Banka, borçlunun kendileri nezdinde açılmış olan mevduat hesaplarına (hesapta bulunan paralara) müzekkere veya ihbarnamede yer alan borç miktarı kadar haczi tatbik edebilir. Böyle bir durumda banka söz konusu hacizli parayı borçluya ödeyemeyecektir.
Aslında bir bankanın hesaptaki parayı bloke etmesi hukuka aykırıdır. Çünkü Bankacılık Kanunu'na göre vadesiz mevduat istendiği zaman, vadeli mevduat ise belirli bir vadede geri ödenmek üzere kabul edilen paradır. Mevduattaki para niteliği gereği, bankanın mülkiyetindeymiş gibi sayılır.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
İcra dairesi tarafından gönderilen müzekkereleri alan banka veya bankalar, borçlunun banka hesaplarında dosya borcunu karşılayacak tutarda miktar mevcut ise, dosya borçlusunun tüm banka hesaplarına haciz blokesi koyar ve durumu icra dairesine bildirir.
Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
İlgili 15 soru bulundu
Suç gelirlerinin aklanması ve terör finansmanının önlenmesi kapsamında yükümlü kılınan kurum ve kuruluşların işlemlerinde, kimlikle ilgili bilgileri alma ve doğruluğunu teyit konularında sorumlu tutulacak parasal alt sınır 185 bin liraya çıkarıldı.
Banka memuru, yapacağınız ticari işleminin nedenini paranın nereden geldiğini ve ne için kullanılacağını sormakla yükümlüdür. Hatta banka bazı durumlarda, sözleşme, fiş ,fatura yada açıklamanızı destekleyecek yazılı belge isteyebilmektedir.
Hacizden sonra hesaba giren paralar haciz kapsamına girmez. Banka genelde üçüncü şahıslardaki alacaklarınızın haczi durumunda hesap numaranızı bloke edecektir. Bu nedenle hesap numaranızı bir an önce tekrar kullanabilmeniz için banka ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.
Banka hesaplarında bakiye bulunmaması durumunda ise ikinci yol olarak borçlu kişilerin mal varlıkları incelenir ve mal varlıklarına haciz konulur. Elektronik haciz yöntemiyle yapılan tahsilatların faizleri, masrafları ya da havale ve EFT ücretleri, borçluya ait hesaptan kesilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sitesinden e devletinize giriş yaptıktan sonra arama butonuna "e-Haciz sorgu" yazarak üzerinize haciz olup olmadığını görebilirsiniz. E-haciz genelde banka hesaplarına konulduğu gibi araçlara ve taşınmazlara da konulduğundan bu başlıklardan birisine ya da hepsine bakmanız gerekir.
Evet. Türkiye'de faaliyet gösteren kredi kuruluşlarının yurt içi şubelerindeki resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar haricindeki mevduat ve katılım fonları (tasarruf mevduatı, ticari kuruluşlar mevduatı ve diğer kuruluşlar mevduatı) sigorta kapsamındadır.
Kısacası hesaplarınızdaki detayları göremeyeceksiniz. Paylaşılan bilgilere göre bu hizmet Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu iş birliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden kullanıcılara sunuluyor.
Bankalardaki paralar, TL ya da yabancı birim olmasına bakılmaksızın devlet güvencesi altına alınır. Bu güvenceyi, devlet tarafından kurulmuş olan TMSF sağlar. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, bankacılık işlemlerinden alınan küçük paylar ile oluşturulan büyük bir fon havuzudur.
Yani blokaj, banka hesabındaki paranın harcanmasına getirilen bir kısıtlamadır. Borç ya da hacizden kaynaklı bir blokaj mevcutsa bu ya kişinin bireysel borcundan ya da vergi borcundan kaynaklanır. Bunun dışında mahkeme devam eden bir dava sebebiyle ihtiyati tedbir kararı vererek banka hesabına bloke koyabilir.
CMK m. 123-134 arasındaki hükümlere göre ispat aracı olarak yararlı görülen ya da eşya veya kazanç müsaderesinin konusunu oluşturabileceği şüphesi ile mal varlığı, hak ve alacaklara el konulabilir. Bu kapsamda banka hesaplarına el konulması da mümkündür.
Bankaların maaşı haczetme konusunda hukuki sınırlar çerçevesinde ilerlemesi mümkün olurken maaşa tamamen el koyma ya da bloke koyma hukuki açıdan mümkün değildir. Bu nedenle bir bankanın maaşın çekilmesine engel olması ve bu durumu geciktirmesi hukuksuz bir işlem olarak kabul edilecektir.
Blokeli hesaptaki paranın kullanılabilmesi mümkün değildir. Bloke koyulan hesaptaki paranın kullanılabilmesi için öncelikle blokenin kaldırılması gerekmektedir. Blokenin kaldırılması için ise yukarıda açıkladığımız üzere MASAK'a itiraz edilmelidir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir” hükmünü amirdir.
Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
Benzer şekilde 15 günlük süre içinde borcun bir kısmının ödenmesi ya da taksitlendirilmesi de haciz durumunun kaldırılması için yeterlidir. Fakat borçtan kurtulmak için bahse konu olan borcun tamamının ödenmesi gereklidir. Burada dikkat edilmesi gereken, borca ait en ufak bir tutarın bile kalmaması gerektiğidir.
Banka Hesaplarına Haciz Konulması
İcra ve İflas Kanunu'nun 106. maddesi uyarınca taşınmaz üzerinde bulunan haciz süresi 1 yıl, taşınır üzerinde bulunan haciz süresi 6 aydır. Alacaklı bu süre içinde haciz konulan malın satışını istemek zorundadır. Aksi halde hacizler düşecektir.
Kullanılmayan banka hesaplarının faal dışı olarak etiketlenmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre 10 yıldır. 10 yılın ardından bankalar hesaplarla ilgili işlem başlatırlar.
Aslında icra ve mahkeme dosyalarında, banka kayıtlarının istenmesini gerektiren uyuşmazlık dışındaki konularda kayıtlar üzerinde inceleme yapılmamaktadır. Bu nedenle kayıtların yetkili icra dairesi ve mahkemeye gönderilmesi gizlilik açısından pek de önemli değildir.
BDDK, bankalara el koyma kararları dışında, özellikle kendi görevleri ve bankaların çalışmalarında uyacakları esas- larla ilgili çok sayıda yönetmelik, tebliğ ve genelge de çıkarmıştır. BDDK yetkilerini, düzenleyici işlemler tesis ederek ve özel nitelikte kararlar alarak kullanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri