Adalar içi ulaşımda motorlu araçlar kullanılmamaktadır. Motorlu araçlara, sadece kamu hizmeti için kullanılan temizlik, sağlık, ambulans, polis, itfaiye gibi hizmetlerde izin verilmektedir. Büyükada, Heybeliada ve Burgazada'da kamu ulaşımı, faytonlar aracılığıyla yapılmaktadır.
Adada resmî birkaç araç dışında motorlu taşıt yok. Tüm adayı yürüyerek gezmenin yanı sıra bisiklette kullanılabilir.
İstanbul Adalar'da elektrikli araçların kullanım ücreti 12 lira olarak belirlendi. Öğrenci ve yaşlılar da aynı tarifeden seyahat edecek. Adakart sahipleri için ise bu ücret 3,5 lira olacak.
Ada Taksi'lerde ise Adalılar için taksimetre açılış ücreti 5 lira, kilometre başına ise 3 lira 10 kuruş ücret ödenecek. Adalar'a dışarıdan gelen turistler için ise açılış ücreti 15 lira ve kilometre başına ücret 12 lira olarak belirlendi.
Motorlu taşıt kullanımının yasak olduğu Adalar'da, 2020 yılının ocak ayında alınan bir kararla atların kullanımı da yasaklanmıştı. İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kararları doğrultusunda Adalar'da toplu ulaşım için elektrikli araçların kullanılmasına karar verildi.
İlgili 16 soru bulundu
Adalar'da resmi araçlar hariç motorlu taşıt yasak
Büyükada sakinleri motorlu taşıtların girmesinin yasak olduğu (resmi araçlar hariç) Büyükada'nın, araç dolu hale gelmesinden yakınıyor.
03.06.2021 tarih ve 2021/4-4 sayılı UKOME, hız sınırının aşılarak kazalara sebebiyet verilmesi ve araçların yayaların geçiş güzergahlarına park edilmesi gibi gerekçelerle Adalar'da akülü araçların kaldırılması kararı aldı. Karar bugün itibariyle Adalar İlçesinde uygulanmaya başladı.
Adalar'da elektrikli araçların kullanım ücreti 12 lira olarak belirlendi.
Teos Beach, Kınalıada
Prens Adalarının en güzeli Kınalıada desek abartmış olmayız. Nefes kesen deniz manzarası, bol oksijeni ile Kınalıada keyifli bir hafta sonu kaçamağınız olabilir. İstanbul Adalarda denize girebileceğiniz 7 güzel plaj listemizin ilk sırasında Teos Beach yer alıyor.
Öncelikle bilindiği gibi Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada bölgelerinin bulunduğu Adalar bölgesinde herhangi bir karayolu yoktur. Denizyolu ile ulaşımın sağlandığı Adalar bölgesinde belediye resmi araçlar hariç araç kullanımı da yasaktır, bölgede ulaşım bisikletler ve akülü motorlarla sağlanır.
Adalar motorlu araç trafiğine fiilen açılmıştır ve bu yasal değildir. Esas varılması gereken sonuç Adalar'da bireysel motorlu araç olmamasıdır.
Ada içi ulaşım yolculuklarını, 12 kişilik yolcu kapasitesine sahip elektrikli otobüsler ve 4 kişilik kapasiteli taksilerle kamusal ulaşım sağlanmaktadır. Otobüs ücretleri Ada halkı için 3,50 TL, ziyaretçilere 12 TL, Taksi ücreti tarife açılışı ise Ada sakinleri için 5 TL, ziyaretçiler için ise 15 TL dir.
Büyükada, Heybeliada ve Burgazada'da kamu ulaşımı, faytonlar aracılığıyla yapılmaktadır. Faytonlar, her üç adanın iskele çevresindeki duraklardan kalkmaktadır. Fayton kullanımı, saat 06.00'da başlamakta, gece 24.00'a kadar devam etmektedir.
İstanbul'un birçok merkezi ilçesinden deniz yolu ile ulaşmak mümkündür. Özellikle; Kadıköy, Kabataş, Bostancı ve Eminönü vapur hatlarını kullanarak bu göz alıcı adaya hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Heybeliada'ya İstanbul Şehir Hatları, Mavi Marmara, Prenstur, Dentur ve Turyol firmaları düzenli olarak sefer düzenlemektedir. Bostancı'dan kalkan motorlar yaklaşık 25 dakikada adaya varırken, Kabataş'tan kalkan vapurlar yaklaşık 1 saat 10 dakika, Kartal'dan kalkan motorlar ise yaklaşık 30 dakikada adaya varmaktadır.
Heybeliada İstanbul'un ilçelerinden biridir ve Adalar bölgesindedir. İstanbul'da Büyükada'dan sonra en büyük adadır.
Büyükada'da sanat, edebiyat, medya ve akademi dünyasından birçok ünlü ismin de evi bulunuyor. Oral-İpek Çalışlar, Elif Şafak, Altan Öymen, Behiç Ak, Buket Uzuner, Ataol Behramoğlu gibi isimler uzun süredir adada oturan arasında.
İlk olarak Eminönü- Kadıköy- Adalar vapur hattı kullanılarak Büyükadaya ulaşım sağlanabilir. İkinci olarak, Kadıköy Rıhtım'dan Turyol' ait Kadıköy- Büyükada motoruna binerek ulaşım sağlanabilir. Bostancı'dan Büyükada'ya Ulaşım: Bostancı'dan da Büyükada'ya iki farklı şekilde ulaşım sağlanmaktadır.
İstanbul Büyükada'da 50 elektrikli araç daha taksi olarak hizmete girdi. Yeni araçların katılımıyla Adalar'daki toplam elektrikli taksi sayısı 130'a çıktı.
100 kilometrelik yol için bir elektrikli araç bataryasının ev tipi prizle 18 kW'lik doldurulması, haneler için düşük tarifeden hesaplanırsa 24,66 TL tutuyor. Yüksek tarifede bu değer 37,8 TL oluyor. Aracın şarjı iş yeri olarak kayıtlı bir yerde ev tipi prizle doldurulduğunda ise tutar 34,02 TL'ye denk düşüyor.
Eğer geleneksel Büyükada fayton gezisi şansını kaybettiğinizi düşünüyor, adanın kayda değer güzelliklerinden mahrum kalacağınız için üzülüyorsanız üzülmenize gerek olmadığını hemen söyleyelim. Büyükada fayton turları İETT'nin sağladığı elektrikli fayton ya da elektrikli araçlarla devam ediyor.
Ekonomik krizden sonra Porsche, Ferrari ve Mercedes Benz gibi lüks otomobiller Dubai sokaklarında terk edildi. Sahipleri finansal krizin etkisiyle iflastan kaçarken lüks arabalar havaalanı otoparklarında bırakıldı.
Büyükada'daki belediyeye ait tuvaletlerin tadilatında ise kulağımıza gelen duyumlar hiç hoş değil. Tuvaletler Liman Çıkmazı sokak yani Şehir Hatları Vapur İskelesinden saat kulesine doğru çıkarken sağ taraftaki ara sokakta bulunuyor.
Adalar'da uzun yıllardır gündemde olan faytonların iki yıl önce kaldırılmasının ardından Adalar'da atlar görünmez oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Adalar'da elektrikli araçla ulaşım kararı almasının ardından vatandaşlar bu araçları kullanmaya başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri