İşte merak edilen sorunun cevabı Titreşen her madde ses çıkarır. Ses, katı sıvı veya gaz ortamlarda oluşan basit bir mekanik düzensizliktir. Ses, canlıların işitme organları tarafından algılanabilen periyodik basınç değişimleridir.
Bu nedenle titreşen her cisim ses üretir. Esas olarak ses; titreşimler sonucu dalgalar halinde yayılan bir enerji çeşididir. Yani titreşen her cisim dalgalar halinde enerji üretirler.
Ses kaynağı: Genelde duyduğumuz tüm sesler bir kaynaktan çıkar. Ses çıkarmış olan bu kaynaklara ise ses kaynağı denir.
Yanlış çünkü her ses çıkaran şey ses kaynağıdır. Mesela davula vurunca ses çıkar ve bir ses kaynağı olur.
Ses kaynaklarının ses çıkarabilmesi için titreşim gerekir. Müzik aletlerinde bunu çok net görebiliriz. İnsanların ses çıkarması da titreşimle olur. Gırtlağımızda bulunan ses telleri akciğerlerimizde bulunan hava ile titreşerek ses çıkmasını sağlar.
İlgili 28 soru bulundu
Akciğerlerden gelen havanın ses yolunda meydana getirdiği titreşime ses denir. Çevremizde ses çıkaran sayısız varlık vardır. İnsanlar, hayvanlar, taşıtlar, müzik aletleri, şelale, rüzgâr, yağmur ses çıkaran varlıklardandır. Kendiliğinden ses çıkaran varlıklara doğal ses kaynakları denir.
Ayrıca her sesin belirli bir şiddeti bulunduğunu unutmamalıyız. Mesela yüksek sesle konuşan birini kolayca duyarken, fısıltı ile konuşan birini duymakta çok zorlanırız. Bu durum sesin şiddetine bağlı olarak değişir. Aynı zamanda sesin şiddeti mesafeye göre de değişmektedir.
Doğal seslere örnek olarak insan sesi, hayvan sesi, rüzgâr sesi, yağmur sesi ve su sesi verilebilir.
Cevap. Çevremizde bir çok ses bulunmaktadır ve her sesin bir kaynağı vardır. Bunlar insanlar, hayvanlar, müzik aletleri, su, makineler olarak ses çıkaran herşey ses kaynağıdır. Ses kaynakları birbirlerinden bağımsız ve farklı olarak ses çıkarırlar.
Titreşen bir nesnenin başlattığı titreşimler dizisine ses denir. Sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir nesnenin ileri geri hareketidir. Titreşim yapan ses kaynakları havayı titreştirir.
Müzik aletlerinden çıkan sesler, taşıtların çıkardığı sesler, hoparlörün, radyonun ve televizyonunçıkardığı sesler yapay seslerdir. Yapay sesleri üreten varlıklara yapay ses kaynakları denir. Piyano,araba,Mp3player,radyo, bağlama, gitar , keman ve flüt yapay ses kaynaklarına örnek gösterilebilir.
Eşek-ai ai der, anırır; at-hi hiii der, kişner; tavuk-gıt gıt gıdak der, gıdaklar; horoz-üürü üü der, öter; köpek-hav hav der, hırlar/ürür; kedi-miyav der, mırlar; koyun-mee der, meler; keçi-beee der, beler; kaz-sıııs der, sıslar; yılan-tıss der, tıslar; kurt-uuu der, ulur; inek-möö der, böğürür; aslan-vuav der, kükrer ...
1) DOĞAL SES KAYNAKLARI: Doğa olaylarının ve canlıların sebep olduğu, kendiliğinden ses çıkarabilen kaynaklardır. Örnek: İnsan sesleri, kuş sesleri, yıldırım sesi, kıyıdaki dalga sesi.
Bir sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir nesnenin ileri geri hareketidir. İnsan sesinin oluşabilmesi içinde bir titreşimin oluşması gerekmektedir. Nefes verirken akciğerlerden gelen hava gırtlağımızda yer alan ses tellerine titreştirerek ham sesi oluşturur.
Sesler titreşimlerle oluşarak, enerjiye dönüştürülür. Sesler genel anlamda elle tutulur değildir. Havada bulunan molekülün titremesiyle birlikte meydana gelir. Ses elle tutulan bir şey olmadığı için, madde olarak kabul edilmiyor.
Bu nedenle ses dalgaları katı, sıvı ve gaz gibi maddelerde yani maddesel ortamlarda yayılabilir. Boşlukta, maddesel ortam yani tanecikler olmadığı için ses kaynağının titreşim sonucu yaydığı titreşim enerjisi taşınamaz ve ses boşlukta yayılmaz.
İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir.
Sesin oluşabilmesi için bir kaynağa ihtiyaç vardır. Ses kaynağından çıkan ses havayı titreştirerek kulağımıza ulaşır ve biz sesleri duyarız. Tıpkı müzik aletleri gibi insanlar da birer ses kaynağıdır.
İnsanlar tüm sesleri duyamaz. Dahası, ses frekans aralığındaki büyük bir bölümü işitemezler. Görebildiğimiz dalga boyu aralığının, ışık tayfının çok dar bir kısmına karşılık gelmesi gibi, duymamızın mümkün oluğu dalga boyu aralığı da kısıtlıdır.
Yapay ses kaynakları; zil sesleri, çeşitli müzik aleti sesleri, makine sesleri, yansıma sesleri, telefon sesi ve insanların çıkarmış olduğu tüm seslere verilen isimdir.
Telefondan çıkan ses kaynağı yapaydır.
Akciğerlerden gelen havanın ses yolunda oluşturduğu titreşime ses denir. Ses, dilin işlevli en küçük birimidir. Harf ise sesin yazıdaki karşılığıdır.
Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar.
Ses şiddeti, sesin genliği ile ilişkilidir. Ses genliği artarsa ses şiddeti de artar, azalırsa ses şiddeti de azalır. Ses düzeyi, ses şiddetinin bir ölçüsüdür. Ses düzeyi desibelmetre adı verilen araçla ölçülür.
Ses enerjisi genliğin karesiyle doğru orantılıdır. Titreşim sönümlenirken genlik küçülür sesin şiddeti (gürlüğü) azalır. Bu azalma sırasında sesin periyot ve frekansı değişmez. Diyapazona daha kuvvetli vurulunca titreşim genliği ve buna bağlı sesin gürlüğü artacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri