KAŞE İMZA ISLAK İMZA OLMADIĞINDAN GEÇERSİZDİR.
Kanunen, okuma yazma bilmeyenler için kaşe imza yerine kullanılabilir. Bir kaşe yardımıyla daha pek çok fayda elde edebilirsin. Ancak kaşedeki bilgilerin mutlaka doğru olmasına özen göstermelisin.
Yasal Düzenlemeler: Her ülkenin kendi yasal düzenlemeleri vardır ve bu düzenlemeler kaşe kullanımını ve imza gerekliliklerini belirler. Bazı ülkelerde, belirli belgelerin geçerli olması için hem imza hem de kaşe gereklidir. Ancak, bazı durumlarda imza veya kaşe tek başına yeterli olabilir.
MADDE 16- İmza atamayanlar, imza yerine usulüne göre onaylanmış olması koşuluyla, parmak izi, el ile yapılmış bir işaret ya da mühür kullanabilirler. Kambiyo senetlerine ilişkin hükümler saklıdır.”
Elektronik İmza Kanunu ve ikincil düzenlemeler ile elektronik imzanın elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğuracağı ve kesin delil olarak kabul edileceği hükme bağlanmıştır. Kısacası elektronik imza elektronik ortamda yapılan işlemlere hukuksal geçerlilik sağlaması açısından önemlidir.
İlgili 43 soru bulundu
Türkiye'de mobil imza, ıslak imzanın yerine geçen bir dijital imza türüdür. Mobil imza, elektronik imza olarak kabul edilen ve hukuki geçerliliği olan bir yöntemdir. 2004 yılında yürürlüğe giren 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu, mobil imzayı ıslak imza ile aynı yasal geçerliliğe sahip olarak kabul etmektedir.
imzalarından olmadığı, imzaların kaşe imzalar olduğu . alınarak takibin iptaline karar verilmiştir. koşul olarak öngörülmemiştir. 818 Sayılı BK.
Kaşe hem resmi işlerde hem de özel işlerde kullanılabildiği gibi aynı zamanda kauçuk veya lastik üzerinde bulunan şirket ya da kişiye özel birtakım bilgilerin belgeler üzerine baskı yöntemiyle aktarılmasını kolaylaştırılmış damga türüdür. Firmaların bunu yaptırması ve kullanması zorunludur.
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Boş kağıda imza atmak 2023 yılında genellikle geçersiz sayılır. İmza, bir kişinin bir belge veya mesajı onayladığını gösterir ve bu nedenle bir belge veya mesajın içeriğine bağlıdır.
Elektronik imzalar kolaylık ve verimlilik sunarken, bazı bölgelerde noter tasdikli belgeler veya vasiyetname gibi yasal belgeler gibi bazı bağlamlarda hala kabul edilmeyebilir, bu da ıslak imzayı günümüzde hala geçerli ve gerekli kılmaktadır.
Şirket kaşesi örnekleri, temelde taşıdığı ana bilgilerin dışında eklenmek istenen bilgilere de açık olarak tasarlanır. Şirket kaşesinde olması gerekenler isim, soyisim, adres ve telefon bilgileri şeklinde sıralansa da vergi dairesi ve numarası, şirketin sicil numarası gibi bilgiler de kaşe üzerine eklenebilir.
Bu tür kaşeler; askerler, avukatlar, savcılar ve polisler tarafından sıklıkla kullanılır. ünvan kaşelerinin yanı sıra şirket kaşeleri de mevcuttur. Şirket kaşeleri farklı tasarımları ve işlevi ile her dönem ilgi görür. Şirket kaşesi örnekleri çeşitli yazı boyutları ve renkleriyle pek çok alternatif sunar.
Kaşe firmalarda veya şahısların kullandığı mühür yerine geçen bir imzalama şeklidir. Belgelerin imzalanması ve onaylanması gibi durumlarda yasal veya özel konularda belirgin olmayı ve güvenilir işler yapma gerekliliğini sağlamaktadır.
T.C. ÖZET : Açığa imza atılması yoluyla düzenlenen senedin anlaşmalara aykırı olarak doldurulduğu kanıtlanamazsa bu senet hukuken geçerlidir.
Mühür ya da kaşe, belge, senet, sertifika ve vesika gibi çeşitli evrakın onaylanması ve bazı durumlarda iletilen bilgilerin güvence altına alınması gibi fonksiyonları üstlenebilen, balmumu ya da kil gibi materyaller üzerine basılarak bırakılan işarete verilen isimdir.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Hazırlanacak olan sözleşme metninin içeriğinin net olarak saptanması ve sözleşmeye onay verecek olan sözleşme taraflarının sözleşmede ıslak imzasının bulunması gerekmektedir.
T.C. Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir. Ancak hayatın birçok alanında kolaylık sağlar.
Hemen vurgulanmalıdır ki, şirket yetkilisi tarafından da olsa senede atılan ikinci imza, şirket kaşesi olmadan atılmış ise, burada keşideci sıfatı söz konusu olmayacağından, bu imza aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur. Şirket, işlemlerini şirket kaşesi ile yapmaktadır.
Yazılan, düzenlenen bir belgenin altına o belgenin kim tarafından hazırlandığını göstermek amacıyla kaşe basılır. Özellikle iş hayatında ıslak imza kullanmak yerine daha pratik olduğu için kaşe kullanılır.
Standart kaşeler genellikle siyah renlik olarak tasarlanıp uygulanır. Kaşeler standart siyah renklerde olabileceği gibi farklı renkli olarak da tasarlanıp uygulanabilmektedir. Ancak renkli kaşeler de maksimum 4 renk (siyah-mavi-yeşil-kırmızı) kullanılabilmektedir.
Fotokopi belge üzerinde imza incelemesi yapılamaz ve fotokopi belge üzerinden düzenlenen rapor hükme esas alınamaz. Mahkemece senet asıllarının nerede olduğu hususunda davalıya açıklama yaptırılarak senet asıllarının getirtilmesi, ibrazı gerekir.
(2) Dilekçelerin ıslak imzalı olması esastır. İhbar ve şikâyetler güvenli elektronik imza kullanılmak suretiyle de yapılabilir.
Islak İmza Nedir? Islak imza bireyin fiziksel olarak lokasyonu ziyaret edip belge üzerine kalem ile attığı imzaya denir. Islak imzanın kullanımı gün geçtikçe azalmaya devam ediyor çünkü covid-19 süreci kişileri ister istemez temasız işlemler yapmaya mecbur kılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri