Hiciv, hicviye ya da yergi, edebiyat ve sanatta, bir kişi, bir olay ya da durumun, iğneleyici sözlerle, alaylı ifadelerle eleştirildiği bir türdür..
Hicviyeler, gazel, murabba, muhammes ve kaside gibi nazım türleri ile yazılmıştır. Bu şiir, alay etme, dalga geçme, birini küçük duruma düşürme ve onu olumsuz anlamda eleştirme amacıyla yazılır. Bunu yaparken de mizahi bil dil kullanılır. Hicviyeler, bir kişi, grup veya topluluk için kaleme alınabilir.
Bir kişi, kurum veya toplumu alaylı tarzda eleştirme ve eleştiri metinlerinin oluşturduğu edebî tür. Ciddi fikirlerin mizahî bir anlatımla dile getirildiği edebî tür.
Nef'î, (Osmanlı Türkçesi: نفعي), (d. 1572, Hasankale, Erzurum – ö. 27 Ocak 1635, İstanbul), 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.
Taşlama, (Hicviye, yergi) Türk halk edebiyatına ait satirik şiir biçimi. Gazel, kaside, murabba, muhammes gibi nazım biçimleriyle yazılabilirler.
İlgili 22 soru bulundu
Hiciv yazarının amacı ise; toplum veya kurumlardaki aksaklıkları, haksızlıkları, çarpıklıkları, insan yaşamının kötü, hoşa gitmeyen yönlerini, görüşlerini alaya alarak yermek, tenkit etmektir. Hicvi herhangi bir ten kit yazısından ayıran en belirgin özelliği onun ağır basan mizah, güldürücü yönüdür.
Şairin, bir kişinin ya da toplumun hatalı yönlerini alaycı bir üslupla eleştirdiği şiirlere hicviye denir. Hicviyeler sadece manzum değil nesir türünde de kaleme alınabilir. Tariz, kinaye ve tecahül-i arif, hicviyelerde en çok kullanılan söz sanatları arasında yer alır.
Hiciv en eski şiir türlerinden biridir. Batı edebiyatlarının kaynağı olan eski Yunan ve Latin şiirinde destanlardan başlayarak pek çok manzum metin içinde yer yer hiciv (satire) özelliği taşıyan parçalar bulunmaktadır. Eski Yunan'da hiciv şairi olarak bilinen ilk isim Archiloküs'tür (ö. m.ö. 635).
Pek çok klasikleşmiş eseri tanımlarken kullanılabilecek “hiciv” kavramı; bir insanı, bir kurumu veya bütün bir toplumu, alaycı bir şekilde ele alan, konu alınan şeyin kötü yanlarını çoğu zaman komik bir şekilde dile getiren bir tür olarak tanımlanabilir.
genelde şiirle şeklini yatağını bulmuş ve ağırlıklı olarak toplumun veya düzenin aksayan sorunlu taraflarını iğneleyici ve alaycı bir dille eleştirmeyi amaçlayan manzum bir türdür.
Klasik Türk edebiyatında hiciv konulu eserler, ilk olarak XIV. ve XV. asırlarda Risâletü'n-Nushiyye, Mesnevi, Garibnâme gibi eğitici nitelikli eserler olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle XVI. yüzyıldan itibaren hiciv türünde yazılmış eser ve temsilcilerinde büyük bir artış görülmektedir.
🔶 Edebiyatımızın ilk fabl ve hiciv örneği olan Harname, edebiyatımızda mizah sahasının da en güzel örnekleri arasındadır. 🔶 Döneminin çok üstünde olan bu eser, bir başyapıt niteliği taşır. Taşıdığı satirik (yergi) hüviyet sebebiyle devrinde sosyal bir tenkit kaleme alan Şeyhi, yerinde bir üslupla eserini taçlandırır.
Hiciv Nedir
Eleştirici bir anlatımı olan şiirler Divan edebiyatında hiciv, Halk edebiyatında taşlama, yeni edebiyatımızda ise yergi olarak anılmaktadır. Bu tür şiirlerde didaktik özellikler içerdiğinden didaktik şiir içinde değerlendirilmesi mümkündür.
Bunun yanında toplumda karşılaştıkları aksaklıklar ve sorunlar da şiirlerinde yer bulmuştur. Âşıkların bu şekilde bir kimseyi yermek ya da toplumun bozuk yönlerini eleştirmek amacıyla yazdığı şiirlere taşlama denir (Dilçin 2016: 339).
Müşkil-zâde lakabıyla meşhur Namî mahlaslı Erbilli Molla Abdullah Efendi'nin Erbil hâkimi Dizdar El-Hâc Kâsım hakkında yazdığı hicviye.
Satir, Antik Yunan mitolojisinde yer alan yarı keçi yarı insan kır ve orman iyesi.
Mersiye kısaca, “Ölmüş bir kimse üzerine yazılmış manzume”2 olarak ifade edilir. Divan edebiyatında mersiye “ölen birinin ardından duyulan üzüntüyü dile getirmek, o kişinin iyi taraflarını anlatmak ve ölene karşı şairin ilgisini ifade etmek üzere yazılan lirik”3 şiirlerdir.
Taşlama ile birlikte toplumun aksayan yönleri de ortaya konulur. Bazı zamanlarda devlet yönetimini yermek için yazılan şiirlere de taşlama denilmektedir. Günümüzde taşlamanın olduğu şiirlere satirik şiir de denilmektedir. Geçmişten günümüze şiirlerde taşlamaya sıklıkla yer verildiği de bilinmektedir.
i. (< yer-gi) yeni. Yermek için söylenmiş söz veya yazılmış yazı, hicviye: Mevlânâ'nın bürokrasiye olan öğüt ve yergilerinden birkaç örnek sunacağım (Ahmet Kabaklı).
YAZARLARIN ya da sanatçıların ürünlerinden bilgilendirme, biriktirme/sakla- ma, estetik gibi prensiplerin biri veya daha fazlası amaçlanarak oluşturulmuş derlemelere genel olarak “antoloji” adı verilir.
Satirik şiir eleştirici bir anlatımı olan şiirlerdir. Bir kişi, olay veya durum iğneleyici sözlerle, alaylı ifadelerle eleştirilir. Bunlarda Didaktik şiir özellikleri de görüldüğünden, Didaktik şiirler içinde de incelenebilir. Ancak açık bir eleştiri olduğundan ayrı bir sınıfa alınması daha doğrudur.
Tapşırma, halk şiiri geleneğine ait bir terimdir ve "şiirin son dörtlüğünde ozanın mahlasını söylemesi" olarak tanımlanabilir. Şairin ad veya mahlas kullanması sadece halk edebiyatına mahsus bir gelenek değildir.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Devlet büyüklerini övmek için yazılmışsa methiye, Birini yermek için yazılmışsa hicviye, Birinin ölümü anlatılmışsa mersiye adını alır.
Harnâme, mizah ve hiciv edebiyatı açısından önemli bir eserdir. 15. yüzyılda yazılmasına rağmen eserin şöhreti günümüze kadar ulaşmıştır. Harnâme'nin beğenilmesinin en önemli sebeplerinden biri işlenilen konunun güncelliğini koruyabilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri