Heykel, genellikle taş ve ahşap malzemelerin yontulmasıyla yapılır. Maden, kil, alçı malzeme olarak kullanılabilir. Bakır, tunç, kalay, kurşun ve altın gibi metaller kalıba dökülerek heykel yapılır.
Taş ve ahşap gibi malzemelerden yontularak yapılabileceği gibi, kil, balmumu gibi ara malzemelerden modellenerek, bronz ve tunç gibi metallerden de dökülebilir.
Heykel yapmak için kullanılan malzemeler, mermer, alçı, taş, kil, betondur. Genel olarak heykel yapmak için kullanılan malzemelerin başında kil gelir. Heykel yapımı bazı yöntemler kullanılarak tamamlanır. Bunlar, oyma, döküm ve biçimlendirmedir.
Heykel yapımında kullanılmakta olan ana malzemeler taş, ahşap, mermer, alçı, beton ve kil olarak bilinmektedir. Bu malzemelerden en çok kullanılan olarak kil öne çıkmaktadır.
Bronz, keşfinden bugüne kadar hemen hemen hiç bırakılmayan, geçerliliğini yitirmeyen, dayanıklılığı kadar heykele en uygun malzeme olarak; günümüze kadar uygulana gelmiştir. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi.
İlgili 15 soru bulundu
Granit, oldukça sert ve dayanıklıdır ve inşaat, döşeme, mutfak tezgahı, banyo tezgahı, anıt ve heykel gibi alanlarda kullanılmaktadır. Granit taşı, özellikle yapı malzemeleri sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır.
Metal heykelciliğinde biçimlendirme, dökümün yanısıra, hükme, çekiçleme, kesme, kaynaklama, lehimleme, perçinierne (sıcak-soğuk biçimlendirme) ve çeşitli ısıl işlemler kullanılarak yapılmaktadır. Uygulanan tekniklerin yanısıra malzemelerin fiziksel ve kimyasal yapısı heykelin sonuçlandırılmasında son derece etkilidir.
Heykeller, tasvir ettikleri kişinin anısını yok etmenin bir yolu olarak tahrif edildi ve başları koparıldı. Bu durum genellikle bir imparatorun diğerinin yerini alması veya önemli bir rejim değişikliği olması durumunda meydana geliyordu.
Heykel; mermer, kil, alçı, balmumu, taş gibi malzemeler kullanılarak herhangi canlı ya da cansız bir varlığı üç boyutlu olarak tasarlayıp üretmeyle ortaya çıkan yapıtlardır. Heykel kullanılan malzemenin türüne göre oyularak, şekil verilerek ya da döküm tekniği aracılığıyla yapılır.
Heykeltıraş heykelin hem çizimini, hem de üç boyutlu halini yapan sanatçılara verilen isimdir. Çok çeşitli maddeler ve materyaller kullanarak bu sanatı icra ederler.
Eski çağlarda dayanıklığı sebebiyle sanatsal alanlarda kullanılan mermer, günümüzde inşaat sektörü başta olmak üzere, dekorasyon, süs eşyaları yapımı, heykelcilik ve mezar taşı imalatında kullanılır.
Kurşun radyasyonu en az geçiren metal olması nedeniyle bu ışınlardan korunmada, renkli televizyon tüplerinin yapımında ve mühimmat imalinde de önemli miktarlarda kullanılmaktadır.
İslam öncesi ve sonrası dönem itibariyle, tapınma dışında farklı amaçlar güdülerek heykel yapımı söz konusu değildir. Bu yüzden heykel yapımı tümden yasaklanmıştır. Zira az önce de ifade edildiği gibi, Cahiliye Arabı'nın heykel yapmaktaki yegâne amacı tapınmaktır.
MERMER : İnşaatlarda, dekorasyon, heykel ve süs eşyalarının yapımında mermer kullanılmaktadır.
Heykellerin doğadakinden küçük olanlarına Heykelce veya heykelcik, büyük olanlarına Colossale-büyük heykel, doğadaki haliyle aynı yada yakın oranlarda yapılmış olanlarına Heykel denir.
Heykelciliğin tarihi milattan önce 35.000 ve 8.000 yılları arasında başlamaktadır. İlk heykeller bu tarihler arasında yapılmıştır. Heykelciliğin tarihinde en eski örneklere Akdeniz kıyısındaki ülkelerde rastlanmıştır. Bu heykeller Eski Mısır uygarlığına ait olanlardır.
kartonpiyer alçısı
Gövde, heykel, söve, niş, aplik gibi imalatların yapımında kullanılır. Kartonpiyer yapımında ve yapıştırılmasında görev alır. Kolay karıştırılır ve yüzey sertliğine sahiptir.
Rölyefte görüntü yüzeyden yalnızca kısmî olarak yükselen hacimsel bir şekil ile oluşturulur. Heykelde olduğu gibi rölyef de üç boyuttan oluşmaktadır, ancak üçüncü boyut daraltılmıştır. Diğer deyişle rölyef yuvarlak bir heykelle düz yüzeydeki bir imge arasındaki bir geçiş aşaması gibidir.
Önceleri estetik ve dayanıklılığı sebebiyle sanatsal alanlarda kullanılan mermerin bugünkü başlıca kullanım alanları, inşaat sektörü, dekorasyon, heykelcilik,süs eşyalarının yapımı ve mezarcılıktır.
Yıkım eğilimleri, hedeflerin “bir görüntünün gücünü” devre dışı bırakmak için özel olarak seçildiğini ortaya koyuyor. Bir burnu parçalamak, heykel ruhunun nefes almasını önleyecekti. Kulaklarını kırmak bir duayı duyamamasına neden olacaktı.
Sosyal yaşamda kabul gören küçük penis olgusu heykellerde de görülmekteydi. Heykellerdeki penislerin küçük olmasının ana nedenlerinden birinin o dönemin kültürel değer ve normlarına uygun olanın, erkek cinsel organının küçük olmasının iyi olarak algılanması ve kabul görmesinde yatıyor olmasıydı.
Özellikle Antik Yunan ve Roma heykelleri hep beyazdır. Aslında öyle değildir... Heykeller, zamanla iklim şartlarına yenildiler ve renklerini kaybettiler. Ultraviyole ışıkları sayesinde artık bu bilinen bir gerçek.
Demir, bakır, kurşun, pirinç ve tunç kullanarak döküm heykel yapabilirsiniz.
Üniversitelerin Görsel Sanatlar Bölümünden mezun olanlar heykeltıraş olur. Heykeltıraş farklı konseptlere ve temalara uygun olarak heykel tasarlar, tasarladığı heykelin üretimini yapar ve eserlerini sergiler.
Heykel yapımı için ideal diyebileceğimiz en uygun kum, nehirlerin yakınında bulunur ve dağlardan gelen su akıntılarıyla taşınır. Bu mineral kum tanecikleri farklı boyutlar da zarlara benzerler. Köşelidirler ve birbirlerine uyarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri