Kaza namazı dinimizde sadece kerahet vaktinde kılınmaz. Bu vakit dışında ilk olarak vaktin kendi namazı kılınmalıdır. Ardından vakit namazı kılınmış ise başka bir vaktin kaza namazı kılınabilir. İsteyen kişi sabah namazı sonrası Yatsı namazının kazasını edebilir, istediği sayıda kaza namazı kılabilir.
Kaza namazı kılmak için belli bir zaman yoktur. Fakat genellikle vakit namazlarının sonrasında kılınması uygun bulunmaktadır. Buna göre öğlen namazını kılamayan bir kimse, ikindi namazı sonrasında öğlenin kazasını kılabilir.
Kaza namazının kılınması için belirli bir vakit öngörülmemiştir. Kişi namaz ibadetine henüz başlamışsa ve sorumlu olduğu yaştan itibaren üzerinde yılların namaz borcu bulunmaktaysa bunu eda edebilir. Yani kaza etmek suretiyle geçmiş namazlarını kılabilir.
Böylelikle 10 yıllık bir vakit namazının borcunu ödemek için ise 4 ay boyunca vakit namazının hemen arkasından 6 adet kaza namazı kılınması durumunda o namazın 10 yıllık borcunu ödemiş olursunuz. Kaza namazı bu şekilde kılınarak borcu olan namazların silinmesi için kılınan bir ibadettir.
Kaza Namazı Ne Zaman Kılınır? Günümüzde kaza namazı kılmak amacı ile belirli bir zaman bulunmaz. Kerahat vakitlerinin dışında, vakti kaçırılan herhangi bir namaz, gün içerisinde ve ya daha sonra da kaza edilebilir. Öğle namazını kaçıran bir kişi kazasını yatsı namazının hemen peşine yapabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Vaktinde kılınmamış olan 5 vakit farz namazların kazâsı farzdır. Vitir namazının kazâsı ise vâcibdir. Sünnetlere gelince sadece sabah namazının sünneti vakti dışında kazâ edilebilir. Diğer sünnet namazların vakti haricinde kazâları yoktur.
“Namazı bilerek terk etmenin büyük günah ve farzları hemen kaza etmenin farz olduğunu, cumhûr-ı ulemâ bildirmektedir. İbni Teymiyye, namazı amden, bilerek terk edenin kaza etmesi lazım değildir. Kaza kılması sahih olmaz. Çok nafile kılması, çok hayrat, hasenat ve istiğfar yapması lazım olur dedi.
Eğer fazla kılmışsak, fazla olarak kılınan kaza namazları nafile hükmüne geçer. Kaza namazı olmayan veya kazası bittiğine kalbi tatmin olan bir insanın kaza namazı kılmasına gerek yoktur. Kasten terkedilen namazlar için de kaza kılıp, Allah'dan af dilenmelidir.
Her farz vaktin arkasından 6 tane kaza namazı kılınması durumunda günde 30 kaza namazı yapmaktadır. Böylelikle bu şekilde devam edildiğinde 12 boyunca kılındığı takdirde o kılınan vaktin 1 yıllık borç namazını karşılamış olur. 2 ayda ise 5 yıllık borç namazları ödemiş olursunuz.
Kaza namazı için mekruh vakitler: a- Sabah güneş doğunca, 50 dakika geçinceye kadar kaza ve nafile namaz kılınmaz. b- Öğleye 20 dakika kalınca, öğleye kadar kaza ve nafile kılınmaz. c- Akşama 45 dakika falan kaldıktan sonra artık o günün ikindisi hariç kaza namazı kılınmaz.
Cevap: Vaktin veya cemaatin kaçmasından korku olmadığı zaman, başka mezhepte namazı, abdesti bozan bir şeyden kurtulmak için namazı bozup, abdest alıp yeniden kılınabilir. Mesela, dirhemden az necaseti temizlemek için ve eli yabancı kadına dokunmuş olduğunu hatırlayınca, abdest almak için, namazı bozmak caiz olur.
Geçmiş sabah namazı 2 rekat farz, Öğle namazı 4 rekat farz, İkindi namazı 4 rekat farz İkindi namazı 4 rekat farz, Akşam namazı 3 rekat farz, Yatsı namazı 4 rekat farz ve 3 rekat vitir namazı olarak hesaplanmaktadır.
Eğer bir kişi namaz vaktini kaçırsa bile kazasını kılmak il yükümlüdür. Aynı durum bozulan namazlar içinde geçerlidir. Namazın kabul olması için tam şekli ile kılınmalıdır. Aksi halde kabul olmayan ve bozulan namazlara yeniden başlanılmalı ya da mutlaka kazası kılınmalıdır.
Değerli kardeşimiz, Akşam namazından sonra kaza namazı kılınabilir.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.), "Kim namazı unutursa veya uyuyup kalırsa hatırlayınca onu kılsın. Onun keffâreti ancak budur." (Buhârî, Mevâkîtü's-Salât, 37; Müslim, Mesâcid, 315) buyurmuştur.
Kişinin kılması gereken kaza namazının kaç rekat olduğunu hesaplaması için öncelikli olarak kaç yıl boyunca namaz kılmadığını hesaplaması gerekmektedir. Sonrasında ise namaz kılınmayan yıl sayısı ile namaz rekatları sayısının çarpılması gerekir. Bu işlem sonucunda kişi kılması gereken kaza namazını hesaplamış olur.
Geçmiş namazların kazası için kılınan kefaret-i namaz hakkında; Ramazanın son cuma günü öğle namazı ile ikindi arasında 4 rekatlık kaza namazı kılanın 400 senelik namaz borcu ödenmiş olacağına; İnsanın 400 senelik ömrü olmadığı için kalan sevabın çocuklarına, ana-babasına ve yakınlarının kılınmamış namazlarının yerine ...
Kaza Borcu İle Ölenin Durumu. Kişi kaza namazı kılmaya devam etse ama kaza namazlarını bitiremeden vefât etse, onun bu niyetinden dolayı Yüce Allâh, o kimsenin kılamadığı namaz borçlarını inşallah affeder.
Fakat üzerinde çok sayıda kaza namazı varsa, geçmiş namazları kaza ederken, “Vaktinde kılamadığım ilk sabah/ ilk öğle/ ilk ikindi/ ilk akşam/ ilk yatsı namazını kılmaya” şeklinde niyet edebileceği gibi, “ kılamadığım son sabah/ son öğle/ son ikindi/ son akşam/ son yatsı namazını kılmaya” şeklinde de niyet edebilir.
- Kabri onu sıkar ve kemikleri birbirine girer. - Allah onu yüz üstü süründürür, - Allah ona gazabla bakar ve yüzünün derileri dökülür, - Hesabı şiddetli olur ve cehenneme gider.
Namazı, kazaya bırakmak büyük günah olduğu gibi, kazasını geciktirmek de büyük günahtır. Bu büyük günah, kaza kılacak kadar zaman geçince, bir misli artar. Kaza etmeyi geciktirince de, tevbe etmek farz olur. (Hesabını ben vereceğim) demek de çok yanlıştır.
Atasözü [1] İçten gelen bir duygu ile kılınmayan namaz kabul olunmaz. Bunun gibi, isteksiz yapılan işten hayır gelmez.
Onlar, kalplerin ve gözlerin dehşete düşeceği günden korkarlar.” (en-Nûr, 24/37). Unutmak ve uyuyakalmak gibi meşru bir mazeret olmaksızın namazı kazaya bırakmak büyük günahtır.
Öz: Bir Müslümanın uyku veya unutma sebebiyle vaktinde eda edemediği bir farz namazı daha sonra kaza edebileceği hatta bunun gerekliliği konusunda ulema arasında ittifak vardır. Nitekim Hz. Peygamber'in beyanına göre bu durumun başka bir kefareti yoktur.
Bu kişinin şüpheleri ortadan kalkmadığı takdirde üç gün hapis cezası verilir ve telkine devam edilir. Buna rağmen Müslümanlığa dönmezse, dört ameli mezhebe göre de (Hanefi, Şafi, Maliki, Hambeli) o kişi öldürülür. Hanefilere göre mürted kadın ise dine dönmesi için zorlanır, gerekirse sopa cezası verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri