Madde 1 – Türkiye Cumhuriyeti tebaası olan her erkek, işbu kanun mucibince askerlik yapmağa mecburdur. (Son fıkra mülga: 4/1/1961 - 211/119 md.)
Anayasasının 72'nci maddesi gereğince her Türkün hakkı ve ödevidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek, askerlik hizmeti yapmaya mecburdur. 2. Askerlik hizmeti 7179 sayılı Askeralma Kanunu gereğince düzenlenmiştir ve bu Kanun hükümlerine göre yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilir.
Türkiye. Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur. Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde askerlik süresi 6 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir.
Türkiye'de askerlik hizmeti
Türkiye'de zorunlu askerlik hizmeti uygulanır. Osmanlı'da 1916'da çıkarılan bir yasaya göre her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde yükseköğrenim görenlerde zorunlu hizmet süreleri yedek subay ve yedek astsubay olanlar için 12 ay, er olanlar için 6 aydır.
Askere gitmek istemiyorsanız doktordan sevkinizi isteyebilirsiniz, doktora psikiyatr ile görüşmek istediğinizi, eşcinsel/biseksüel/trans olduğunuz için askere gidemeyeceğinizi ve askerlik yapamayacağınızı söylersiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. 2. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Yoklama kaçağı veya bakaya durumunda kalmayı tercih eden kişiler, birliğe sevk edildikten sonra yeni bir "bakaya suçu" işlemekte serbesttirler. Kimse zorla askeri birliğe götürülerek askerlik yapmaya zorlanamaz.
20 yaşını doldurmuş ve Türk vatandaşı olan erkeklerin sağlık ve eğitim durumlarının incelenmesi suretiyle yoklama işlemine tabi tutulmaktadır. Ancak bu işlemlerini gerçekleştirmeyen kişiler “yoklama kaçağı” olarak sayılır ve bedelli hakkından da yararlanamamaktadır.
Fiziksel açıdan yeterli tüm erkeklerin kara kuvvetlerinde 21 ay, donanmada 23 ay, hava kuvvetlerinde ise 24 ay askerlik yapması gerekiyor. Bu görevi, polis, sahil güvenlik, itfaiye ve bazı özel durumlarda çeşitli devlet kurumlarında yapma seçeneği de var.
ASKERLİK 12 AY MI OLDU 2024? Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi. Ancak askerlik süresinin uzatılmasına dair bir düzenleme henüz yapılmadı.
Askerlik muafiyetinde boy şartı da yer alır. Boyu 1.49 m'den az olan kişiler askerlik görevinden muaf olabilmektedir. Bu muafiyet için fiziksel muayene yapılması gerekir ve ardından rapor oluşturulur. 1.49 metreden az olan boya eşlik eden kilo problemi de muafiyeti etkilemektedir.
Yılın ikinci yarısında ödenmesi gereken 2023 yılı bedelli askerlik ücretleri kişileri yormayacak düzeyde tutulduğu bilgilendirmesi yapılmıştır. Yılın belli dönemlerini kapsayan bedelli askerlik ödemelerinin açıklanan dönemde ödenmesi gereklidir. Temmuz ayı itibariyle güncel bedelli askerlik ücret 122 bin 351 TL dir.
2021 ocak-haziran döneminde 39 bin 788 TL olarak uygulanan bedelli tutarı, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere de 43 bin 150 liraya çıktı. Milli Savunma Bakanlığı, 2022'nin ilk 6 ayında bedelli askerlik ücreti 55 bin 194 TL uygulandı. 2022 Temmuz ayında bedelli askerlik ücreti 80 bin 64 lira oldu.
YOKLAMA KAÇAĞI CEZASI 2023
Yoklama kaçağı saklı ve bakayalar Askeralma Kanunu'nun 24. Maddesine göre idari para cezasıyla cezalandırılırlar. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
1. Lise ve altı öğrenim kurumlarından mezun olanlar ile yapılan seçim sonucunda yedek subay adayı ve yedek astsubay adayı olarak ayrılanların dışında kalanlar askerlik hizmetlerini er olarak yerine getirirler. 2. Erbaş ve erlerin askerlik hizmet süresi altı aydır.
İslam devletinde, gayr-i müslim tebaanın zorunlu askerlik yapmaları caiz değildir. Bedelli askerliğe gelince, caiz olup olmamasına göre zorunlu askerliğin hükmünü alır. Zorunlu askerliğin inkâr edilemeyecek kadar çok faydaları vardır.
Askerlik süresi kaç ay? Askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi. Askerlik süresi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek için geçerlidir.
19 yaşında askerlik yapılmaz. Türk Silahlı Kuvvetleri 20 yaşından küçük kimseyi askere almaz. Reşitlik yaşı her ne kadar 18 olsa da 20 yaşına gelmeyen kişilerin askere gitmesi mümkün değildir.
Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken hayatını kaybeden yükümlülerin (yedek subay, erbaş ve er) baba ve annesinin müşterek talep ettiği kardeşlerinden biri istekli olmadıkça silah altına alınmamakta veya silah altında ise terhis edilmektedir.
2003 Aralık sonu dahi olsan bu sene askere gidiyorsun, 2004 doğumlular da 20 yılını 2024'te tamamladığı için 2024'te gider.
Askerlik şubesine giderek askerliğinizi ertelemek istediğiniz belirtmeniz gerekmektedir. Lise ve dengi okul mezunları askerliklerini 3 sene mazeretsiz olarak tecil ettirebilmektedirler. Üniversiteyi bitirip ilgili yüksek öğrenim kurumu ile tüm ilişkisini kesen kişiler askerliği 2 sene süre ile tecil ettirilebilir.
el Cevab: İslam fıkhında belirli bir süre için askerlik yapmak yükümlülüğü yoktur. -Bununla birlikte üzerinde askerlik şartları oluşanlardan erkek müminlerin cihad farizası şartları oluştuğunda asker olarak cihada iştirak etmeleri farzı kifayedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri