Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği gereği, 5 Haziran 2018'den sonra emlak ofisi açmak isteyen emlakçı esnafımızın, Mesleki Yeterlilik Seviye sınavına girip, belge alması yasal zorunluluktur.
DUVAR - Emlakçılıkta yeni dönem bu sabah itibariyle başladı. Artık en az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak.
Bilindiği üzere emlakçılık işi, ofis ya da bireysel çalışma ile yapılabiliyor. Başarılı bir emlak danışmanı olarak sektörde yer edinmiş çoğu kişi bireysel çalışsa da işe yeni başlayanlar için bu pek mümkün gözükmüyor. Nedeni ise alanda yeterli tanınırlığa ve sermayeye sahip olmama.
Emlakçılık yetki belgesi alabilmeniz için taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik gereğince Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olup emlakçılık sertifikasına sahip olması gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
BELGE MASRAF KARŞILIĞINA İLİŞKİN KURALLAR
Belge masraf karşılığı 300 TL'dir. (KDV'den muaftır.) Sadece belge almaya hak kazanan kişilerden tahsil edilir. Belge zorunluluğu kapsamındaki mesleklerde teşvikten yararlanan kişilerden bir defaya mahsus belge masraf karşılığı tahsil edilmez.
Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) MYK Belgesini elde edebilmesi için sınavlara girmesi gerekir. Adayların yeterlilik belgesini alabilmesi için sınavlardan başarılı sonuçlar alması yeterli olacaktır. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süreleri, birimin başarılı olduktan sonra 2 yıl geçerlidir.
Bu faktörler arasında emlakçının çalıştığı yer, iş tecrübesi, müşteri portföyü, emlakçının eğitim seviyesi ve iş hacmi yer alır. Ancak, Türkiye'de çalışan bir emlakçının aylık brüt maaşı genellikle ortalama olarak 14.000 TL ile 45.000 TL arasında değişebilir.
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğin ilgili maddesinde “Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olması” denilmektedir. Bu sebeple Üniversite onaylı belgelerde geçerlidir.
Emlak yetki belgesi almak için, Ticaret İl Müdürlüklerine başvuru yapmak gerekir. Bu başvurunun öncesinde emlak mesleki yeterlilik belgesinin alınmış olması zorunludur.
Sonuçta, emlakçılık yüz yüze iletişime dayalıdır ve çevrimiçi iletişim ve sosyal medya aracılığıyla büyür, yani her yerden yapılabilir ve takip edilebilir bir meslektir.
Emlakçı olmak için bu konuda eğitim almak ve sertifika sahibi olmak gerektiğini söylemek mümkün. Bu durum seviye 5 belgesi şeklinde ön plana çıkar. Bu sertifikaya sahip olabilmek için ise üniversiteler veya MEB onaylı şekilde 100 saatlik bir emlak danışmanlık kursuna gitmek gerekir.
Kişinin iş yeri ruhsatı ve yetki belgesi alabilmek için en az 20 m² ofis kurmuş olma şartı getirilmiştir. Bu nedenle, emlak ofisi home office şeklinde hizmet gösterememektedir.
Kiralanan konut işlemlerinde ise aksi bir anlaşma yoksa komisyon, yalnızca kiracı tarafından sağlanmaktadır. Yani, yönetmeliğe göre komisyonu vermemeniz durumunda; emlakçı, yasal haklarını kullanarak parayı sizden tahsil etme hakkına sahiptir.
Gayrimenkul danışmanları, düşük ya da yüksek kazanç elde ederler. Burada asıl önemli olan yüksek meblağlarda kazanç elde edebilirken neden daha az para kazandığınızdır. Gayrimenkul danışmanı, müşteri portföyüne ve alım-satım mülküne göre oldukça yüksek kazançlar elde edebilir.
Ancak emlakçı komisyonun tamamını satıcı benim ödememi istiyor. Bu yasal mı, emlakçı komisyonunu sadece alıcı mı öder? Merhaba, emlakçı komisyonu en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%18)" olarak belirlenmiştir; alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır.
Taşınmaz ticareti ile ilgili işletmelerde çalışmak isteyen kişilerin mesleki yeterliliğe sahip olup olmadığını ölçmek için sınava tabi tutulmaktadır. Bu sınavlar öncesinde kişilere gerekli olan dersler verilmektedir. seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi sayesinde emlak ofisi açılabilmektedir.
Emlakçılık sertifikası almak için üniversiteler veya Milli eğitime bağlı kurumlar tarafından düzenlenen kurslara katılım sağlamalıdır. Üniversite iş birliği ile hazırlanan emlakçılık kursu sonunda e devlette sorgulanan üniversite onaylı emlakçılık sertifikası alabilirsiniz.
Bir emlakçı olarak işe başlamak çok kolay, fakat başarılı bir emlakçı olmak zor ve zaman gerektirir. Uzman kişilerden oluşan bir ekibe sahip olmalısınız. Yavaş ve ağır davranan bir yapıya sahip ofisiniz var ise aşağıda yazdığımız bilgiler size göre değil. Kontrollü bir hıza sahip olduğunuz sürece kazanırsınız.
Emlak vergisi tapuda beyan edilen devir ve alış bedeli üzerinden hesaplanır, emlak bedelinin %4'ü tapu harcı olarak ödenir. 2019 yılında bu oran %3 iken 2020 yılı itibari ile %4 olarak ilan edilmiştir ve 2022 yılı itibari ile %4 olarak devam etmektedir.
Gayrimenkul Danışmanlığı / Emlakçılık faaliyeti gösteren işletmeler; gayrimenkul alım / satım ve kiralanmasına aracılık etme, tapu işlemlerine aracılık etme, gayrimenkul yönetim hizmeti verme, değerleme hizmeti verme ve gayrimenkul ticaretine yönelik diğer hizmetleri verme dışında herhangi bir ticari faaliyette ...
Kimler Emlakçılık Belgesinden Muaftır? Emlakçılık belgesinden kimlerin muaf tutulduğu, yanıtı merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Yönetmeliğe göre emlakçılık ile ilgili bölümlerden mezun olan kişilerin mesleki yeterlilik belgesi alma zorunlulukları bulunmamaktadır.
Teorik sınavlar, çoktan seçmeli sınavlar olarak gerçekleştirilir. Teorik sınavda adaylara her birim için en az yirmi (20) soruluk 4 seçenekli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav uygulanmaktadır. Sınavda adaylara her soru için 1,5 dakika zaman verilir.
arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında, Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5” mesleki yeterlilik belgesi sınav başvuruları Odamız tarafından toplanacak olup, sınavlar (TOBB MEYBEM) Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş tarafından Antalya ilinde gerçekleştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri