Pistantrofobi, kimseye güvenemeyecek kadar incinmiş insanların muzdarip olduğu bir rahatsızlık. Güvenmekten korkmak, başkalarına karşı gardınızı almaya sebep olan Pistantrofobi hakkında detaylar için makalemizi incelemeye başlayabilirsiniz.
Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir? Paranoid kişilik bozukluğu, halk arasında paranoya olarak bilinen psikolojik bir rahatsızlıktır. En genel tanımı ile bu rahatsızlık bireyin, diğer insanlara karşı nedensiz ve devamlı şekilde duyduğu şüpheci ve güvensiz yaklaşımdır.
Paranoid kişilik bozukluğunun temel belirtisi başkalarının davranışlarını kötü niyetli olarak yorumlayarak sürekli bir güvensizlik ve kuşkuculuk hali içinde olmaktır. Görülme sıklığı, toplumun genelinde %0.5-2.5 arasındadır.
Pistantrofobi, kişinin geçmişte yaşadığı kötü tecrübelerden dolayı, güvenme korkusu yaşamasıdır. Kişi başkalarıyla yaşadığı ilişkilerde; kırılacağını, incineceğini ve hayal kırıklığın yaşayacağını düşündüğü için korkar. Bu korkuyu yaşadığından dolayı kişi ikili ilişkilerden çekinir ve önüne kırılmaz bir duvar koyar.
Bu, kısaca insanlara güvenme korkusu olarak açıklanabilecek bir fobi türüdür. Bu fobiye sahip olan insanların geçmişlerinde güvendikleri insanlar tarafından ihanete ve hayal kırıklığına uğramış oldukları gözlemlenmektedir. Yani, geçmişte yaşananlardan dolayı insanlara güvenme korkusuna pistanthrophobia denir.
İlgili 26 soru bulundu
Paranoid kişilik bozukluğu, kişinin başkalarına ve çevresine karşı güvensizlik duyması ve şüpheyle yaklaşması durumuyla bağlantılı olarak ortaya çıkan zihinsel sağlık sorunudur. Halk arasında paranoya olarak tanımlanan bu rahatsızlık kişinin sürekli olarak tetikte olacak şekilde hareket etmesine neden olur.
Pistantrofobi, kişinin geçmişte yaşadığı kötü deneyimler nedeniyle, güvenme korkusu yaşaması ve başkalarına güvenmekten endişe duymasından korkmasıdır. Başkalarıyla yaşayacakları ilişkilerde; hayal kırıklığı yaşayacağı, incinme ve kırılacağını düşünerek korkmak ve önüne duvar çekmeye sebep olmaktadır.
Güvensizlik, ihanete uğrama veya terk edilme deneyimine karşı geçerli ve gerekçeli bir tepkidir, ancak güvensizlik duyguları çok şiddetli olduğunda, kaygı, öfke veya kendinden şüphe ile sonuçlarak kişinin hayatı olumsuz yönde etkilenebilir. Kişi güvensizlik duygularıyla iki farklı şekilde baş etmeye çalışıyor olabilir.
Güven kaybı yaşayan kişi, karşısındaki kişiden sürekli bir yanlış daha bekler hale gelir. Kontroller sıklaşır, kıskançlıklar artar. Sürekli ”yeniden beni zarara uğratacak” düşüncesi var olur. İlişkinin başındaki ”gözleri kapalı inanma hissi” yerini aşırı uyarılmışlık, aşırı kontrolcülük haline bırakır.
İlişkilerdeki güven kırılması, ya her iki tarafın ya da bir tarafın tutarsızlıkları ve istikrarsız olduğu durumlarda meydana çıkar. Bu konu çözülmezse her iki kişi için de çığın altında kalmak kaçınılmaz hale gelir.
İnsanın kendisine güven duyması, kendini ve sınırlarını kabul etmesi ile başlar ve kendi iç sesine kulak vermesiyle şekillenir. İnsanın temel ahlaki değerlerini ve bu konudaki kararlılığını içine alır. örneğin, kişi yanlış olduğuna inandığı bir şeyi “başkaları yapıyor” diye yapmaz.
Kişinin kendine güvenmemesi, güven verecek özelliklere sahip olmaması anlamına gelmez. Kendine aşırı güvenmek de hiç güvenmemek de, gerçekçi olmayan algılar olarak düşünülmelidir. Kişi sahip olduğu içsel kaynakları fark edip, güçlü ve zayıf yönlerinin ayırdına varabilirse, bu algıları da değişebilmektedir.
Güven insan ilişkilerinde huzura olduğu kadar karmaşaya da yol açan temel duygudur. Güven ortamında olduğunu hissetmek huzur verir ve korku, çekinme, kuşku duyguları olmaksızın bağlanmaya imkân verir. Güven duymak, ilişki içinde zarar görmeyeceğine emin olmak ve kendini koşulsuz teslim etmektir.
Güvensizlik üzerine kurulacak bir ilişki sağlam olmayacağı gibi bireyleri de mutsuz eder. Güven ya da güvensizlik bireylerde tabi ki önemli olup aşılması gereken bir sorundur. Eşlerin, partnerlerin birbirine güven duymadığı ilişkilerde acabalar ilişkiyi içten içe kemirir, sarsar ve ilerde bitirir.
Kendine güven, kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında olumlu ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelir. Kendine güven eksikliği ise kendinden şüphe duyma, boyun eğme, pasiflik, aşırı uyum gösterme, eleştirilere karşı aşırı hassas olma, güvensizlik, aşağılık duygusu gibi kavramlarla tanımlanır.
“güven” kavramı, bireyin kendisine olan güven duygusu olduğu gibi, diğer insanlara olan temel güven duygusunu ifade eder. Doğumdan sonraki ilk bir yıl içinde, bebekler anababalarıyla ilişkilerinin sonucu ya temel güven duygusu kazanır ya da güvensizlik geliştirir.
En yaygın fobiler kapalı alan korkusu, yükseklik korkusu, örümcek korkusu, kan korkusu, hayvan korkusu gibi fobilerdir.
Ablütofobi (Yunancada: ebliUt, "yıkanmaktan") kalıcı, yersiz bir "yıkanma korkusudur". Bu fobi spesifik fobi sınıfına girer. Ablütofobi, erkeklere nazaran, çocuklarda ve kadınlarda daha çok görülür. Fakat bu fobi, genellikle çocuklar banyonun kötü bir şey olmadığını anladıklarında ortadan kalkar.
Equinofobi veya hippofobi atlara karşı duyulan psikolojik bir fobidir. Equinofobi Yunancadaki φόβος (phóbos), anlamı "korku" ve Latin kelimesi equus, anlamı "at"'ın birleşmesiyle oluşmuştur.
Genofobinin oluşumu genellikle tecavüz, taciz, çevreye olan güvensizlik duygusu veya gimnofobi (çıplaklık korkusu), nosofobi (virüs kapma korkusu) gibi altta yatan diğer fobilere bağlanmıştır.
Karşılaşılan bu durum kendini tam bir panik şekli ve dehşet duygusu biçiminde gösterebilir. Hayvan fobisinin birçok sebebi olabildiği gibi bu duyguyu yenmek de mümkündür. Her hayvan korkusu, zoofobi (hayvan korkusu) olarak değerlendirilmez. Zoofobi, hayvanlardan korkma durumu olarak ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri