Banka hesap numarası, kartın ön tarafında bulunan 4 parçalı olarak yazılan ve 16 haneli numaralar olarak ifade edilebilir. 16 haneden oluşan bu numaralar kart numarası olarak bilinmektedir.
Müşteri hesap numarası, kart üzerindeki 16 haneli rakamın içinde yer alır. Kartın ön yüzündeki rakamlardan 7. ve 15. de dâhil olmak üzere 7.-15. arasındaki 9 rakam, müşteri hesap numarasını ifade eder. İlk 6 rakam, başka kişilerde de aynı şekilde olabilir.
Hesap numarası genel olarak kartların ön yüzünde yazar. Hem kredi kartı hem de banka kartı üzerinde bulunur. İsmin hemen yanında veya üstünde bulunan bu rakamlar toplamda 12 sayıdan oluşur. Aynı zamanda IBAN numarasının son 12 rakamı olarak da ön plana çıktığını söylemek gerekir.
Türkiye'de IBAN
İlk iki hane ülkemizin uluslararası kodu olan “TR” harfleridir. Daha sonra gelen iki ve beş hane sırasıyla kontrol basamaklarını ve banka kodunu, ardından gelen haneler ise müşteri hesap numarasını ifade etmektedir.
Rezerv olarak ayrılan alan tek basamaklı olup, değiştirilene kadar sıfır olarak kabul edilmiştir. Son 16 hane ise banka hesap numarasını belirtmektedir. Hesap numarası alanının oluşturulmasında bankalarımız arasında ortak bir standart yoktur.
İlgili 39 soru bulundu
Bu bilgiler bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Ziraat Bankasında genellikle 0897- 12345678 - 5001 - 5002 şeklinde olanlar hesap numarası olarak bilinir. Halkbank genellikle 1111 - 11111111 şeklinde olanlar hesap numarasıdır.
İki harfli kontrol numarası Turkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasi A.S. banka kodunun 5 karakteri. Ulusal kod için 1 haneli kod. Turkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasi A.S. hesap numarası için 16 haneli kod.
Alıcının hesap numarası ya da IBAN numarası ile birlikte isim ve soyismi belirtilerek havale işlemi yapılabiliyor. Benzer şekilde EFT işlemleri de alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak, ya da alıcının adı soyadı ve IBAN numarası belirtilerek yapılabiliyor.
Bu numara sayesinde banka müşterisi, her türlü ödeme işlemini yapılabilir. Banka hesap numarası ile kart olmadan işlem yapmak da mümkündür. Nakit para akışından çok tercih edilen kartlar bankaların müşterilerine verdikleri seçeneklerle ödeme kolaylıkları da sağlar.
Bankamızda tanımlı cep telefonunuzdan HESAPBILGI yazıp boşluk bırakıp kartınızın son 6 hanesini 4747'ye SMS gönderdiğinizde kartınıza tanımlı hesapların " hesap numarası" bilgisini SMS ile öğrenebilirsiniz.
İstanbulkartınızın arkasındaki 04 ile başlayan 14 haneli numara okunmuyorsa kartın üzerindeki QR kodu okutarak bu iki numarayı öğrenebilirsiniz.
Son rakam da kartın kontrol numarasıdır. Buna Check Digit adı da verilmektedir. Kredi kartı üzerindeki ilk 6 haneden sonraki rakamlar yani kalan 9 rakam, müşterinin hesap numarasını belirtmektedir. Bu numara banka tarafından belirlenir ve kişiye özeldir.
İki harfli kontrol numarası Turkiye Garanti Bankasi A.S. banka kodunun 5 karakteri. Ulusal kod için 1 haneli kod. Turkiye Garanti Bankasi A.S. hesap numarası için 16 haneli kod.
Garanti BBVA kredi kartı aidat kullanım ücreti bankanıza ait kullanmakta olduğum kart no 5170*************62 kredi kartımdan bilgim dışında 10.04.2022 tarihinde 418,00 TL olarak kesilmiş olan Garanti Bankası'na ait kredi kartımın aidatının iptalini/bu senenin iadesini istiyorum.
İlk rakam kartın Visa mı MasterCard mı olduğunu gösterir. Visa kredi kartlarının numrası 4, MasterCard kredi kartlarının numarası 5 ile başlar. Kartın ilk 6 rakamı kartın hangi bankaya ait olduğunu gösterir. Son rakam ile ilk altı rakam arasındaki rakamlar banka tarafından müşteriye atanış kart numarasıdır.
Vadesiz hesap açma online olarak, yani bankaların alternatif dağıtım kanalları olan telefon bankacılığı, mobil bankacılık ve internet bankacılığı üzerinden gerçekleştirilebilir.
Vatandaşların hesap numarası bilgilerini tanımadığı kişilerle paylaşmaması gerektiğini belirten Avukat Alper Sarıca, şunları anlattı: “Bu kişilere hesap bilginizi sakın vermeyin. Aksi halde tuzağa düşüp dolandırıcıların yerine siz 10 yıla kadar hapisle sanık olabilirsiniz. Tutuklanabilir hatta mahkum olabilirsiniz.
- Banka hesap numarası hesabı tanımlamaktadır. - Para gönderme, ödeme, transfer, gibi işlemlerde kullanılır. - Mobil bankacılık ve e bankacılık işlemlerinde istenmektedir. - Müşteri bilgilerine ulaşmak için istenmektedir.
ATM, göndericinin yani parayı yatıran kişinin T.C. kimlik numarasını ister. Sonrasında para yatırılacak hesap numarası ve şube kodu girilir. ATM'nin para yatırma bölmesine para koyulur ve onayın ardından işlem tamamlanır.
1. Her banka, müşterisinin para transferine konu hesabı için IBAN'ı üretmiş durumdadır ve müşterisine bildirir. 2. Parayı alacak olan kişi (ALICI) kendi hesap numarasına ait IBAN'ı parayı gönderecek olan kişiye (GÖNDERİCİ) bildirir. 3. Gönderici, alıcının IBAN'ını kendi bankasına bildirir ve para transfer emrini verir.
İnternet bankacılığı veya mobil bankacılık üzerinden kart numarasına havale işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bankacılık işlemleri menüsünden para transferi başlığını ardından da karta havale başlığını seçmeniz gerekiyor. Burada sizden kartın hangi bankaya ait olduğu, kart numarası ve adı-soyadı bilgileri istenecek.
Ziraat Bankası'nın sunduğu Bankkart ile kredi kartı ve Banka kartı tek bir kartta buluşuyor. Kartınızın ön yüzünde kredi kartı numaranız yer alırken, arka yüzünde ise banka kartı numaranız yer alır.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Kart Son Kullanma Tarihi Nedir? Kredi kartının kullanıma açık olduğu son tarihtir. Kart üzerinde ay ve yıl olarak gösterilir. Bu tarihten sonra kart kullanıma kapatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri