağacı yeteri kadar sulanırsa ve bakımı doğru yapılırsa, 5 ve 10 yıl arasında büyüme ve çiçeklenme gösterecektir. Çiçek açmazsa yanlış toprak, gübreleme ve sulama işlemi yapılmış olabilir.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
IHLAMURU KAYNAR SUDA UZUN SÜRE BEKLETMEYİN
Sezgin, ıhlamurun kaynar suda uzun bir süre bekletilmesi halinde yapısındaki maddelerin değişmesine paralel sarı olan rengin kırmızıya dönüp kendine has kokusunun da kaybolmaya başladığına dikkat çekti.
Ihlamur ağaçtan toplanan bir bitkidir ve ıhlamuru toplamak için mutlaka çiçek açmasını beklemek gerekir.
Oldukça hızlı büyüyen bir ağaç türleri arasında yer alır. Kışın yapraklarını döken ağaç türlerindendir ve ılıman iklim kuşağında yetişir. Gri, yumuşak ve lifli bir kabuğa sahip olan ıhlamur ağacının küre şeklindeki meyveleriyse tek tohumludur. Dünya üzerinde yetişen yaklaşık 30 tür ıhlamur ağacı vardır.
Ihlamur, çoğu insan için tüketilmesi zararsız bir bitkidir. Bunun yanında ıhlamur, nadiren de olsa alerji yapabilmektedir. Fazla ıhlamur çayı içmek, çok nadiren kalp hasarına da yol açabilmektedir.
Ihlamur ağacı çeşitleri kokulu ve kokusuz olarak iki farklı türde büyür. Fidanın türüne göre bu durum değişiklik gösterir. Kışın ev çaylarının vazgeçilmezi olan ıhlamur çayı her yaştan insan tarafından tüketilebilir.
Orman ve arıcılık için gümüşi ıhlamur fidanı tercih edilmelidir. Küçük yapraklı ıhlamur ise sağlık alanında tercih edilir. Kafkas ıhlamuru gibi büyük yapraklı ıhlamurlar da park ve bahçeler için kullanılabilir. Küçük yapraklı ıhlamur ülkemizde doğal bir tür olarak yetiştirilmez.
-Ihlamurlar çiçek açtığı zaman. Güneşin doğuşuyla birlikte ay ışığı kaybolur . Şair burada ay ışığını bir muma benzetip mum nasıl eriyerek tükenirse tükenmeden sana geleceğim demektedir. Şair umutludur,kararlıdır.Bekleyen kişiye tükenmeden tüketmeden geleceğini haber vermektedir.
Ihlamur ağaçları, Türkiye'de ağırlıklı olarak Ege, Karadeniz, Marmara ve Antalya bölgelerinde yetişmektedir. Haziran ayından itibaren çiçeklenen ıhlamur ağaçları, bal arılarını kendine çeker.
Kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yapısındaki maddeler değiştiği için yararlı etkisi, ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolmuştur” diyor.
Ihlamuru tozdan arındıralım. Sonra tekrar su koyalım. Ama az olacak. Kaynadıkca soğuk su ilave edelim. 1-2 gün içinde azalan ıhlamura soğuk su kattıkca rengi kızıl renge dönecektir 😃😃. afiyet olsun.
Ihlamur çayı hazırlarken pek çok kişinin aklına ıhlamur kurutulmadan da içilir mi sorusu gelir. Bu sorunun cevabı hayırdır. Ihlamur ağacındaki çiçeklerin kurutulması sonucunda ıhlamur çayı oluşur. Bu nedenle kurutulmuş olmayan bir ıhlamur kişilere faydalı olmaz.
Ihlamur, faydaları kadar yan etkileri de bulunan bir bitkidir. Kalp rahatsızlığı geçmişi ya da riski bulunuyorsa kişi ıhlamur tüketmemelidir. Uzun zamanlı ve yoğun tüketilmesi kardiyotoksik etkiye neden olabilir. Bunun dışında hamileler ve emziren hanımlara tavsiye edilmez.
Ihlamur ağacı genellikle ılıman iklim bölgelerinde yetişir. Özellikle Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde doğal olarak bulunur. Türkiye'de de çeşitli bölgelerde Ihlamur ağaçları yetiştirilmektedir. Bu ağaçlar genellikle nemli ve iyi drene edilmiş topraklarda yetişmeyi tercih ederler.
Zaten kış aylarında sıcak bir bardak ıhlamur gibisi yoktur. Diğer bitki çayları arasında ıhlamur, kokusu ve aroması ile daha çok tercih edilir. Ihlamur çayı, zengin içeriği ile birçok hastalığa iyi gelmektedir. Öksürük kesici, balgam söktürücü, idrar söktürücü ve solunum yolu hastalıkları bunların başında gelir.
1 kilo ıhlamur 5 kişilik bir aileye 1 kış boyunca yeter. 50 yaşındaki 1 ıhlamur ağacından 30 kilo mahsul çıkıyor" dedi.
Normal bahçe toprağında yetişmektedir. Güneşli ortamlardan hoşlanır. 20 – 30 metre boylanabilmektedir. Yaz yeşili yaprakları yürek biçimindedir. Temmuz gibi çiçek açar.
Fidanınızı ilerleyen bir tarihte dikecekseniz 2-3 güne bir sulamayı ihmal etmeyiniz. -Saksıda Ihlamur Yetiştiriciliği: Saksı içerisinde Ihlamur fidanı yetiştiriciliği temelinde ağaç tacının yani dal oluşumun ilk başladığı yerin saksı hizasından sonra en 15 cm olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri