Restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalıdır. Yıldız Sarayı'nın bir parçası olan ve adını Fransızca “dağ evi” anlamına gelen “chalet” sözcüğünden alan Şale Köşkü, 19. yüzyıl Osmanlı mimarlığının en ilgi çekici yapılarından biridir.
Milli Saraylar İdaresine bağlı tüm saray, köşk ve kasırlar 09.00-16.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Yıldız Saray kompleksinden günümüze erişen mimari eserler arasında en iyi korunmuş yapı olan Yıldız Şale Köşkü, Sultan II. Abdülhamid döneminde inşa edilmiştir.
Düzenlemeye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı arasında yapılan protokol gereği Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı saray, müze, köşk, kasır ve tarihi fabrikalarda Müze Kart da geçerli olacak.
Saray karmaşık bir yapıya sahip olup yönetim yapıları Büyük Mabeyn, Şale Köşkü, Malta Köşkü, Çadır Köşkü, Yıldız Tiyatro ve Opera Evi, Yıldız Saray Müzesi ve İmparatorluk Porselen Üretimevi'ni kapsıyordu. Yıldız saray bahçesi ayrıca İstanbul'da herkesçe tanınan bir dinlenme yeriydi.
Topkapı Sarayı'nın bazı bölümleri, Dolmabahçe, Yıldız ve Beylerbeyi Sarayı restorasyona giriyor.
İlgili 19 soru bulundu
Büyüleyici mimarisi ve sunduğu lüks imkanlarıyla İstanbul'un gözde mekanları arasında karşımıza çıkan Çırağan Sarayı giriş ücreti bulunmuyor.
Dolmabahçe Sarayı Müzesi Giriş Ücreti 2023
Dolmabahçe Sarayı Müzesi giriş ücreti 90 Türk Lirası'dır. Bu fiyat yalnızca Selamlık bölümünü kapsar. Eğer Harem bölümünü de gezmek isterseniz (Milli Saraylar Resim Müzesi ile beraber) 140 TL kombine bilet fiyatı ödenmesi gerekir.
Yıldız Sarayı, Cumhuriyetin ilanını takip· eden 1924 yılında Erkan-ı Harbiye Mektebi'ne tahsis edilmiş, akabinde 1946 yılından itibaren uzun bir dönem “Harp Akademileri” olarak hizmet görmüştür. 1978 yılında Kültür Bakanlığına devredilmiştir.
Haftanın 7 (yedi) günü 08:30-24:00 saatleri arasında açık olan Dijital Kütüphane'de toplam 95 çalışma masası 100 sandalye bulunmaktadır. Kütüphane içerisinde bulunan 6 adet pano toplam 4676 kitap kapasitesine sahiptir.
Farklı tarihsel dönemlerde inşa edilen yapıların ardından Sultan II. Mahmud (1808-1839) döneminde yaptırılan ahşap sarayın yanmasıyla Sultan Abdülaziz, 1863-1865 yılları arasında sarayı ve ek binaları yaptırmıştır. Mâbeyn ve Harem bölümlerinden oluşan saray ana binası ziyarete açıktır.
Bakan Ersoy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "MüzeKart'a 2023 yılında da zam yapmadık. Türk vatandaşlarımıza MüzeKart sadece 60 lira." açıklamasında bulundu.
Müzeler, 18 yaş altı ve 65 yaş üstü için ücretsiz.
Değişik dönemlerde padişahlar buraya çeşitli köşkler inşa ettirdiler. Nisan 1877'de II. Abdülhamid, Dolmabahçe'den buraya taşınınca saray “Yıldız Saray-ı Hümâyunu” adını aldı.
Sultan Vahdettin'den sonra bir süre boş kalan saray binaları, 1924 yılında Erkan-ı Harbiye Mektebi'ne tahsis edilmiştir. 1946 yılında Harp Akademileri'ne bırakılan saray, 1978 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmiş, “Yıldız Sarayı Müzesi Müdürlüğü” adıyla 1993 yılından itibaren müzeleştirilmeye başlanmıştır.
Sultan Abdülhamid zamanında devletin otuz küsur sene boyunca idare merkezi olan Yıldız Sarayı, Cumhurbaşkanlığı'na tahsis edilecek ve ciddî bir restorasyonun ardından “Cumhurbaşkanlığı İstanbul Külliyesi” olacak.
Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit Han, 27 Nisan 1909'da tahttan indirilmesinin ardından Selanik'e sürgüne gönderildi. Yaklaşık 3 yıl Selanik'te kalan 99. İslam Halifesi Sultan 2. Abdülhamid Han, İstanbul'a getirildikten sonra 10 Şubat 1918'de Beylerbeyi Sarayı'nın 8 numaralı odasında vefat etti.
Osmanlı saray komplekslerinin sonuncusu olan Yıldız Sarayı, Boğaziçi'ne hâkim bir tepeden başlayarak Beşiktaş ile Ortaköy arasındaki yamaç üzerinde yayılan, yaklaşık 500.000 m² yüz ölçümüne sahip bir koruluk içine yerleşmiş köşkler, yönetim, hizmet yapıları, bahçe ve parklar bütünüdür.
Sultan II Abdülhamid (1876-1909) döneminde, Osmanlı devletinin yönetim merkezi, sultan ve ailesinin ikametgahı olarak kullanılan Yıldız Sarayı; Balyan ailesi mimarları ile İtalyan mimar Raimondo D'Aranco tarafından çeşitli üsluplarda (Barok, Art Nouveau, Neo-Klasik vb.)
Yıldız Parkı'nın genişliği, deniz tarafında Çırağan Sarayı, yukarıda ise Yıldız Sarayı ve Yıldız Teknik Üniversitesi'ne kadar uzanan alanı kaplıyor. Parkın 2 adet girişi var: Bunlardan ilki alt giriş de denilen Çırağan Caddesi girişi.
Topkapı Sarayı giriş ücreti yetişkin = 150 TL. Harem bölümü giriş ücreti yetişkin = 80 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti yetişkin = 60 TL.
Dolmabahçe Sarayı Selamlık Bölümü giriş ücreti = 120 TL. Dolmabahçe Sarayı Haremlik Bölümü Giriş ücreti = 90 TL. Dolmabahçe Sarayı Selamlık Bölümü + Haremlik Bölümü giriş ücreti = 150 TL. Dolmabahçe Sarayı Selamlık Bölümü + Haremlik Bölümü + Milli Saraylar Tablolar Müzesi giriş ücreti = 200 TL.
Mustafa Kemal Atatürk'ün Dolmabahçe Sarayı'nda vefat ettiği o oda, bugün hala aynı haliyle muhafaza ediliyor. 71 numaralı oda olarak bilinen Atatürk'ün vefat ettiği yatak odası, sarayda yaşayan padişahlar tarafından da yatak odası olarak kullanıldı.
Yerli/yabancı 0-6 yaş arası bütün ziyaretçiler için saray, köşk, kasır, müze ve tarihi fabrikalar ücretsizdir.
Mobil MüzeKart 60 TL
18 yaş ve altı ile 65 yaş ve üstü Türk vatandaşı gişelerden ücretsiz bilet alarak giriş yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri