Petek ve tesisatın kaliteli ısı vermesi ve kullanım ömrünün uzaması için her iki yıl da bir mutlaka temizlenmesi gerekmektedir.
Yılda en az bir kez sonbaharda veya yaz aylarının başlarında kombilerin, kombi servis firmaları tarafından uzman ve belgeli ekiplerce kombilerin altı aylık periyodik bakımlarını yaptırmalısınız. Bakımı yaptırılmayan kombi ve tesisatın verimi düşer ve ömrü azalır.
peteklerin alt kısımlarında yoğunlaşmış suyun tortuları dolaşıma kısmen olanak vermez. halk arasında sıklıkla bahsedilen, konuda budur,peteklerin üstü iyi ancak altları buz gibi,petek temizleme işleminin genelde iki yıl ara ile yapılması tavsiye edilir.
Petek Temizliği Yaptırmam Gerektiğini Nasıl Anlarım? 1 - Daha önce ısındığınız halde zamana ve kullanıma bağlı olarak, peteklerin altı ısınmıyor üstü ısıtıyor ise yada peteğin her tarafı eşit aynı ısıtmıyorsa temizlenme zamanı gelmiştir.
Isınma verimini arttırmak ve ısı seviyesini yükseğe ulaştırmak için peteklerin temiz ve suyun saf olması germektedir. Isınma verimini düşüren tortu, çamurlaşmış tesisatın içerisindeki diğer maddeler ısı seviyesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenledir ki petek temizleme oldukça önemli olmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Temizliği yapılmayan petekler daha fazla enerji harcar ve bizi daha az ısıtır. Oysa temizlenen petekler gereksiz enerji kullanımının önüne geçer ve daha iyi ısınmayı sağlar.
sorusuna ise vereceğimiz cevap; evet, petek temizliği yaptırmak gereklidir diyebiliriz. Petekler uzun süre temizlenmezse; tesisat zamanla tortu ve kireçle birleşerek tesisatın içindeki sıcak suyun bütün bölgelere ulaşmasını engeller. Bu nedenle petekler ısınmıyor demeye başlarız.
4- Radyatör vanalarından çok az veya hiç su gelmiyorsa, 5- Peteklerinizden siyah veya koyu kahve renkli ve pis su geliyorsa, 6- Kombiniz sesli çalışıyorsa veya sıcak suyunuz düzensiz geliyorsa, 7- Dairenizdeki en son petek ısınmıyorsa petekleriniz kirli demektir.
Sistem içerisinde suda bulunan kir partikülleri, pasla (demir oksit) birleşir. Bu pas, radyatörlerin, boruların ve lehimli bağlantıların içinden gelir. Bu nedenle, sistem ne kadar eski olursa, bir miktar siyah su birikmesi olasılığı o kadar yüksektir. Kir ve pas, yapışkan bir sıvı ortaya çıkarır.
Kış mevsimi öncesi kombi ve baca temizliği kadar kalorifer peteklerinin bakımı da önemli. Zamanında yapılan temizlik yakıtta yüzde 30, ısınmada ise yüzde 40 tasarruf sağlıyor. Soğuk hava kendini hissettirmeye; kalorifer ve kombiler de yanmaya başladı. Yakıt tasarrufunda kalorifer peteklerinin bakımı oldukça önemli.
Temizleme işlemini profesyonel kişilerin yapması önerilir. Kalorifer peteği temizliği için yaz ayları daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Kış aylarında düzenli ve yoğun ısı kullanımından dolayı peteklerin temizlenmesine olumlu bakılmaz. KALORİFER PETEĞİ NASIL TEMİZLENİR?
Kalorifer tesisatının daha verimli çalışmasına ve yakıt tasarrufu sağlanmasına katkıda bulunan kombi baca temizliği, yılda en az bir kez; kış sezonu öncesinde yaptırılmalıdır. Mutlaka yetkili servise yaptırılması gereken kombi baca temizliğinde yapılması gerekenler şunlardır: Kombinin tozları temizlenmelidir.
Düzenli petek temizliği hem faturaların yüksek gelmesini önler hem tasarruf sağlar hem de kalorifer sisteminin daha randımanlı çalışmasını olanaklı hale getirir. Petek temizliği tasarruf sağlar mı sorusunun yanıtı bu noktada devreye girer.
Çıkış vanasına bağlanan hortumun diğer ucu tuvalete veya klozete koyulur. En yakın çeşmeden radyatör temizleme makinesine su verilir. Kombi petek temizleme makinesi çalıştırılır.
Kombi kapatılır. 2. Kombi su giriş vanaları kapatılır. 3. Tüm radyatörlerin giriş ve çıkış vanaları kapatılır.
Petek temizliği zararlı bir işlem olmayıp, daha iyi ısınmanıza yardımcı olan, doğalgaz tasarrufu yapmanızı sağlayan, kombinin ömrünü uzatan bir işlemdir. Bu nedenle petekleriniz ısınmıyorsa, evinizi ısıtmakta zorluk çekiyorsanız hiç tereddüt etmeden peteklerinizi temizletebilirsiniz.
Hava biriken kalorifer kendini hemen belli eder. Eğer kaloriferin yarısı sıcak yarısı soğuk ise, o zaman kalorifer havasının alınma vakti gelmiş demektir. Hava alma işlemini kaloriferler çok ısınmadan yapmanız yanma ihtimalini azaltır çünkü hava çıkışı sırasında sıcak su çıkışı da olabilir.
peteğin üstü sıcak altı soğuk, peteklerin yarısı soğuk
Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur.
Borçlar kanununun 317. maddesinde “Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Bu konuda yerel âdete de bakılır.” ifadesi bulunmaktadır. Bu maddeye göre kombinin temizlik ve bakım masrafları kiracıya aittir.
Tamamen basınçlı su ile doğal yöntemlerle petekler temizlenir. Deposu bulunan petek temizleme makinalarına petek temizleme ilacının konulmasının sebebi, makinanın motorunun yeterli basıncı uygulamamasından kaynaklanır. Bu nedenle petek temizleme ilacı kullanılması gerekir.
Önceden belirtmeliyiz ki petek temizliği evi kirleten bir işlem değildir. Pek çok kişi petekler temizlenirken peteklerin söküldüğünü düşünür. Aslına bakıldığında bu yanlış bir düşüncedir. Petek temizleme esnasında hiçbir dağınıklık veya tadilat söz konusu değildir.
Petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı? Doğan, "petek kapatmanın" doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
Kombilerin çalışma prensibi gereği en az 3 peteğin yanması gerekmektedir. Bu tasarruf açısından fazla görünebilir fakat 3 petekten az kullanmakta tasarruf ettiğiniz anlamında gelmemektedir. Kombilerde yer alan pompa devir daim sağlar ve böylelikle de petekler ısınır.
Öncelikle kalorifer tesisatında bulunan peteklerin ortamı daha iyi ısıtması için, belirli aralıklarla peteklerin havası alınmalı, kaloriferlerin reglaj ayarı yapılmalı ve perdelerin boyunun petekleri örtmemesine dikkat edilmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri