Kütle, kilogram cinsinden ölçülebilen ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür. Ağırlık ise kütleye etki eden kuvvetin büyüklüğüdür.
KÜTLE: Madde miktarı demektir. Maddelerin miktarı yani kütlesi terazi ile ölçerek bulunur. Kütle ölçü birimi kilogram (kg) ve gram (g) dir. Sıvı ve gazların kütleleri nasıl ölçülür?
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir.
Öncelikle kütle, bir cismin değişmeyen madde miktarıdır. Ağırlık ise kütleden farklı olarak bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü ifade etmektedir. Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Ancak ağırlık ise dinamometre ile ölçülmektedir.
Bir cismin veya maddenin kütlesini ölçmeye yarayan alete terazi, teraziyle kütle ölçme işlemlerine de tartma denir.
İlgili 18 soru bulundu
Kütle değişmez ve birimi kg. olduğu için kefeli terazi ile ölçülür.
Kütle – Ağırlık karşılaştırma
Dinamometre ile ölçülür. Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, ekvatora gittikçe ağırlık azalır.
Kütle ve ağırlık arasındaki bulunan fark şu şekilde ifade edilebilmektedir; ağırlık cismin kütlesine etki eden yer çekiminin büyüklüğünü ifade etmektedir. Kütle terazi yardımı ile ölçülebilen bir değer iken, ağırlık ise dinamometre yardımıyla ölçülmektedir. Ağırlık skaler büyüklük, kütle ise vektörel bir büyüklüktür.
Kütle ve ağırlık birbirlerinden farklı kavramlara ve özelliklere sahiptir. Ağırlık, temel birimi Newton (N) olan ve yerçekimi tarafından cisme etki eden kuvvet olarak tanımlanırken, kütlenin temel birimi kilogramdır (kg) ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür.
Kütlesi 1 kg olan bir cisim: Güneş'te 247.2 N • Merkür'de 3.71 N • Venüs'te 8.87 N • Dünya'da 9.81 N • Ay'da 1.62 N(Ay'daki ağırlık Dünya'daki ağırlığın 6'da 1'idir.)
Kütle Birimi Nedir? Uluslararası Birimler Sistemi diğer adıyla SI'ya göre kütle ölçüm birimi kilogram olarak belirlenmiştir. 7 temel birimden biri olan kilogram bir tona eşittir.
Günlük hayatta kullandığımız en düşük ağırlık ölçüsü miligramdır. Miligram, hassas teraziler yardımı ile ölçülmektedir.
- Kütle birimi gram (g), kilogram ise (kg) şeklinde ifade edilir.
Bir şeyin ağırlığını (yani aslında kütlesini) bulmak için onu tartarız. Bunun için tartı kullanılır. Tartılar çeşit çeşittir. Bazı tartıların üzerinde burada gördüğün gibi rakamlar ve minik bir kol vardır.
Katıların Kütlesi Nasıl Ölçülür? Katı maddelerin kütlesi eşit kollu terazi ile ölçülür. Bir kefeye ölçülecek madde, diğerine de kütlesi bilinen birimler konulur ve denge sağlanınca ölçüm yapılmış olur.
Kütle, bir nesnedeki madde miktarıdır; cisimlerin barındırdıkları atom sayısına ve çeşidine bağlı olarak belirlenir. Çoğu zaman kilogram (kg) veya gram (gr) birimiyle ölçülür.
Ağırlık cismin kütlesi ile ters orantılıdır. Cismin bulunduğu yere göre kütlenin büyüklüğü değişmez. Farklı gök cisimlerinin uyguladığı kütle çekim kuvvetinin büyüklüğü, Dünya ile aynıdır.
Bir cismin ağırlığı, dünyanın cisme uyguladığı kütle çekim kuvvetidir. Ağırlık bir kuvvet olup, vektörel bir büyüklüktür. Bu vektörün yönü, kütle çekim kuvvetinin yönü ile aynıdır, yani dünyanın merkezine doğrudur. Dinamometre ile ölçülür.
Dinamometre (ya da kuvvetölçer) en çok, bir enerji motorunun ya da bir otomobil motorunun beygir gücünü ölçmede kullanılır.
Baskül, bir nesnenin yer çekiminden kaynaklı olarak aşağıya doğru uyguladığı kuvveti ölçen cihazdır.
Kütle, herhangi bir cismin değişmeyen madde miktarını ifade etmek için kullanmaktadır. Ağırlık ise, bir cismi etkileyen veya etki eden yerçekimi kuvvetinin büyüklüğü olarak tanımlanmaktadır. Kütle, bir cismin değişmeyen madde miktarı olup, eşit kollu teraziyle ölçülmektedir.
Bir cisme uygulanan kütle çekim kuvvetidir. Dinamometre ile ölçülür. Dünya'daki bir cismi düşünürsek; yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, Ekvatora yaklaştıkça ağırlık azalır.
Özgül Ağırlığın Formülü Nedir? Özgül ağırlığı formülü y = p.g şeklindedir. Bu ifade anlatılmak istenen özkütlenin yerçekimi ivmesiyle çarpılması şeklindedir. Özkütle hesaplanırken kg / m3 şeklinde işlem yapılır.
Bunun dışında kütle Newton mekaniğinde basittir: Artmaz veya azalmaz. Bir cismin kütlesi hızlanırken, yavaşlarken ve yön değiştirirken (ki ivmelenmenin bir türüdür) değişmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri