Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir. Tapu harcı dışında döner sermaye ve ilave hizmet ücreti ödenerek tapu devir masrafı tamamlanır.
İşlemin mali yönü: Emlak beyan değerinden düşük olmamak şartıyla bağış için beyan edilen değer üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil edilir. Hibe işleminden sonra yapılacak ilk işlemde taşınmazın hibe ilişiği aranacaktır.
Bedelsiz bağış için 2023 tapu harcı ödemesi belli oldu. 2023 yılı açıklamalarına göre bedelsiz tapu devri masrafları için mülk değerinin binde 68,31 olarak ödeme alınmaktadır. Yani diğer bir deyişle mülk satış beyanındaki rakamın %6,8 olduğunu söylemek mümkün.
Bedelsiz bağışlarda 2023 yılı için öngörülen tapu harcı, işleme konu mülk değerinin %6,831'idir.
Böyle bir durumda karara varılan taraf malın, tapuda beyan edilen tutarı üzerinden %4 oranında tapu harcı ödemek zorundadır. Örnek verecek olursak, satışı yapılacak olan malın değeri tapuya 400 bin TL olarak bildirilmiş ise iki tarafın da 8.000 TL tapu harcı ödemesi gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Genel olarak tapu devrini masrafsız yapmak mümkün değildir. Yalnızca satış olmadan tapu devri yapıldığında, yani mal hibe edildiğinde veya diğer bir deyişle bağışlandığında masrafsız tapu devri yapılabilir. Tapu devri masrafları ödendikten sonra semtinizdeki Tapu Dairesine tapu randevusu başvurunuzu iletmelisiniz.
BAĞIŞ (HİBE) Bağış, bir bedel veya başkaca bir karşılık alınmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemidir (BK.234). Reşit ve mümeyyiz olmayan kişiler kanuni temsilcilerinin (veli veya vasinin) izni ile dahi bağış yapamazlar. Vasi, vesayeti altındaki kimsenin malını bağışlayamaz.
Aile içinde eşler arasında veya anne babadan çocuğuna miras, hibe veya satış yoluyla tapu devri gerçekleşebilir. Hibe ile devir durumunda emlak beyan değerinin 1000'de 68,31'i tapu hibe harcı olarak bağışı kabul eden taraftan tahsil edilir.
Ancak 31 Ekim'de son bulacak tapu harç indirimiyle ise bu oran hem alıcı hem de satıcı için toplam yüzde 3 olarak belirlenmişti. Örneğin 500 bin TL'lik evin tapu harcı ödemesi şu anda 7 bin 500 TL. Kentsel dönüşümle yapılan binalardan alınan daireler için bu tutarın geri ödemesi mümkün görünüyor.
Tapu devri çoğunlukla aile içerisindeki bireyler arasında gerçekleştirilir. Bu işleme "bedelsiz tapu devri" de denir. Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir.
Tapu dairesi tarafından yapılan devir işlemleri, iki taraf arasındaki satışların dışında gerçekleştirilir. Satış olmadan tamamlanan tapu devrine “Tabu Hibesi” denir. o Bağışlayan için bir adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.)
Bağışlayan istihkak davasıyla şeyi bağışlananın mirasçılarından geri alabilir. Bağışlama konusu, taşınmaza veya taşınmaz üzerindeki bir ayni hakka ilişkin ise, bağışlayana dönme koşulu tapu siciline şerh verilebilir.
Siz hayatta iken, evladınıza evinizi karşılıksız bağışlayabilirsiniz. Bu durumda önce harçlar kanuna göre ödenmesi gereken harç miktarından bahsedelim. Tapuda kayıtlı değer üzerinden %6, 831 oranında ki tapu harcının ödenmesi gerekecektir.
Sağlık Raporu almada yaş sınırı yoktur.
Bu tapu bozulabilir mi? bağışlayan öldüyse bozabiliyorlar bağışlayan hayattaysa mutlaka bozulur.
Bağışlayanın mirasçılarının, geri alma konusunda, bağışlanana varması gerekli tek taraflı bozucu yenilik doğurucu irade açıklamasında bulunmaları yeterlidir. Bağışlayan bir yıllık süre dolmadan ölürse, geri alma hakkı mirasçılara geçer ve mirasçılar bu sürenin bitimine kadar bu hakkı kullanabilirler.
Noter işlemi sırasında, nüfus kâğıdı, gayrimenkulün tapusu, 5 adet resim ve iki kişinin de şahit olarak bulunması istenir. Bağışı yapan kişi, vasiyetnamenin bir suretini bilgi için Vakfımıza verebilir. Verilmesi şart değildir.
Tapu hibesi işlemleri, tapu siciline kaydedilmesi için resmi prosedürlere tabidir ve noter onayı gereklidir. Tapu hibesi işlemini gerçekleştirecek olan kişinin kimlik belgesi ve ikametgah belgesi gereklidir. Eğer tapu sahibi evli ise, eşin evlilik cüzdanı fotokopisi sunulmalıdır.
Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Ev satarken tapu masrafları kime aittir konusunda, kanuna göre alıcı ve satıcı eşit oranda masrafı karşılar. Lakin anlaşmaya göre iki taraftan birisi ödemeyi yapabilir. Tapu harcı konut satışlarında binde 20 oranında ödeniyor.
Emekliler, ev hanımları, işsizler, dul ve yetimler, şehit yakınları ve gaziler, ek gelirleri olmaması ve brüt alanı 200 m²'yi aşmayan bir konutları olması durumunda, emlak vergisinden muaftır.
Maximum Kart'ınızla gib.gov.tr adresinden gerçekleştireceğiniz 300 TL ve üzeri 200.000 TL'ye kadar olan peşin Gelir vergisi ve Tapu Harç ödemelerinizi Maximum Mobil ve İşCep kanallarından faizsiz 2, 3 veya 4 taksit olarak taksitlendirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri