Prostat büyümesi iyi huylu bir hastalıktır. Başka doku veya organlara yayılma ihtimali yoktur. İlaç tedavisi veya cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilir. Prostat kanseri ise bambaşka bir hastalıktır.
Prostat kanseri, mesanenin altında ve rektumun önünde yer alan küçük ve ceviz şeklinde bir bez olan prostatta yer alan hücrelerin anormal ve kontrolsüz büyümesine bağlı gelişen bir kanserdir.
İyi huylu prostat büyümesi varsa muayenede prostat boyutları simetrik olarak büyür, prostatta ağrı ve sertlik yoktur. Muayenede elastik kıvamda bir prostat dokusu tespit edilir. Eğer prostat kanseri varsa muayenede sert ve ağrılı bir kitle ele gelir (nodül). Kitlenin boyuutu ve sayısı değişik olabilir.
Farklı bir deyişle 50 yaşlarında olan erkeklerin %50'sinde görülen iyi huylu prostat büyümesi, 80 yaş ve üzerindekilerde %90 oranında görülür. İyi huylu prostat büyümesi bir kanser türü değildir ve kansere yol açmaz.
Yaygın adıyla "prostat büyümesi" olarak bilinen Benign Prostat Hiperplazisi, hayati tehlike taşımayan bir hastalıktır. Hastalık, sıklıkla 50 yaşından itibaren belirtilerini iyice göstermeye başlar ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.
İlgili 40 soru bulundu
Bağ dokuları ve bezdokulardan oluşan prostat, meniye sıvı katar ve idrar yoluna itilmesine yardımcı olur. Yaşlanmayla birlikte erkeklerin çoğunda prostat büyümesi gerçekleşir ve ciddi şikayetlere neden olabilir. Prostatta ortaya çıkan hastalıklar arasında kanser, prostatit ve iyi huylu prostat hiperplazisi yer alır.
Prostat bezi 40'lı yaşlardan itibaren giderek büyümeye başlar. Özellikle prostatın iç kısmı büyüyebilir ve normalde bir kestane büyüklüğünde olan prostat bezi bir elma hatta portakal büyüklüğüne kadar erişebilir. Bu duruma iyi huylu prostat büyümesi veya medikal adıyla BPH (benign prostatic hyperplasia) denmektedir.
Benign Prostat Hipertrofisi (BPH) ile PSA Arasında Ne Tür Bir İlişki Vardır ? BPH, iyi huylu prostat büyümesidir. Bu durumda da PSA değerinde yükselme görülmektedir. Ancak PSA değerleri genelde 4-10 ng/ml arasında kalmakta ve çok yükselmemektedir.
40-49 yaş için 2.5 ng/ml. 50-59 yaş için 3.5 ng/ml. 60-69 yaş için 4.5 ng/ml. 70 yaş ve üzeri için 6.5 ng/ml en üst değerlerdir.
İyi huylu prostat büyümesi tanısı konulan hastalara ilaç tedavisi önerilir. Bu tedavi, belirtiler rahatsız edici düzeyde olduğu ve yaşam kalitesini etkilediği zaman önerilir. Her bir grup ilaç farklı bir yoldan etkisini gösterir ve farklı etki ve yan etkilere sahiptirler.
PSA enzimi prostatın epitelyal hücre yapılarında üretildiği için bu hücre yapılarının bozulmasına neden olan hastalıklarda kan düzeyi yükselmeye başlar. Prostatın başta kötü huylu hastalıkları olmak üzere, iyi huylu prostat büyümesi veya iltihaplı prostat hastalıkları kandaki PSA düzeylerinde yükselmeye yol açmaktadır.
Genellikle 30 gramın altında TUİP, 30-80 gram aralığında monopolar veya bipolar TUR-P ve 80 gramın üstünde HOLEP, açık prostatektomi veya laparoskopik/robotik adenom çıkartılması işlemleri yapılmaktadır. Ancak hastadan hastaya göre değişen faktörler farklı tedavi seçeneklerinin yapılmasını gerektirebilir.
Prostat büyümesi asla ve asla kansere dönüşmez. İkisi tamamen ayrı mekanizmayla oluşan ayrı ayrı hastalıklardır.
Prostatın büyümesi önlenebilir mi? Prostatın büyümesi önlemek mümkün değilse de hayat tarzı değişikliği ve erken teşhis ile ilaç tedavisi kullanılarak belirtiler tedavi edilebilir.
Prostat büyümesinin testosteron (erkeklik hormonu) ve östrojen (kadınlık hormonu) ile ilgili olduğu düşünülmektedir. 50 yaşından sonra erkeklerin yarısında prostat büyümesi görülürken, 60 yaşından sonra erkeklerin % 65'inde prostat büyümeye devam eder. 80'li yaşlarda ise bu oran % 90'ın üzerindedir.
Prostat hacmindeki artışa prostatın iç bölgesinde (prostat çekirdeği) oluşan farklı boyutlardaki iyi huylu nodüller (adenomlar) neden olur. Bu nodüller üretraya ve ileri aşamalarda mesaneye baskı yaparak idrar tutma ve boşaltma fonksiyonları ile ilişkili sorunlara neden olabilir.
BPH da en sık uygulanan ameliyat TURP işlemidir (Transüretral prostat rezeksiyonu). Bu işlemde, üretradan (idrar kanalı) ince bir boruyla girilerek prostata ulaşılır ve kanalı daraltan prostatın orta kısmı tıraşlanarak dışarı alınır. TURP ameliyatını takiben hasta birkaç gün hastanede kaldıktan sonra evine gidebilir.
Prostat kanseri hücreleri, prostat tümöründen koparak yayılabilir. Vücudun diğer bölgelerine ulaşmak için kan damarlarından veya lenf düğümlerinden geçebilirler. Yayıldıktan sonra, kanser hücreleri diğer dokulara yapışabilir ve yeni tümörler oluşturmak için büyüyerek ulaştıkları yerde hasara neden olabilir.
Geçmişte çoğu doktor 4.0 ng / mL ve altındaki PSA seviyelerinin normal olduğunu düşünüyordu. Bu nedenle, bir erkeğin PSA seviyesi 4.0 ng / mL'nin üzerindeyse, doktorlar prostat kanserinin olup olmadığını belirlemek için genellikle prostat biyopsisi önemekteydi.
Uzmanlar, iyi huylu prostat büyümesi olan erkeklere şu önerilerde bulunuyor: Soğuktan, klimadan, rüzgardan korunun, ıslak mayoyla kalmayın, belden aşağınızı sıcak tutun, hamama ve kaplıcaya gidin, nar, domates ve kabak çekirdeği yiyin.
Prostat kanserinde kandaki PSA seviyenin yükselmesinin sebebi de tümöral dokuların bazen prostat hücre bütünlüğünü bozmasıdır. Kan örneğiyle bakılan bu test ile prostat kanserinin erken tanısı mümkündür.
Tedavi edilirse hayati tehlike oluşturmaz. Tedavi edilmediği taktirde, büyüyen prostat dokusu idrar kesesi, idrar kanalı ve makata doğru büyümeye devam eder. Bu durum rahim ağzı ve idrar yolunun tıkanmasına neden olur ve mesane içindeki idrarı tam olarak boşaltamaz. Daha çok çalışır ve bir süre sonra iflas eder.
Prostat büyümesine karşı çalışan en önemli destek elemanlarından bir tanesi. Günde 1 adet taze kırmızı kapya biber veya 2-3 yeşil biber, 1 porsiyon koyu yeşil yapraklı sebzeler, 1 fincan kuşburnu çayı, mevsiminde 1-2 kâse turuncu kırmızı meyvelerin yenilmesi sizi prostat hastalıklarına karşı koruyacaktır.
PSA'nın normal olması gereken değeri her ülkeye, her yaşa göre farklılık göstermektedir. Genel olarak 40 yaşındaki bir kişide PSA değeri bir olmalıdır. 50-55 yarısı arasındaki bir kişide ise PSA değeri 2 kabul edilebilmektedir. 60'lı yaşlarda ise 4 olurken, 70'li yaşlarda 6 normal sınır olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri