Günlük tüketilecek tahıl miktarı 3 porsiyondur. Bir dilim tam buğday ekmeği veya 125 ml (yarım kâse) yulaf ezmesi bir porsiyona karşılık gelir. Sadece ekmek tüketilecekse her yemekte bir dilim tam buğday ekmeği yeterlidir.
3 porsiyon tahıl= 3 dilim tam tahıllı ekmek veya 9 kaşık haşlanmış kahverengi pirinç veya 6 kaşık bulgur, ya da 9 kaşık haşlanmış tam buğday unundan yapılmış makarna. Sebze ve meyveler: Tüm sebze ve meyveler bu grupta toplanır.
Tam tahıllar demir, magnezyum, selenyum, B vitaminleri ve diyet posası (lifi) gibi besin öğelerinin kaynağıdır. Tam tahıl tüketiminin kalp-damar hastalığı, bazı kanserlerin riskini ve tip II diyabet sıklığını azaltabilmekte düşük vücut ağırlığı ile ilişkili olduğu bilinmektedir.
Bu grup besinlerin önemli kısmı karbonhidrattır. Bu nedenle de tahıllar vücudun temel enerji kaynağıdır. Ayrıca, azımsanmayacak oranlarda protein de içerirler. Bu proteinin kalitesi düşük olmakla birlikte kurubaklagiller ya da et, süt, yumurta gibi besinlerle bir arada tüketildiklerinde protein kalitesi arttırılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Tam Tahıllar ve Kurubaklagiller
Vitamin ve mineral açısından zengin olan tam buğday, tam çavdar ürünleri, bulgur, kinoa gibi tam tahıllılar protein alımınızı artırabilirler. Örneğin 3 kaşık kadar pişmiş bulgur yaklaşık 3gram, karabuğday ise 5 gram kadar protein içerir.
Kinoa, yüksek proteinli, temel aminoasitlere sahip, kalsiyum, demir, magnezyum, lif ve fosfor açısından çok zengindir. Kinoanın asıl özelliği gluten içermemesidir. Ispanakgiller familyasının bir türüdür ve asıl olarak tahıl benzeri çekirdekleri için üretilmektedir.
En çok tüketilen tahıl ürünleri arasında buğday, arpa, çavdar, mısır, pirinç, darı ve yulaf yer almaktadır.
Baklagiller kesinlikle #tahıl değildir.
Bulgur, buğdaydan yapılan bir yiyecektir. Orta Doğu ve Akdeniz mutfaklarında tüketilen bulgur, tahıl grubundan sayılmakta ve besin piramidinin tabanında yer almaktadır.
Hangi besinlerde tam tahıl bulunur? Çavdar, buğday, pirinç, arpa, yulaf ve mısır özellikle ve ekmek ve kahvaltılık gevrekler olmak üzere günlük yediğimiz birçok besinde bulunur. Tam tahıllar işlenmiş olduğu gibi öğütülmüş de olabilmektedir.
Kahvaltılık tahıllar, tüketime hazır hale getirmek amacı ile tahıl tanelerinin işlenmesi sonucu elde edilen ürünler olarak tanımlanmaktadır. Kahvaltılık tahıl ürünlerinin üretiminde çoğunlukla mısır, pirinç, buğday, yulaf ve arpa gibi tahıllar kullanılmaktadır.
Bakliyat; yemeklik kurubaklagil veya baklagil olarak adlandırılan fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve börülce gibi adlarla bilinen yaş sebzelerin kurutularak meyvelerinden ayrılmış tohumlarına verilen genel addır.
Yulaf, buğday, çavdar, arpa, karabuğday ve tritikaleden oluşmaktadır. Bunların hepsi yüksek lif içeriğine katkıda bulunup 170 gramda 7 gram lif içermektedir. Bu filizlenmiş hububat lif ve protein açısından oldukça yüksektir ve ilave şeker içermemektedir.
TAM BUĞDAY UNU
Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
En çok tercih edilen glütensiz un çeşitlerinin başında nohut unu, kinoa unu, Karabuğday Unu, keçiboynuzu unu, Hindistan cevizi unu geliyor. Mesela nohut ununun protein içeriği yüksektir.
Tahıllar - özellikle tam tahıllar- ve tahıl ürünleri B vitaminlerini (niasin, riboflavin, tiamin), E vitaminini, demir, çinko, kalsiyum, selenyum ve magnezyum içerir. Tüm tahılların tüketilebilmesi için bir sıvı içinde pişirilerek yumuşatılmaları gerekir. Buradaki önemli nokta suyu çektirerek pişirmektir.
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak görülen ili Konya'dır.
Tahıllar veya gerçek tahıllar, arpa, mısır, yulaf, pirinç ve buğdayı içeren Poaceae ailesinin üyeleridir, ancak benzer kullanım ve beslenme profillerine sahip diğer gıdalar genellikle Tam Tahıl Konseyi ve şefler tarafından tahıl olarak kabul edilir.
✔Tahıllar ve tahıl ürünler vitaminler yönünden zengin oldukları için toplumumuz tarafından oldukça sık tüketilmektedir. Tahıllar nelerdir? Sorumuza gelirsek; Patates bir sebzedir.
Fazla alınan protein vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüşerek depo edilir. Hayvansal kaynaklı proteinler doymuş yağ ve kolesterol içerir. Bu nedenle kalp ve damar sağlığı için risk faktörü oluştururlar. Ayrıca proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artık öğeler böbrekler ve idrar yoluyla atılmaktadır.
Protein fazlalığı, vücudunuzun suyu dışarı atmasına ve susuz kalmanıza neden olabilir. Çoğu zaman buna karşı koymak için daha fazla tüketebilirsiniz. Ancak çoğu zaman pek çok kişi normalden daha fazla susadıklarının farkına bile varmazlar. Sebep ne olursa olsun her iki koşulda da vücut susuz kalarak güçsüz düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri