Yöresi ve türü çok tartışmalıdır. Sözlerdeki "onbeşli" vurgusundan ötürü I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Cephesi'ne giden ve halk arasında "Onbeşliler" diye bilinen 1315 doğumlu (1898-1899 yıllarında doğmuş) çocuklar için yazılmış ağıt olduğu; sonradan ritmik bir oyun müziği haline geldiği iddia edilmiştir.
Türkü bir ağızdan değil Halil ve Hediye´nin karşılıklı konuşması şeklinde söyleniyor. Oyunun yazarı Mustafa Arıkoğlu “hey 15'li” türküsünün oyun havası olmadığını bir ağıt olduğunu vurgulamak için böyle bir oyun yazdığını söylüyor.
Peki, hey onbeşli hangi yöreye ait? Her ne kadar türküde Çanakkale destanı anlatılsa da türkü Tokat yöresine aittir.
Son zamanlarda üzerinde epeyce tartışma yapılan türkülerden biri de Hey on beşli türküsüdür. Yıllar boyu türkünün Çanakkale cephesine giden halk arasında 15'liler diye bilinen 1315 (1898-1899) doğumlu gençler için yazılmış ağıt olduğu söylendi.
Hey Onbeşli ilk olarak Tokat yöresinde Çanakkale Savaşı'nda cephede hayatını kaybedenler için söylenen ağıttır. Günümüzde Türk Halk Müziği olarak seslendirilmektedir. Anonim bir türküdür.
İlgili 45 soru bulundu
Dünya Savaşı'nda askere alınan gençlerin öyküsünü anlatan 'Hey onbeşli, onbeşli! Tokat yolları taşlı' türküsü dizi olarak çekil. Tokat yöresine ait ''Hey onbeşli, onbeşli'' türküsünün dizi film olması amacıyla çalışma başlatıldığı bildirildi.
DOĞA İÇİN ÇAL 9 - HEY ONBEŞLİ - YouTube.
Sözlerdeki "onbeşli" vurgusundan ötürü I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Cephesi'ne giden ve halk arasında "Onbeşliler" diye bilinen 1315 doğumlu (1898-1899 yıllarında doğmuş) çocuklar için yazılmış ağıt olduğu; sonradan ritmik bir oyun müziği haline geldiği iddia edilmiştir.
15 ile 19 yaşında olan bu genç bahadırların cepheye katılımları anısına Anadolu'da yakılan meşhur “Hey Onbeşli Onbeşli” adlı türküde de söz konusu durum çok acı ve dramatik bir dille anlatılmıştır. Burada sözü edilen “15'liler” 1315 doğumlulardır.
Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar
Malkara'ya ait olduğu rivayet edilen bu ayrılık türküsü, uzak bir köye gelin giden Zeynep'in ailesine duyduğu özlemi anlatır.
Muğla'nın Ula köyünde geçen gerçek bir hikayeden doğan bu türkü, Türk müziğinin efsane ismi Cem Karaca tarafından yeniden yorumlanmıştır. Şarkının ortaya çıkışı, Osman isimli bir gencin Gülayşe'ye duyduğu aşkın etrafında döner.
Çanakkale türküsü, Çanakkale Savaşı'nı anlatan bir türküdür. Ait olduğu yöre Kastamonu'dur. Notaya Muzaffer Sarısözen'in aldığı türkünün kaynağı Kastamonulu İhsan Ozanoğlu'dur. İlk kayıt 1923 yılında Marika Papagika'ya aittir.
Çanakkale Türküsü sözleri, yalnızca Çanakkale Zaferi'ni değil, vatan müdafaasını ve milli mücadeleyi yansıtan eşsiz bir eserdir. "Çanakkale içinde aynalı çarşı" dizesiyle başlayan şiir, bestesiyle akıllara kazınmış; "Çanakkale içinde vurdular beni" sözleriyle her Türk ferdinin kalbini sızlatmıştır.
Kaçırılan sözlüsü, bir süre sonra serbest bırakılsa da Halil'e kavuşamadı. Ağıt, Halil ve Hediye'nin karşılıklı konuşmasından oluşuyor. Hicri takvime göre 1315 yılında doğan 15'liler ağıtta geçen taşlı yolları kullanarak Çanakkale'ye cepheye gitmişlerdi.
KARA TREN TÜRKÜSÜNÜN HİKAYESİ NEDİR? 1915 yılının yaşandığı, Birinci Dünya savaşının yoğun olduğu yıllar. Türklerinde birçok cephede savaştığı her türden levazımın gerekli olduğu aynı zamanda savaşacak askerin degerekli olduğu yıllarda çıkmıştır bu türkü.
Bu türkü gibi Çanakkale savaşını anlatan bazı türküler vardır. Çanakkale Türküsü'nün ait olduğu yöre Kastamonu'dur. Notaya Muzaffer Sarısözen'in aldığı türkünün kaynağı Kastamonulu İhsan Ozanoğlu'dur.
3. HEKİMOĞLU TÜRKÜSÜ
Delikanlının kızla gizli görüşmeleri duyulunca, kızın nişanlısı olan Seyyid Ağa ve adamları Hekimoğlu İbrahim'in peşine düşer. Bir çatışma yaşanır. Bu çatışmada İbrahim, Sefer Ağa'nın önemli bir adamını öldürür. Bu olaydan sonra Hekimoğlu olarak anılmaya başlar.
Dârülelhan hocalarından Kemanî ve Rebabî Eyyubî Mustafa (Sunar) Bey'in bestelediği, güftesi Ömer Lütfi Bey'e ait olan rast makamındaki marşın notalarını ve ses kaydını 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle yayınlıyoruz.
"Çanakkale Türküsü", Çanakkale Savaşı'nda yaşanan zorlukları, yiğitliği ve bu savaşta verilen büyük kayıpları anlatan halk türküsüdür. Türkü, savaşın acılarını, askerlerin cesaretini ve vatan sevgisini dile getirirken, aynı zamanda Çanakkale Savaşı'nın Türk tarihindeki önemine de vurgu yapar.
"Çanakkale Türküsü" ile ün kazanan tarihi çarşının adı bir benzetme olarak kullanılıyor. Çarşı içinde eski yıllarda, atlar için koşum ve süs eşyası satan dükkanlar yer alıyordu. "Ayna" denilen at gözlüklerinin burada satılmasından ötürü bu tür bir benzetme yapıldığı sanılıyor.
ÇANAKKALE TÜRKÜSÜ HİKAYESİ Türk tarihi açısından büyük önem taşıyan günlerin başında gelen 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin türküsü bir mektuptan esinlenerek yazılmıştır. Mektubun sahibi ise 'Çanakkale Şanlı Tarihine Bir Bakış' adlı kitabın yazarı Emrullah Nutku'nun kardeşi Seyfullah'tır.
Can Ozanoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, babası İhsan Ozanoğlu'nun Kastamonu'da yetişen ve aşıklık geleneğinin son temsilcilerinden olduğunu ve babasının Kastamonu yöresine ait 223 halk türküsünü Kastamonu repertuvarına kazandırdığını söyledi.
Erol Köker "Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı" - Atatürk'ün Sevdiği Türküler (Official Audio) - YouTube.
Muğla yöresine ait meşhur “Deniz Üstü Köpürür” türküsünün ortaya çıkış hikayesini dinliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri