Tümel önermeler için önerme “her, bütün, tüm” ifadelerini içeriyorsa bunlar tümel olumlu, “hiçbir” ifadesini içeriyorsa tümel olumsuz olur.
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Bir bütünü oluşturan parçaların her birine tikel denir. Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
Tikel Önermeler: Konuya dahil olan herkesi içermeyen, sadece belli bir kitleyi ifade eden önermelerdir.
Yine “Her insan canlıdır.” Örneğine de uygulayabiliriz. 2. Olumsuz önermelerde yüklem tümeldir: Yüklem, olumsuz önermelerde kaplamının bütünüyle alınmıştır. “Hiçbir insan sürüngen değildir.” derken önermenin konusu, bütünüyle yükleminin dışında bırakılmış, dolayısı ile yüklem, tümel olarak alınmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Tikel olumsuz (O): “Bütün insanlar kâtip değildir” veya “Bazı insanlar kâtip değildir.” Bu iki önerme de tikel hüküm ifade etmektedir. Tekil olumlu: “Ali çalışkandır.” Tekil olumsuz: “Ali çalışkan değildir.”
b) Tikel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 'veya' (ya da 'veya' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tikel evetleme eklemi" denir. 'V' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tikel evetleme önermesi" ya da "tikel evetleme" denir.
Tümel, tekil ve tikel kavramlar: Eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. Örneğin şehir kavramı tümel iken, İstanbul tekildir.
Tümel, bütüne ait olan demektir. “Genel” ve “evrensel” terimlerinin de anlamdaşıdır. Tümel; bireye ait olan'ı dile getiren tekil ve birkaça ait olan'ı dile getiren tikel kavramlarıyla birlikte felsefenin en önemli kavramlarından birisidir.
Tümel, bütüne ait bulunan anlamına gelmektedir. “Genel” ve “evrensel” kavramlarının da anlamdaşı olmaktadır. Tümel; kişiye ait olanı söyleyen tekile ve birkaça ait bulunanı söyleyen tikel terimleri ile beraber felsefenin en önemli kavramlarından bir tanesini oluşturmaktadır.
Tümelden tikele giderek hüküm çıkarma anlamında bir istidlâl türü olan mantık terimi, tümdengelim. Hükmün amacını genellikle gerçekleştirdiği kabul edilen açık ve istikrarlı vasıf anlamında fıkıh usulü terimi.
Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar.
1) Tümel Niceleme İmi: 'V' olarak ifade edilir. Tümel niceleyiciler "her", "bütün", "tüm", "hepsi", "hiçbir" türünden ifadeler için kullanılır. 2) Tikel Niceleme İmi: '3' olarak ifade edilir. Tikel niceleyiciler "bazı", "kimi", "birçok" "pek çok", "birkaç" türünden ifadeler için kullanılır.
Tikel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Kısmi. felsefe Bir türün bütün bireylerine değil de bir veya birkaç bireyine ilişkin olan, cüzi, tümel karşıtı
E: Tümel olumsuz önerme Örnek: Hiçbir insan ölümlü değildir. O: Tikel olumsuz önerme Örnek: Bazı insanlar ölümlü değildir. Örneğin, bütün insanların ölümlü olduğu yargısının doğruluğundan, bazı insanların ölümlü olduğu yargısının doğru olduğunu da geçerli olarak çıkarsayabiliriz.
Tümel önerme, özne teriminin belirttiği varlık sınıfını bütünüyle ele alan önermedir. Yukarıdaki “Bütün insanlar canlıdır”, “Bütün insanlar kanatlıdır” örnekleri tümel önermelerdir.
İlk iki grup, kavram gerçekçisidir, yani tümellerin şu veya bu biçimde gerçekten varolduğuna inanır. Ancak birinci grup aşırı gerçekçi, ikinci grup ise ılımlı gerçekçi olarak nitelendirilir. Üçüncü grup ise nominalisttir.
Tümel: Bütünsel demektir. Felsefe tümeldir ve varlığı bir bütün olarak ele alırken bilim tümel değildir ve varlığı parçalara ayırarak inceler.
Her nesne ve olay tekildir, bundan ötürü tüm öbür nesne ve olaylardan ayrılır. Ama her tekil nesne ve olay, aynı zamanda, öbür nesne ve olaylarla ortak yanlar da taşır. Bu ortak yanlar, bir grup nesne ve olaya özgüyse tikel, tüm nesne ve olaylara özgüyse tümeldir.
Bir türün bütün fertlerini ifâde eden kavram, küllî. Karşıtı: TİKEL: “Ağaç, kuş, yıldız vb. tümel kavramlardır.” ѻ Tümel önerme: mantık. İçinde tümel kavramlar bulunduran önerme: “Bütün kuşlar uçucudur önermesi tümeldir.”
Hakikat (Gerçeklik): Tümel kavramı dış dünyada temsil eden, ya da onun kaplamın giren fertlerin tümüdür. Örneğin, “insan” kavramının hakikati, onun dış dünyada temsil eden milyarlarca tekil bireylerin toplamıdır. Bu anlamda bütün kavramların mahiyeti vardır, yani zihinde tasavvur edilebilen her şeyin mahiyeti vardır.
Tümeller sorunu (ya da özellikler sorunu) iki tikelin neden aynı özellikleri taşıdığının (eğer taşıyorlarsa) açıklamasını yapma çabasından kaynaklanmaktadır. Geleneksel olarak Platon ve Aristoteles'te ortaya çıkan bu sorun günümüzde farklı kuramlarla hala tartışılmaktadır.
Günlük dilde konuşurken “ve”, “hem…hem de”, “da…da” gibi sözcüklerle ifade ettiğimiz ekleme, tümel evetleme eklemi adı verilir.
Genel kavramlar; tümel kavramlar ve tikel kavramlar olarak ikiye ayrılır. Bir kavram, içine aldığı bireylerin tümünü ifade ediyorsa tümel, bir kısmını ifade ediyorsa tikel kavramdır.
Modern sembolik mantıkta tümel evetleme eklemini göstermek için “˄”, bazen de “&” sembolü kullanılır. Bir tümel evetleme önermesi, bileşenlerin ikisinin de doğru olduğu durumda doğru, diğer bütün durumlarda yanlıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri