Zaman zaman kendi işini kurmak isteyenlere, kırsal kalkınma yatırımlarına veya doğal afetlerden etkilenen esnaflara hibe desteği veriliyor. Peki, hibe ne demek? Hibe başka kimlere verilir? Hibe bir kamu kuruluşu, işletme ya da vakıf tarafından bir eğitim kurumu, şirket ya da kişiye verilen karşılıksız paradır.
Hibe desteği alabilecek olanların, genel olarak esnaflar ve çiftçiler olduğu biliniyor. Devlet destekli hibe için başvuru yapabilecek olan sektörler; hayvancılık ile uğraşanlar, tarım ile uğraşanlar, esnaflar ve yeni girişimcilerdir. Yeni girişimcilerin planlamış olduğu proje ya da projeleri bulunmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre “bağış” anlamına gelen hibe; kurum, kuruluş ya da çeşitli vakıflar tarafından ihtiyaç halindeki kimselere ya da bir proje ve işin yürütülmesi için gerekli olan maddi desteği sağlamak amacıyla verilen paradır. Hibe amaçlı verilen para karşılıksızdır.
Afetzedelerden kendi yapısını yerinde yapmak isteyenlere; konutlar için 500 bin TL, işyerleri için ise 250 bin TL hibe verilecek. Yine afetzede vatandaşlarımız konut büyüklüklerine göre 500 bin TL ile 800 bin TL arasında ve işyeri büyüklüklerine göre de 250 bin TL ile 500 bin TL arasında da kredi kullanabilecek.
Daha önce KOSGEB'den başka bir hibe almamış olmak, Girişimcilik sertifikasına sahip olmak, İş fikrinin KOSGEB tarafından desteklenen sektörler arasında yer alması, Okuma yazma bilmek (Herhangi bir eğitim şartı yoktur, okuma yazma bilinmesi kafidir)
İlgili 21 soru bulundu
Depremlerden etkilenen 11 ildeki 22 yerde Yapım ve Dönüşüm Ofisleri açılmıştı. Yerinde Dönüşüm projesine e-Devlet üzerinden başvurabiliyor, projeyle ilgili ALO 181'den bilgi alınabiliyor.
Devlet hibe (teşvik) kredisi almak için hibe kredi veren devlet kurumlarına başvuruda bulunulması gerekmektedir. İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, KOSGEB, kamu bankaları gibi kurumlardan hibe kredi alınabilmektedir. Hibe kredi başvurusu yapılabilmesi için 18 yaşın doldurulmuş olması gerekmektedir.
300 BİN TL BARINMA DESTEĞİ
Barınma desteğine dair başvuruların e-Devlet sistemi üzerinden yapıldığı bildirildi. e-devlet üzerinden yapılan destek başvuruları ayriyeten Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek de yapılabilir.
Sağlık turizmi, savunma sanayi, makine, otomotiv, turizm, tekstil, kimya, mobilya, demir-çelik, elektrik-elektronik, yazılım, medikal, ilaç ve eczacılık, gıda, ambalaj, kozmetik, inşaat malzemeleri, tarım, mücevherat, madencilik gibi hemen her sektörün destek alabileceği çeşitli programlar mevcut.
Başvurular 09.12.2022-20.01.2023 saat 23.59 arasında yapılacaktır. Başvurulacak adres; Başvuru yapacak gerçek ve tüzel kişiler, başvurularını “www.tarimorman.gov.tr” internet adresinden yaparlar.
KOSGEB hibe başvuruları, online olarak gerçekleştirilebilir. Başvuru işlemini e-Devlet üzerinden tamamlayabilirsiniz. İşletmenizin kayıt bilgilerini eksiksiz olarak sisteme girdikten sonra KOSGEB'in web sitesinde yer alan destek talep formunu doldurmanız yeterlidir.
KOSGEB genç girişimci hibe desteğinden yararlanmak isteyenlerin KOSGEB'e başvuru yapması gerekir. KOSGEB başvurusu yapmak için kuruma doğrudan müracaat edilebilir. Aynı zamanda internetten de başvuru yapılabilir. KOSGEB genç girişimci desteğinden yararlanmak isteyenlerin girişimcilik eğitimini tamamlaması şarttır.
İstihdam oluştuğundan işsizlik oranı azalır, ödenen vergilerle ekonomik kalkınma gerçekleşir. Bu nedenle de devlet, yatırımcı ve girişimcilere “hibe” vererek destek olur. Kredi ise geri ödemeyi talep eder. Sıfır faiz ya da faizsiz, yatırımcı ya da girişimciye verilen, kredi miktarı uzun vadede geri ödenir.
Hibe kelime anlamı olarak bağışlama, karşılıksız verme anlamına gelir. Hibe kredisi ise devlet destekli olarak kamu kuruluşlarına, özel işletmelere ve vakıflara sağlanan karşılıksız finansmandır. Hibeyi alan kişi ve kurumlar aldıkları krediyi geri ödemezler. Hibe karşılıksız olarak verilir.
Bu maddeye göre hazine, 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olan genç girişimcilerin primlerini 1 yıl boyunca karşılar. Bu tutar, 2023 yılı itibariyle aylık 3.452,76 Türk Lirası ve toplamda ise 41.433,12 Türk Lirası'na tekabül eder.
2023 Tarım Hibe Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır? 2023 tarım hibe desteği başvuruları 9.12.2022- 20.01.2023 tarihleri arasında https://www.tarimorman.gov.tr/ adresinden yapılacaktır.
Teşviklerden küçük büyük tüm işletmeler ve ergin olan tüm Türk vatandaşları faydalanabilmektedir. Teşvik için genel bir yaş, cinsiyet ya da refah seviyesi aranmaz fakat kişilerin idari para cezası, vergi borcu gibi finansal durumlarına bakılabilmektedir.
Hibe; Arapça kökenli bir kelimedir ve bağış anlamına gelir. Bu kelime çoğunlukla teşvik amacıyla ya da doğal afet dolayısıyla zarar görmüş kamu kurumu, işletme veya kişilere verilen karşılıksız parayı ifade etmek için kullanılır. Bu karşılıksız meblağ, genellikle bir projenin giderleri için verilir.
KOSGEB desteklenen sektörler içerisinde yer alan girişimcilere 2020 yılı itibariyle 60.000 TL kadar hibe desteği sağlıyor. Destek, işgücünü ve istihdamı arttırmak için özellikle kadın, engelli, genç girişimcilere, şehit ve gazi yakınlarına avantajlı olarak veriliyor.
Sosyal güvencesi olmayan ve hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3'ünden (2023 yılı için 3.800,78-TL) az olan vatandaşlarımıza yapılan yardımlardır. %40 ve üstü engelli raporu olan vatandaşlar faydalanabilmektedir.
Kendi evini yapacak depremzeyede 500 bin TL, dükkan için 250 bin TL hibe verilecek. Depremzedeler evlerini yapabilmek için 500-800 bin TL kredi kullanabilecek. Brüt inşaat alanı 100 metrekareye kadar olan konut için 500 bin TL kredi verilecek. Kredi, 2 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli olacak.
2023 Ocak - Temmuz arasında 400 TL olarak verilen asgari ücret desteği, asgari ücrete yapılan ara zamdan itibaren 500 TL'ye çıkarıldı. ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
Hibe desteği başvurusunu e-Devlet kapısı üzerinden; bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi sebebiyle işgücünün en az %40'ından yoksun olduğunu belgelendirerek İŞKUR'a kayıtlı olan kişiler gerçekleştirebilirler.
a)Başvurular e-devlet girişi ile https://uzmaneller.tarimorman.gov.tr/ web sitesi üzerinden istenen bilgi girişi ve belgelerin yüklenmesi ile yapılır. b)Başvurular 1/3/2023 tarihinde başlar, 8/5/2023 tarihi saat 23.59'da sona erer.
18 yaş ve üstü olmak gerekir. KOSGEB'in düzenlediği eğitimlere katılmak zorunludur. Destek alınması için, işletmenin KOBİ statüsüne sahip olması gerekir. Kurulmuş bir işletme için yani faaliyet gösteren bir işletme için destek alınacaksa KOSGEB veri tabanına işletmenin kaydının bulunması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri