Öncelikle isteğe bağlı sigortalı kavramı BAĞ-KUR sisteminde değerlendirilir. Ev hanımları için emeklilik şartları kapsamında BAĞ-KUR kriterleri uygulanır. Yani çalışmayan bir ev hanımı isteğe bağlı sigortalılık yaptırdığı zaman BAĞ-KUR kapsamındaki şartlara göre emekliliği hak eder.
BAĞKUR primi ile emeklilik elde edilebilir. BAĞKUR prim günlerinin de SGK gibi belirli bir sayıya ulaşması gerekir. Çalışmayan kadınlar, sigortası yatan eşleri sayesinde emeklilik hakkı elde edebilir. Ev hanımının eşi emekli olmuş ise emeklilik durumu öncesindeki evlilik tarihine bakılır.
Emeklilik için ev hanımlarında prim, yaş ve yıl olarak 3 şart aranır. Yılı ve primi tamamlamak için belirli bir süre sigortalı olma şartı vardır. Eğer ilk sigorta girişiniz 8 Eylül 1999 öncesindeyse 3600 gün prim ve 10 yıllık sigorta süresi şartı aranır.
Bugün itibarıyla ev kadınlarının emekli olması için devletin ödeyeceği aylık prim tutarı 1.067 lira olup, 3.202 lira yerine 2 bin 135 lira yatırılacak. Böylece verilecek yıllık destek 12 bin 804 lira olacak.
Ev Hanımlarına Yeni Destek Yardımı, 2023 itibarıyla Türkiye'de başlatılan bir sosyal yardım programıdır. Bu tür programlar genellikle, ev hanımlarının finansal güçlüklerini hafifletmeye ve aile ekonomisine katkıda bulunmaya yöneliktir. Ev Hanımlarına Müjde! Devletten 500-1100 TL Harçlık Alabilirsiniz!
İlgili 18 soru bulundu
Eğer hanenizdeki kişilerin geliri asgari ücretin üçte birinden az ise, ev hanımları başvurularını sosyal yardım başvurusu yapabilir. Geliri olmayan veya bir işi olmayan ev hanımları, başvuru yapmaları durumunda 1100 TL ödeme alabilir.
Başvurular Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Başvurunun değerlendirilmesi sonucunda yardım süresi ihtiyaç durumuna göre belirlenecektir. Yardımdan yararlanacak anneler, 2.059 TL ile 3.700 TL arasında değişen miktarlarda destek ödemesi alabilecektir.
Ev hanımlarının emeklilik başvuruları, e-devlet veya Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlükleri üzerinden gerçekleştirilebilir. E-devlet üzerinden başvuru yapan ev hanımları, başvuruları onaylandıktan sonra müdürlüklere giderek emeklilik işlemleri için imza atmalılardır.
Çalışan veya çalışmayan ev hanımları ayda en az 1.375 TL ödeme alma hakkına sahip olabiliyor. Devletin ihtiyaç sahiplerine sunduğu dul ve yetim aylığı detayları belli oldu…
Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışmayan ev hanımlarını desteklemek için harekete geçti. Vurgulanan noktalardan biri, bu ev hanımlarına aylık ödemelerin yapılacağı oldu. Eğer sigortalı olarak çalışan eş vefat etmişse ve geride eş veya çocuk bulunmuyorsa, anne veya babaya maaş bağlanacak.
Ev hanımlarının evdeki emekleri karşılığında emeklilik gibi bir güvenceye sahip olmalarını en temel hakları olarak görüyoruz.
Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet Kapısı üzerinden ya da ikametgâh adresinin bağlı olduğu 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabilmektedir.
Ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi müjdesi, 2023 genel seçimler öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilmişti. AK Parti seçim beyannamesinde yer alan ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında tutulacak.
Çalışmayanlar, işinden ayrılmış olanlar, çalışmaya ara verenler bu haktan yararlanabiliyor. Emeklilik için şartlardan biri çalışılması ve sigortalının kendi adına sigorta primlerinin SGK'na yatırmasıdır. Bu şekilde SGK prim gün sayısını, yaşını ve sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli aylığına hak kazanmaktadır.
Ancak isteğe bağlı prim tutarları beyan edilen kazanca göre hesaplanacağı için bu noktada net bir şey söylemek mümkün olmaz. Ev hanımı sigorta primi 2023 için en az 4.292,64 TL olabilir.
İsteğe bağlı sigorta oranı %32'dir. 12.000 x 0,32 = 3.844 TL prim tutarı bulunur. Yani bir dönemde 12 bin Türk lirası gelir elde eden ve isteğe bağlı sigorta primi kategorisinde bulunan kişi için yapılması gereken ödeme tutarı 3.844 TL olarak hesaplanır.
Bu sosyal yardımlardan çalışmayan kadınlar da yararlanabiliyor. Maddi durumu yeterli olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşlar için farklı tür yardımlar yapılıyor. 2023 yılı itibariyle maddi ve ayni destekler verilmeye devam ediyor.
Kadın destek ödemesini almak için öncelikle e-devlet hesabınıza giriş yapıyorsunuz. Ardından arama butonuna ''Kadınlara Yardım'' sekmesine tıklıyorsunuz. Açılan formu doldurmanız halinde 10 gün içerisinde olumlu ya da olumsuz dönüş yapılıyor.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, sosyal güvenlik konusunu üzerine önemli başlıklara değindi. Nacar, çalışmayan anneler ve ev hanımlarına emeklilik yolunun açılabileceğinden, mahkumların da emekli olabileceğine kadar bir çok konuya açıklık getirdi.
Kısaca, bu tutarın sigortalılık süresine ve ödenen prim miktarına bağlı olduğunu da söyleyebiliriz. 2021 yılı itibariyle Türkiye'de ev hanımlarının emeklilik primleri aylık brüt asgari ücretin %32'si olarak belirlenmiştir.
Çalışmayan annelere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 3.700 TL destek ödemesi yapılacak.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay düzenli olarak yatırılan Aile Destek Programı Ağustos 2023 ödemeleri bu ay da gerekli kişilerin hesaplarına yatırılacak. Aile destek ödemeleri hanenin gelir durumuna göre tutarı 850 TL ile 1250 TL arasında yatırılıyor.
Başvurular Nasıl Gerçekleştirilecek? Bu yardımdan faydalanmak isteyen annelerin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapmaları gerekiyor. Başvuru işlemleri bu kanal üzerinden gerçekleştirildikten sonra, tüm şartları karşılayan anneler bu desteği alabilecekler.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yardım başvurusu için Aile Destek Programına başvuruda bulunabilirsiniz. Aile Destek Programı başvuruları, ikametgah adresinin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yapılabilir veya E-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri