Heyelanın en fazla görüldüğü mevsim ilkbahardır. Bunun nedeni bu mevsimde yağışın fazla alması, kar sularıdır. Bu olumsuzlukları önlemek için ağaçlandırmalar yapılmalı, heyelan tehlikesi olan yerlere yerleşim yapılmamalı ve aynı zamanda yolun heyelan olabilecek yamaçlardan geçmemesine özen gösterilmelidir.
Çevredeki yeşil alanlar korunarak ve artırılarak erezyon ve sel önlenmelidir. Sel tehlikesi bulunan eğimli yamaçlarda teraslama ve ağaçlandırma yapılmalıdır. Çukur alanlarda, binaların bodrum katlarına su basma tehlikesi yüksek olduğundan, bu türlü yerlerde bodrum yapılmamalı, su basman kotu yüksek tutulmalıdır.
Potansiyel kütle hareketinin büyüklüğüne bağlı olmakla beraber, hareketi önlemenin en kolay yolu , buraya taş duvar yapmaktır. Daha kalıcı çözüm için ise, betonarme, koruyucu duvar yapmak veya ana kayaya kadar inen, derin ve kuvvetli beton ya da çelik kazıklar çakmaktır.
Heyelanlar daha çok orman örtüsü tahrip edilmiş olan dik yamaçlarda meydana gelmektedir. Yapılan araştırmalar ormanların ve ağaçlandırmanın heyelanları önlemede büyük role sahip olduğunu göstermektedir. Bu nedenle heyelanları önleme ve kontrol etmede orman mühendislerine hiiyük görev düşmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Dik yamaçların olduğu alana bina yapılmamalı. Eğimli dik yamaçlara ağaç dikilmeli. Dik yamaçların üzerine teraslar inşa edilerek eğim azaltılmalı. Yol, bina gibi yapıların dik yamaçlara ya da heyelan riski taşıyan alanlara yapılması engellenmeli.
Ağaçlandırma, çölleşme, toprak kaybı, su kirliliği ve iklim değişikliği gibi birçok soruna çözüm sağlayabilir. Ağaçlandırma, karbon emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olur ve ayrıca erozyonu kontrol etmek, su döngüsünü iyileştirmek, toprakları korumak ve biyoçeşitliliği artırmak gibi birçok fayda sağlar.
Ağaçlar kökleri ile birlikte toprak tabakasını tutabilir ve. toprak kaymasını engelleyebilir fakat daha derinlere. ana kayaya işleyemedikleri için heyelanı engellemede.
Buna bağlı olarak ağaç dikmek hangi doğal afetleri önler sorusu da sıklıkla merak edilir. Ağaçlar, öncelikle erozyonu önler ve toprak kaymasında ortaya çıkan faktörleri minimuma indirir. Ayrıca sel gibi diğer doğal afetlerin etkilerinden de asgari düzeyde etkilenmenizi sağlar.
Aynı zamanda ağaçlar uçurum kenarlarına ve benzeri dikildikleri yerlere göre heyelan, toprak kayması, sel gibi doğal afetleri de engeller.
İstinat duvarları özellikle eğimli arazilerde zemini tabi şev açısından daha dik açılarda tutmak ve toprak kaymasını engellemek amacıyla imal edilen mühendislik yapılarıdır.
Şiddetli veya devamlı yağmurlar yahut karların erimesi, kayaların içine bol miktarda suyun sızmasına olanak verir. Bunun sonucunda plastisite ve likidite sınırlarına erişilir ve herhangi bir nedenle oluşan sarsıntı sonucunda heyelan meydana gelir.
Heyelan farklı dış etkilerden sonucunda tetiklenen bir olaydır. Buna göre; kuvvetli eğim, aşırı yağış, zemin özellikleri, tabakalanma, beşerî çalışmalar ve yer çekimi kaymayı etkileyen başlıca faktörler arasındadır. Bunlar arasından eğim, heyelanlara sebep olan en önemli faktör olarak kabul edilmektedir.
Heyelan (toprak kayması) ülkemizde sıklıkla görülen, zemin tabakalarının doğal faktörler veya insan yapımı müdahaleler nedeni ile yamaç aşağı kayarak hareket etmesi olayıdır.
Kayalardan, döküntü örtüsünden veya topraktan oluşmuş kütlelerin, çekimin etkisi altında yerlerinden koparak yer değiştirmesine heyelan denir.
Ağaçlar Depremde ve Afetlerden Korur
Ağaç kökleri toprağın metrelerce altına uzanır ve toprağı bir arada tutar. Yerleşim yerlerine yakın dikilen ağaçlar toprağı tutarak depremin oluşturacağı hasarı azaltır.
Ağaç dikmek, güneşten ve yağmurdan korunma sağlar ve havanın kalitesini her yerde artırır. Sağlanacak faydaların listesi uzun ve çok yönlü. Doğayla işbirliği yaparak hem kendimize hem de çevreye fayda sağlayan sürdürülebilir ve dirençli şehirler yaratabiliriz.
Yamaçlardaki orman ve bitki örtüsü, çığ düşmesini azaltır. Buna karşın, yamaçlarda mevcut ağaç ve bitki örtüsünün ortadan kaldırılması ile ormanların tahrip edilmesi de çığ tehlikesini artırır.
Ağaç heyelanın harekete geçme ihtimalini azaltıyor. Ancak ağacın olmadığı yerde ise toprak heyelanı tutmaya çalışıyor ama zayıf kalıyor” dedi.
Ağaçların, depremin yıkıcı etkisini azaltmakta yadsınamaz bir etkiye sahip olduğunu belirtmiştik. Bunu nasıl yaptığı hakkında bir takım bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Bilim insanları, yaptıkları çalışmalarda bitki ve ağaç köklerinin sismik dalgaların gücünü azalttığını ortaya koymuştur.
Her yıl Kasım ayında badem tohumlarını Kızılinler mevkine diktiklerini belirten Çevre Derneği Başkanı Doç.Dr.Güner Sümer, "Türkiye erozyon nedeniyle toprak kayıplarına uğramaktadır. Erozyonu önlemek için çam, meşe palamudu ve diğer ağaçların dikilmesi gerekmektedir.
Bozuk ve açıklık vasıftaki Devlet ormanlarında yapılacak olan özel ağaçlandırma ve özel imar ihya müracaatları, ilgili mevzuatı gereğince her yıl Nisan ve Eylül ayı içerisinde yapılabilmektedir.
Otobanlarda dikilen ağaçların öncelikli amacının egzoz kirliliğini önlemek, görsel açıdan seyahati keyifli hale getirmek olduğunu anlatan Avcı, ağaçların araç gürültüsünün etkisini azaltma amacı taşıdığını da ifade etti.
Ağaçlandırma sel, taşkın, heyelan ve çığ gibi doğa felaketlerini büyük ölçüde engelliyor ve ayrıca topraktan akan suyu filtrelemeye de yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri