Eşinden boşanan kadınlar için dul maaşı söz konusu değildir. Sadece eşi vefat etmiş ve hiçbir maddi gelire ihtiyacı olmayan kadınlar dul maaşından faydalanabilirler. Yardım maaşı alan kadınlar çalışmaya başladıklarında maaşları kesilir. Başka biriyle evlenen kadında dul maaşı alamaz.
Evliliğin sonra ermesi halinde dul veya yetim aylığının yeniden bağlanması talep edilebilmektedir. Sigortalı yakınlarının evlilikleri eşin vefatı veya boşanma ile sona ermiş olabilir. Her iki durumda da 5510 Sayılı Yasa gereğince ölen sigortalının eski eşine ve çocuklarına yeniden aylık bağlanabilmektedir.
Boşanmış dul kadınlar; ne yazık ki devletten maaş alamıyorlar. Ancak devletin pek çok ayni ya da nakdi yardımına başvurabiliyorlar.
Örneğin en düşük emekli maaşının yüzde 30 zamlanması durumunda mevcut maaş 2 bin 250 lira artarak 9 bin 750 lira olacak. Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak. Yüzde 75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7 bin 312 liraya ulaşacak.
Dul maaşı nedir; Dul eşe aylık bağlanması için, ölüm tarihinde sigortalı ile evlilik birliği içerisinde bulunması şarttır. Sigortalının dul eşine % 50'si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75'i oranında aylık bağlanacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Dul maaşı ne kadar kimler alabilir? Vatandaşların merak ettiği konulardan biri de dul ve yetim maaşlarıdır. Bir diğer ismi ölüm aylığı olan dul ve yetim aylığı, ölen sigortalının geride bıraktığı eşine ve çocuklarına bağlanan aylıktır. Bu aylık ister kadın ister erkek olsun, hak sahibi eşlere verilir.
Halk arasındaki diğer adı ölüm aylığı olan dul ve yetim aylığı ölen sigortalının eşine ve çocuklarına bağlanır. Bu aylık kadın ya da erkek fark etmeden hak sahiplerine verilmektedir. Ölen sigortalının eşine bağlanan aylığa dul aylığı denir. Dul maaşı için Medeni kanunlarına uygun evlilik bağının olması gerekmektedir.
4(a) (SSK) ve 4(b) (BAĞ-KUR) kapsamındaki ölüm aylığı bağlama işlemleri için sigortalının dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerimize Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile müracaat edilmesi gerekir.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Maaş zamlarına göre dul ve yetim aylığı ödemeleri belirlenecek. Örneğin en düşük emekli maaşının %30 zamlanması durumunda mevcut maaş 2.250 lira artarak 9.750 lira olacak. %50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4875 lira olacak. %75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7.312 liraya ulaşacak.
Kadının nafakanın sona erdiği tarih itibarıyla gelirden yoksun olması durumunda ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden nafaka ödemesini devlet üstlenecek.
Boşanma davasında kadının hakları hangi taraf açılırsa açılsın aynı şekilde devam etmektedir. Boşanma davasını kadın açarsa velayet, nafaka, manevi veya maddi tazminat, düğün takıları, birikimler ve taşınmaz malları gibi tüm konularda haklar olduğu gibi geçerlidir.
Boşanmış kadınlara boşanmalarının ardından mağduriyet yaşamamaları devlet tarafından birtakım olanaklar sunulmaktadır. Bu olanaklar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile sağlanmaktadır.
SGK NIN MUVAZAALI BOŞANMA NEDENİYLE ÖLÜM AYLIĞINI KESMESİ
Madde 56- Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Saygı çerçevesinde en çok bu iki açıklamaya yer verilmiş. 'Dul diye kocasi veya karisi vefat etmis birisine denir. Kocasi veya karisindan bosanmis kisiye ise dul denilmez ona bosanmis denir. ' 'Boşanmış veya eşi vefat etmiş kadına da dul kadın denir ' .
- Çalışmayan ya da emekli olmayan kişi, ölen eşinin maaşının %75'ini alır. - Çalışan ya da emekli olan kişi, ölen eşinin maaşının %50'sini alır.
EVEK(Eşi Vefat Etmiş Kadın- Dul Kadın Maaşı) yardım programında hak sahibi kişilere, aylık 275 TL olmak üzere her iki ayda bir düzenli nakdi ödeme yapılmaktadır.
Emekli kadının ölen eşinin maaşını alması mümkündür ve genellikle bu durumda alınan aylığa dul maaşı denir. Dul maaşı, emekli bir kişinin öldükten sonra hayatta kalan eşinin almaya hak kazandığı bir sosyal güvenlik avantajıdır. Dul maaşı ya da dul aylığı olarak da bilinir.
Eşinden boşanan kadınlar için dul maaşı söz konusu değildir. Sadece eşi vefat etmiş ve hiçbir maddi gelire ihtiyacı olmayan kadınlar dul maaşından faydalanabilirler. Yardım maaşı alan kadınlar çalışmaya başladıklarında maaşları kesilir. Başka biriyle evlenen kadında dul maaşı alamaz.
Eşin, anne ve babanın hiçbir sosyal güvencesi olmaması durumunda, kimsesi bulunmayan, aylık geliri düşük olan ve herhangi bir sigortası olmayan kadınlara, devlet tarafından '65 yaş aylığı' adı altında maaş bağlanıyor.Bu tutar da 1.536 lira. 65 yaş aylığından faydalanabilmek için dul ve yetim kadının aylık gelirinin ...
5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi gereği ölüm aylığı bağlanan eşin aylığı ancak, evlenmesi halinde kesilir. Çalışması halinde kesilmez. 5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi gereği ölüm aylığı bağlanan eşin aylığı ancak, evlenmesi halinde kesilir.
SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı sigortası olan kişiler, vefat etmiş eşinden dul maaşı alabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı.
2023 Ocak'ta en düşük dul ve yetim aylığı 2 bin 250 TL'ydi. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı bilgileri haberimizde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri