0 850 460 60 60 ya da 444 1 788 numaralı müşteri hizmetleri numarasını arayabilirsiniz. HGS hesabınızla ilgili bakiye ve geçiş bilgilerine ve HGS geçiş ihlal cezalarına, http://hgsmusteri.ptt.gov.tr adresli internet sayfasından ve HGS Mobil uygulaması üzerinden ulaşabilirsiniz.
0850 460 60 60 numaralı çağrı merkezini arayarak aracınızın ihlalli geçiş yapıp yapmadığını ve bu doğrultuda ceza kesilip kesilmediğini öğrenebilirsiniz.
Bu geçişin ödemesi sadece Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na yapılabilir. Tebligata bağlı ihlaller birlikte ödenmelidir.
HGS Borcu Nasıl Ödenir? HGS sisteminden kaçak geçiş yapmışsanız, iki hafta içerisinde eğer yoksa HGS aboneliği açmalısınız. Ardından çeşitli banka kanalları veya PTT üzerinden borcunuzu ödeyebilirsiniz.
PTT Üzerinden HGS Bakiye Bilgisi Sorgulama
hgsmusteri.ptt.gov.tr adresine giriş yapılır. “Müşteri Hizmetleri” sekmesini tıklanır. Araç plakası, TC kimlik numarası, vergi numarası, pasaport numarası ya da HGS ürün numarası bilgilerinden birini girerek HGS bakiye bilgisine ulaşılır.
İlgili 29 soru bulundu
0 850 460 60 60 ya da 444 1 788 numaralı müşteri hizmetleri numarasını arayabilirsiniz. HGS hesabınızla ilgili bakiye ve geçiş bilgilerine ve HGS geçiş ihlal cezalarına, http://hgsmusteri.ptt.gov.tr adresli internet sayfasından ve HGS Mobil uygulaması üzerinden ulaşabilirsiniz.
Araç satışı gibi bir durum söz konusu ise HGS iptali yaptırmanız gerekir. HGS'nin iptal edilmemesi durumunda aracınızın yeni sahibinin HGS etiketiyle kaçak geçiş yapması söz konusu olabilir. HGS sizin adınıza kayıtlı olduğu için de cezai işlemle karşı karşıya kalmış olursunuz.
Plakaya kayıtlı aktif bir hgs aboneliği olduğu sürece cezalar yüklediğiniz bakiyeden otomatik olarak düşer.
Borç kaydına ilişkin ödemeler T.C. Ziraat Bankası A.Ş. veya QNB Finansbank A.Ş. şubeleri ile bu bankaların internet bankacılığı sistemlerinden, igs.otoyolas.com.tr internet adresinden ihlalli geçiş sorgusu sonrasında “ödeme yap” seçeneği ile ya da OTOYOL A.Ş. Mobil Uygulaması telefona indirilerek yapılabilir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi HGS gişelerinden geçiş ihlali yapan kişinin söz konusu ihlalin ardından 15 gün içerisinde borcunu ödemesi gerekir. Borcun ödenmemesi halinde ise ceza kesilmesi söz konusu olur. Burada önemle belirtmek gerekir ki cezalı geçiş ücreti normal ücretin 4 katı olmaktadır.
Ödeme 15 gün içinde yapılmazsa, 30 günlük ek süre tanınır; ancak, ödenmesi gereken tutar da 2'ye katlanır. Eğer ek süre içinde de (45 gün içinde) ödeme yapılmazsa, ödenmesi gereken tutar 4 katına çıkar ve bu şekilde katlanarak artmaya devam eder.
Hayır, HGS borcu araç satışına engel değildir.
15 gün içerisinde hesaba yükleme yapılmaması durumunda geçişin yapıldığı mesafe ücretinin 11 katı cezalı olarak tahsil edilmektedir. HGS kaçak geçiş sorgulamak için şu adımları takip edebilirsiniz: https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf PTT'nin resmi sitesine giriniz.
HGS etiketinizi, aracınızın ön camına monte etmeniz gerekmektedir. Gişelerden geçişlerde sorun yaşamamanız için HGS etiketinizi aşağıda belirtildiği şekilde, aracınızın ön camına yapıştırmanız önemlidir.
Karayolları Genel Müdürlüğü'ne e-posta ile ulaşarak ya da HGS çağrı merkezinden itirazınızı iletebilirsiniz. HGS geçiş ya da ihlal bildirimi ile ilgili düzeltme, inceleme ve itiraz işlemleri 0 850 460 60 60 çağrı merkezinden yapabilirsiniz. [email protected] adresine mail atarak da yanıt alabilirsiniz.
İhlalli Geçiş yapılması halinde, geçiş tarihini izleyen ilk 15 gün içerisinde yapılan ödemeler için para cezası uygulanmayacaktır ancak 15 gün içinde ödeme yapılmaması halinde geçiş ücretine 1 kat ceza eklenecektir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının e-Devlet'te hayata geçirdiği uygulamayla vatandaşlar artık HGS ve OGS borç ve bilgilerini görebilecek.
HGS bakiye ve ceza sorgulamaları; e-Devlet, PTT şubeleri, bankalar aracılığıyla ve telefon ile yapılabilir.
Geçiş ücreti, gişelerde yer alan kameralarla belirlenen aracınızın plakasına bağlı HGS hesabından aynı gün içerisinde cezasız olarak tahsil edilecektir. Buradan etiket yapıştırmaya gerek olmadığı sonucu çıkarılabilmektedir.
Gişesiz Otomatik Geçiş sistemini, HGS ile kullanabilirsiniz. Gişeli Geçiş sisteminde ise HGS kullanımının yanında Nakit / Banka Kartı / Kredi Kartı ile ödeme yapabilirsiniz. HGS etiketiniz yok ise Nakit / Banka Kartı / Kredi Kartı ile ödeme yapabilmek için bilet almayı unutmayınız.
HGS ile ilgili soru ve sorunlarda nereye başvurulmalıdır ? Başa dön. HGS ile ilgili sorunlar için [email protected] e-mail adresine, 0 312 801 04 04-0 312 801 05 05-0 312 801 06 06 numaralı fakslara veya 0 850 460 60 60 Çağrı Merkezi numarasına başvurulması gerekmektedir.
Hem tüzel hem de gerçek kişiler, e-Devlet Kapısı “Araçlarım” bütünleşik hizmetini kullanarak; PTT'den aldıkları Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) hesaplarını iptal edebilirler. İptal edilen ürünlerin bakiyesi başka bir PTT ürününe aktarılabilir.
e-Devlet Üzerinden HGS İptali: Eskiden iptal için internet üzerinden işlem yapılamasa da artık PTT'ye gitmeden HGS iptali e-Devlet'ten yapılabilmektedir. E-Devlet üzerinden iptal başvurusu yapmak için T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifrenle sisteme girip başvurunu iletebilirsin.
E-Devlet üzerinden yalnızca PTT'den alınan HGS ürünlerinin iptal başvurusu yapılabilir. T.C. kimlik numarası ve şifre ile e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna HGS İptal Başvurusu yazarak iptal ekranına ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri