Isı veren maddelerin sıcaklığı azalır.
Sıcak olan madde ısı verip sıcaklığı azalırken, sıcaklığı düşük olan madde ısı alarak sıcaklığı artar ve sonuçta ısıl denge sağlanır. Sıcaklıkları eşit olan maddelerde ısı alışverişi olmaz. bulunur.
Bu dersimizde ısının maddeler üzerindeki etkilerini öğreneceksiniz. Isının maddeler üzerindeki en belirgin etkisi maddelerin ısınma ve soğumasıdır. Isınan veya soğuyan maddelerin hacimlerinde değişimler oluşur.
Sıcaklıkları farkı olan cisimler arasında ısı aktarımı olur. Isı, sıcak cisimden soğuk cisme doğru akar, sıcaklık ise aktarılmaz. Isı alan (ısınan) cismin sıcaklığı artarken ısı veren (soğuyan) cismin sıcaklığı azalır. Isı enerjisi, normal koşullarda sıcak cisimden soğuk cisme aktarılır.
Merhaba! Cevap: Isı alan her maddenin sıcaklığı artmaz, ısı alan maddenin ısısı artar, sıcaklığı değil.
İlgili 30 soru bulundu
Isı akışı (Isı alışverişi): Sıcaklık dereceleri farklı olan iki madde bir araya getirildiği zaman, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye ısı akışı gerçekleşir. Bu akış neticesinde ısı veren maddenin sıcaklığı düşer. Aynı oranda ve aynı şekilde Isı alan maddenin sıcaklığı ise artar.
Çünkü; Tepkime, ekzotermik yani dışarı ısı veren bir tavırla gerçekleşir. Isı alan madde o esnada hal değiştiriyordur ve sıcaklığı sabit kalmıştır. Isı alışverişi biten maddelere ısı verilmeye devam edilse de sıcaklığı yükselmez.
Isı ve sıcaklık birbirine bağlı olarak değişen kavramlardır. Yani ısısı fazla olan bir cismin sıcaklığı fazla, ısısı az olan bir cismin sıcaklığı azdır. Isı enerji olması sebebi ile bir büyüklüktür. Sıcaklık ise yalnızca bir semboldür ve termometre ile ölçülür.
Soğutmanın Tanımı : Soğutmanın tanımı değişik şekillerde yapılabilir. Bir madde veya ortamın ısı kaybetmesine soğuma dendiği gibi, ısı kaybının neden olduğu, sıcaklık düşmesine de soğuma adı verilmektedir.
Isı ise, sıcaklıkları farklı iki madde arasında alınıp verilen enerjinin adı olarak tanımlanmaktadır. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse ısı, geçiş halindeki enerjilerdir. Sıcaklık aynı zamanda ısının bir göstergesidir. Bu tanımlara bakarak ısı bir enerji türü, sıcaklık ise bir ölçüdür.
Isı kalorimetre kabı ile sıcaklık termometre ile ölçülür. Isı birimi kalori (cal) veya Joule, sıcaklık birimi ise derecedir. Isı, madde miktarına bağlıdır, sıcaklık ise madde miktarında bağlı değildir.
Sıcaklığı artıracak veya azaltacak olan şey ısıdır. Isı artarsa sıcaklık yükselir, azalırsa sıcaklık düşer. Daha yüksek sıcaklık, moleküllerin daha fazla enerji ile hareket ettiği anlamına gelir. Isı enerjisi, nesnedeki parçacıkların sayısına, boyutuna, kütlesine, türüne ve hızına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Isı veren maddelerin sıcaklığı azalır.
Belirli bir sıcaklıkta 1 m³ havanın taşıyabileceği en fazla nem miktarına maksimum nem denir. Sıcaklık arttıkça havanın hacmi genişler ve alabileceği nem miktarı da artar. Hava soğuduğunda ise hacmi daralır ve alabileceği nem azalır.
Isınan (sıcak) hava hafif olduğu için yükselir ve sıcak hava yükseldikçe soğur.
Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
Maddelerin ısı vererek sıcaklığının azalmasına SOĞUMA denir.
Hipotermi, insan vücudunun faaliyet göstermesi için gerekli ısıyı ürettiğinden daha hızlı kaybetmesi sonucunda ortaya çıkan ve vücut ısısının tehlikeli derecede düşmesine neden olan bir acil tıbbi durumdur. Normal vücut ısısı yaklaşık 37 C civarındadır.
Maddenin ısı kaybetmesine "soğuma" denir.
Öz ısı, bir maddenin 1 gramının sıcaklığını 1°C arttırmak için gereken ısı miktarı olduğuna göre, öz ısısı büyük olan maddelerin sıcaklık artışı az, öz ısısı küçük olan maddelerin sıcaklık artışı fazla olmaktadır.
Isı değişimlerini kıyaslayabilirsin. Isı arttıkça madde hal değiştirmediği süreçte sıcaklık artar ancak sıcaklık artışı durumunda ısı için artar veya azalır yorumu yapamazsın.
Sıcaklığı yani taneciklerinin kinetik enerjisi fazla olan maddenin ısı enerjisi fazla olacağı için başka bir maddeye daha fazla ısı enerjisi aktarabilir. Aynı kütleli ve aynı cins maddelerin sıcaklıkları farklı ise sıcaklığı yani taneciklerinin kinetik enerjisi fazla olanın ısı enerjisi miktarı daha fazladır.
Bir maddeye ısı verildiğinde sıcaklık artışı gözlenir , madde genleşir , yani boyunda ve hacminde artış gerçekleşir. Aynı şekilde bir madde dışarıya ısı verdiğinde ise o maddede sıcaklık düşüşü gözlenir, madde büzüşür, yani boyunda ve hacminde düşüş gerçekleşir.
Çünkü sıcaklık arttıkça mutlak nem kapasitesi artar, hava kütlesinin ihtiyacı olan nem karşılanırsa yani mutlak nem miktarı da artarsa bağıl nem oranı yükselecektir.
Tesisata doldurulan su, kazanlar veya herhangi bir ısı kaynağı tarafından, belirtilen sıcaklıklara kadar ısıtılır. Sistemde bulunan su, bu ısıtma işlemi sonucunda hacimsel genleşmeye uğrar, bu genleşme sonu- cunda sistemde basınç artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri