Stresin metabolizmaya etkisi geçici şekilde yükseltici olsa da stres, kilo için iyi değildir. Kronik stres, dinlenirken bile kalori harcayan kas dokusunu azaltarak, iştahı açarak ve sağlıksız gıdalara yönelterek hem vücuttaki yağ oranını, hem de göbekteki yağlanmayı artırabilir.
Bunlara ek olarak salgılanan hormonların metabolizmaya olan etkisi de yok sayılamaz. Heyecanlandığımızda içimizde oluşan kıpır kıpır his metabolizmanın hızlanması ve eskiye oranla yediklerimizin daha fazla yakılabilmesi anlamına gelmektedir.
Stresin her şeyi tüketen gücü, sizi başka hiçbir şey hakkında düşünemez hale getirebilir. Bu, yeme alışkanlıklarınızı etkileyebilir. Kendinizi aç hissetmeyebilirsiniz veya stres yaşarken tamamen yemek yemeyi unutabilir ve kilo kaybına neden olabilirsiniz.
Bazı insanlar stresliyken, yemek yemeği unutabilirler veya ara öğünlerini atlayabilirler. Bu durumda değişen kan şekeri kişide ruhsal dalgalanmalara ve sağlıksız kilo kaybına sebep olur.
Stres genel olarak kilo verdirir. Çünkü stres yaşayan kişi gün geçtikçe iştahsız olur ve hayattan kopmaya başlar. Bunun neticesinde kişideki kilo kaybı giderek artar.
İlgili 37 soru bulundu
Kilo kaybının çeşitli nedenleri arasında depresyon, CMV (Sitomegalovirüs)veya HIV gibi viral enfeksiyonlar, gastroenterit, parazit enfeksiyonu, bağırsak hastalıkları, kanser ya da aşırı aktif tiroid yani hipertiroidizm bulunabilir.
Fazla kilolardan kurtulamamanın psikolojik etkenlerden de kaynaklanabileceğini belirten Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, depresyon ve yeme bozukluklarının kilo aldırdığı gibi kilo vermeyi de zorlaştırdığını söyledi.
Ağlayan kişiler genel olarak değerlendirildiği zaman kilo kaybettikleri görülür. Bu durum kişilerin ağlayınca mutsuz olmalarından kaynaklanır. Mutsuz olan kişiler yemek yemeyi akıllarına getirmezler. Zamanla azalan yemek yeme alışkanlığı kişide kilo kaybına yol açacaktır.
İştahsızlık ve yeme reddi sıvı- elektrolit dengesizliği oluşturacak kadar ileri boyutlara ulaşabilir. Bu hastalarda ileri derecede kilo kaybı da olacağından özel bakım şartlarında tedavi edilmeleri gerekmektedir.
Anoreksiya Nevroza için öncelikle Gastroenteroloji ya da İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümü uzmanlarına gidilir ve burada kişinin fiziksel şikayetleri ve rahatsızlıkları tedavi edilir.
Yoğun anksiyete (bunaltı, kaygı) belirtilerinin depresyon olgularında intihar girişimleri için belirleyici bir etken olduğu ileri sürülmektedir. İntihar düşünceleri ve girişimleri depresyonun önemli belirtilerindendir. Depresif olguların çoğunda duygudurum değişiklikleri ile birlikte iştah ve kilo kaybı bulunur.
Kilo Kaybı – Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi. Share: İstemsiz olarak ayda 3 kilodan fazla ya da son 6 ay içinde vücut ağırlığının yüzde 10'undan fazla kilo kaybedilmesi ,anormal ve bir doktor ile görüşülmesi gereken bir durumdur.
Odaklanma bozukluğu, uykusuzluk, endişe artışı, öfke problemleri gibi pek çok psikolojik soruna yol açabilen bu tablo uzun vadede kişinin fiziksel sağlığını da riske atar ve enfeksiyona, kas ağrısına, mide ve bağırsak sorunlarına neden olabilir.
Adrenalin salgılandığında vücutta kalp atım hızının artması, hızlı soluk alıp verme, terleme, titreme, el ve ayaklarda karıncalanma hissi gibi belirtiler ortaya çıkar. Bir topluluk önünde konuşurken zorlanmak (sosyal kaygı bozukluğu olarak tanımlanır) bu tür durumların en bilindik örneğidir.
Kişinin heyecanlanması durumunda çeşitli fizyolojik olaylar meydana gelebilmektedir. Heyecanlanan kişilerde kalbin hızla çarpması, nefes darlığı, terleme, titreme gibi pek çok fiziksel his söz konusudur. Bunun yanı sıra sindirim sistemi heyecandan en çok etkilenen sistemdir.
Ruh Sağlığının Bağışıklığa Etkileri Nelerdir? Toplumda en yaygın görülen ruhsal patolojiler olan anksiyetenin, depresyonun ve uykusuzluğun bağışıklık sistemine etkileri şu şekildedir: Tekrarlayan endişe hâli ile karakterize olan anksiyetenin, uzun vadede bağışıklık sistemini zayıflatıcı etki gösterebilir (4).
Psikolojik bozukluklar genellikle; B1, B3 ve B12 eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Pirinç kabuğu, sebze-meyve, tam tahıl ürünlerinde bulunan B1 vitaminin eksikliği nörolojik sorunlara yol açabilir ve depresyona eğilimi artırır.
İŞTAHSIZLIK VE PSİKOLOJİ
Anksiyete ve stres halinin uzun vadede kronik psikolojik sorunlara neden olması kişiyi iştahsızlığa götüren en büyük sebeplerdendir.
Bazı insanlarda depresyon, iştah artışı ve kilo alımına yol açabilir. Bunun yanında kilolu olma algısının psikolojik sıkıntıyı artırdığı ve depresyona yol açabileceği de bilinmektedir. Ayrıca uykusuzluk veya yorgunluk gibi depresyonla ilgili semptomlar kilo vermeyi daha zor hale getirebilir.
Obezitenin çeşitli fiziksel ve ruhsal sorunlara yol açtığı bilinmek- tedir. Yapılan çalışmalarda obez hastalarda depresyon ve anksiyete düzeylerinin yüksek olduğu bildirilmiştir.
Yapılan bu incelemeler, anketler ve gözlemler sonucunda ortaya ilginç bir sonuç çıkıyor: Katılımcıların kilo almasına sebep olacak birçok değişken hemen hemen aynıyken, mutlu ve uzun soluklu ilişkisi olanlar, yalnız bireylere göre 5.8 kilo daha fazla alıyorlar.
Umutsuzluk ve moral bozukluğu gibi handikaplarla beraber kilo vermeye inanmamak ve bir bahanenin arkasına sığınmak da kilo artışının başlıca nedenlerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri