Tansiyonu etkileyen birden fazla faktör vardır. Tansiyon bir heyecan ya da panik durumunda anlık olarak da yükselebilir. Bu nedenle doğru tanı ve teşhis için yaklaşık 2 hafta süresince haftada birkaç kere ölçüm yapılmalıdır.
Eğer hastada daha önce belirlenmiş bir hipertansiyon varsa, panik atak sırasında tansiyonları çok fazla yükselir, 200 mmHg, yani 20'nin üzerine kadar çıkabilir. Bu tür hipertansiyon ataklarına Labil, yani Oynak Hipertansiyon adı verilir.
En sık görülen semptomlar; kafa bölgesinde dolgunluk-gerginlik hissi, ensede zonklama, sıcak basması hissi, kulaklarda uğultu, boyunda ve göğüste çarpıntı ve denge bozukluğudur.
Panik atak anında hastalarda meydana gelen korku, endişe ve heyecan gibi duygular kan basıncının yükselmesine sebep olur, bunun sonucunda kişinin tansiyonunu tetikleyebilir.
Tansiyon Nasıl Düşer? Başı soğuk suyla yıkamak, uzanıp dinlenmek, ayran içmek, sarımsak yemek ve doğal bitki çayları içmenin yanı sıra muz, yoğurt, avokado, portakal, yeşil yapraklı sebzeler, somon, baklagiller gibi besinler yüksek tansiyona iyi gelen gıdalar arasında yer alır.
İlgili 29 soru bulundu
Tansiyon 17 10 olursa ne olur? Damarlardaki kan basıncının gücünün normalden yüksek olması felç ve kalp krizi gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Normal kan basıncı değeri 120/80 mmHg ve altı olarak kabul ediliyor. 140/90 mmHg'nın üstü ise yüksek tansiyon olarak tanımlanıyor. Tanı için farklı zamanlarda yapılacak en az iki ölçümde sonucun yüksek çıkması gerekiyor. Büyük 120-140 ve küçük 80-90 arasındaki ara bölge ise 'pre-hipertansiyon' adıyla anılıyor.
Panik atak ve stres
Gençlerde görülen yüksek tansiyon, sıklıkla panik atağa bağlı olarak gelişir. Panik atak, taşikardi ile birlikte ortaya çıkan “vazoaktif amin” denilen ve tansiyonu yükselten bazı hormonların salgılanmasıyla, nabız ve tansiyon yükselir, bir müddet sonra da normale döner.
Eğer tansiyonun nedeni panik atak ise panik atak yatışınca tansiyon da yola girer, ilaç başlanmış olsa bile kesilebilir. Sağlıklı yaşam düzeni (az tuz, hareket, kilo verilmesi, hamur işlerinin azaltılması, alkolün sınırlandırılması…) tansiyon kontrolünü kolaylaştırır.
16/10 mm Hg tansiyon değeri, yüksek tansiyonun belirgin bir işareti olarak kabul edilir. Normal tansiyon değeri 120/80 mm Hg iken, 16/10 mm Hg değeri tansiyonun yükseldiğini gösterir. Bu yüksek tansiyon değeri, hipertansiyonun bir işareti olabilir ve sağlık riskleri taşıyabilir.
Yüksek tansiyonun en temel nedeni aşırı tuz tüketimi, hareketsiz yaşam, sigara alkol tüketimi, obezite, diyabet ve strestir. Yüksek tansiyonu olan kişilerin mutlaka sağlıklı beslenmeleri, sigarayı bırakmaları, egzersiz yapmaları ve kilo vermeleri gerekmektedir.
Stres kontrolünü yeterince sağlayamayan kişilerde, en basit endişe, korku ve heyecan durumunda dahi kan basıncı ciddi düzeyde yükselebilir.
Kanın yüzde 90'ı sudan oluşur. Su içmek, kan hacmi ve kan basıncını doğrudan etkiler. Yeterli su içilmemesi durumunda kan basıncı dengesi ayarlanamaz, tansiyonda yükselişe neden olabilir.
Tansiyonunuzu her gün aynı saatte, örneğin her sabah ve akşam aç karnına ve tansiyon ilaçlarını almadan önce ölçün. Ölçümden önce 5 dakika dinlenin. Rahatsız, tedirgin, stresli olduğunuzda, üşüdüğünüzde veya ağrınız olduğunda tansiyonunuzu ölçmeyin.
En sonunda ise kalp yetmezliği rahatsızlığı ortaya çıkar. Ölçümlerinize göre; büyük tansiyon değeriniz 15, küçük tansiyon değeriniz ise 9 ve üstündeyse yüksek tansiyonunuzun olduğu anlamına gelir.
2. Anksiyete ya da depresyon kan basıncında artışa yol açmaktadır. Her iki durumda bize hipertansiyonlu hastanın tedavisinde ruhsal sorunları göz ardı etmemenin önemini göstermektedir.
Belirtiler şunları içerebilir: aniden uyanma, şiddetli bir korku veya endişe hissi, kalp çarpıntısı, terleme, titreme, nefes darlığı, göğüs ağrısı, mide rahatsızlığı ve bayılma hissi. Gece panik atakları sırasında, kişi uykusuzluğa ve genel yaşam kalitesinde düşüşe yol açabilen ciddi rahatsızlık hissi yaşayabilir.
Dilaltı hapı felce neden olabilir
Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnenmemelidir. Dilaltı hapının sadece baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve büyük tansiyonun sıklıkla 180 değerini aştığı acil durumlarda kullanılması gerekir.
Kalbin hızındaki artış sebebiyle bazen göğüs ağrısı da gözlenir. Bu yüzden kişi kalp krizi geçirdiğini zanneder ve acile koşar. Damarlarda büzüşme ve kalpte hızlanma sebebiyle kan basıncında yükselir. Yükselip düşen tansiyon, diğer adıyla “oynak tansiyon” tipik bir panik atak belirtisidir.
Tek ölçümle hastanın tansiyon hastası olduğuna karar vermek yalancı tansiyon olarak değerlendirilir. Normal bir insanın tansiyonu gün içinde dalgalanmalar gösterebilir. Hızı yürüme, koşma, egzersiz, yemek yeme sonrası tansiyonunuz yüksek çıkabilir.
Hastalar, evde kimsenin olmadığı bir zamanda kalp krizi geçirmekten ve hastaneye ulaşamadan ölmekten ya da kontrolünü kaybederek çıldırıp intihar etmekten , kendisine ya da yakınlarına zarar vermekten, başkalarının bulunduğu ortamlarda çılgınca ve garip davranışlarda bulunarak rezil olmaktan şiddetle korkarlar.
Hipertansiyon (yüksek tansiyon): 140/90 mmHg'nın üzeridir. Tansiyonu 120-139/80-89 mmHg arasında olan insanlar, önlem alınmazsa, yıllar içerisinde hipertansiyon hastası olurlar. 60 yaş altı insanlarda 140/90 mmHg'nın üzerinde ilaç tedavisi başlanmalıdır. 60 yaş ve üzeri hastalarda tedavi hedefi 150/90 mmHg'dır.
Normal kan basıncı 120/80 mmHg dolaylarındadır. Yüksek tansiyon ise büyük tansiyonun 140 mmHg ya da küçük tansiyonun 90 mmHg'nin üzerine çıkması olarak tanımlanır. Dolayısıyla tansiyon bu rakamların üzerindeyse, hangi ölçüde ve ne kadar süreyle üzerinde olduğu ile orantılı olarak beyin kanaması riski yükselir...
16 yaş altında <90P normal kabul edilirken 16 yaş üstünde <130/<85 mmHg normaldir. 16 yaş altında ortalama SKB ve/veya DKB ≥90P ancak <95P olan çocuklar yüksek normal KB'ye sahip olarak sınıflandırılır. 16 yaş üstündeki ergenlerde 130-139/85-90 mmHg yüksek normal KB kabul edilir.
Küçük tansiyon (diyastolik değer), 90 mmHg'nin üstüne çıktığında tehlikeli hale gelir. Bu değer normal şartlarda sağlıklı düzeyde olabilmesi için 80 mmHg altında olmalıdır. Bu değerin üstüne çıktığı durumlarda bazı komplikasyon ortaya çıkabilir. Bunların başında inme, göğüs ağrısı, kalp krizi ve görme kaybı gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri