Hiçlik de bir bakıma öyledir, her şey olduğu için bir süre sonra hiç olmuştur. Gelinen son noktadır, her şeyin son makamı; hiçlik makamıdır.
HİÇLİK FELSEFESİ
Hz Mevlana derki; Bu dünyada herkes bir şey olmaya çalışırken,sen hiç ol... Menzilin yokluk olsun. İnsanın çömlekten farkı olmamalı,nasıl ki çömleği ayakta tutan dışındaki biçim değil,içindeki boşluk ise,insanı ayakta tutanda benlik zannı değil hiç'lik bilincidir.
Tasavvufta “hiç olmak”, sahip olunan “her şeyi vermektir”. Çünkü Tasavvuf'a göre “verdiğin şey, senin olur”. Her şeyini veren birisinin hiçbir şeyi kalmaz, işte ancak o zaman her şeye sahip olabilir.
Hiç veya Yok, kelime anlamıyla hiçbir varlığın olmadığını ifade eden bir işaret zamirdir. Yani olmayanı ama mutlak anlamda olmayanı işaret eder. Hiçlik veya Yokluk ise Hiç zamirinin hakim olduğu durumu ifade eder.
Uzamsal ve zamansal bir varlığı olmayan şeydir hiçlik. Yani hiçliğin ifade edilebilecek hiç bir niteliği dahi yoktur. Bu nedenle biz hiçliği varlığı bildiğimiz için ve varlığın zıttı olarak ifade ediyoruz ve ona sadece isim vermiş oluyoruz. Bu olmayan, hiç bir nitelik dahi taşımayan bir şeyi ifade etmek hükmündedir.
İlgili 41 soru bulundu
Başak doldukça başını eğer, ayçiçeği olgunlaştıkça başını eğer, incir, zeytin ve daha nice meyveler olgunlaştıkça ağırlaşıp başlarını eğerler, nazikçe bırakırlar tutundukları dalları. Çünkü artık olmuşlardır, kibirleri bitmiştir; ulaşabilecekleri en yüksek makama ulaşmışlardır, hiçlik makamına!
Kuantum alanlarının en düşük enerji düzeyi uzayda hiçbir parçacığın olmadığı duruma karşılık gelir. Bu da uzayda klasik anlamda enerji içermediği ve mutlak sıfırda olduğu durumdur.
Nihilizm, hiççilik ya da yokçuluk; Latince'de 'hiç' anlamına gelen nihil sözcüğünden türetilen Nihilizm, günümüzde birçok spesifik alt dala ayrılmakla beraber, en popüler tanımıyla; her şeyin anlamdan ve değerden yoksun olduğunu savunan felsefi görüştür.
Mutlak hiçlik hiç bir potansiyeli dahi olmayan demektir. Eğer hiçlikle mutlak hiçlik kast ediliyor veya doğru bir şekilde anlaşılıyorsa mutlak hiçlikten hiç bir 'var' çıkamaz. Varlık bu nedenle mutlaka bir 'var'ı veya varolmayı gerektirir.
Çünkü siyah hiçlik hissi taşır; bu nedenle gizli, örtülü, belirsiz ve bilinmeyen her şeyin sembolü haline gelmiştir. Hem başlangıcı hem sonu simgeler. Bu da siyahı beyaz gibi çift anlamlı bir renk haline getirir.
Hiçlik, kişinin her sahip olduğu özellikte (isim ve sıfat) dengelenmesi ve yaratıcının sonsuzluğunda kendi yerini idrak etmesidir. Bu hal, şahsiyetsiz, tembel bir kişilik yaratmaz. Bilâkis, yaratıcısından emin olan, maddi olayların yıkamadığı kuvvetli şahsiyetler oluşturur.
İlk defa Friedrich Heinrich Jakobi tarafından kullanılan ve "hiçlik teorisi" an- lamına gelen "Nihilizm", Latince "nihil (= hiç)" kökünden gelir. Yürürlükte olan de- ğerlere, Sosyal-siyasi düzene karşı çıkmak ve varlığın imkânından şüphe etmek veya reddetmek anlamına gelir.
773 syf. Jean Paul Sartre'nin "Varlık ve Hiçlik" adlı eseri, filozofun ontolojik (varoluşsal) ve epistemolojik (bilgiçlik) sorunları ele alışının yanı sıra, insanın varoluşunun anlamını ve insanın özgürlüğünün sınırlarını sorgulayan bir metafizik eserdir.
Varlık ve Hiçlik, hiç şüphesiz Jean-Paul Sartre'ın "başyapıtı"dır. Sadece Fransız felsefesi açısından değil genel olarak felsefe tarihi açısından da son büyük ontoloji denemesini temsil eder. Dolayısıyla önemini ve güncelliğini hâlâ korumaktadır ve hiç şüphesiz daha uzun yıllar korumaya devam edecektir.
Varlık yoktur
Antik Çin'de ortaya çıkan Taoizm, varlığın kabul edildiği haliyle bulunmadığını savunmaktadır. Tao öğretisi dışındaki her şey, bu görüş tarafından gerçek dışı olarak değerlendirilmektedir.
Termodinamiğin yasalarından biri evrende enerji yok edilemez yoktan da var edilemez der. Bu yasanın adı enerjinin korunumu yasasıdır. Evren enerjinin korunumu yasası nedeniyle kapalı bir sistem olarak tanımlanabilir. Yani evrendeki toplam enerji (maddeyi oluşturan enerji de buna dahildir) artmaz ve azalmaz.
Varlık felsefesinde iki tür varlık vardır; reel varlık ve ideal varlık. Reel (gerçek) varlık kavramı duyumsanabilir, dış dünyada var olan varlıklardır. İdeal varlık ise zihinde var olan, dış dünyada var olmayan varlıklardır.
Sıfır Hiçliği Mi İfade Eder? Sıfır herhangi bir niceliktir yoksundur fikrinin aksine sıfır bize birçok şey anlatır. Pozitif ,negatif sayıların arasında bir sınır ve aslında tek nötr sayıdır.
İbn Arabî'de yokluk, mutlak varlığın anlaşılmasına hizmet eden bir kavramdır. Yokluk, mutlak varlığın kendisinde tecellî ettiği bir aynadır. Varlık kendini bu aynada gösterir. İbn Arabî, yaratma kavramını; düşüncenin özleri konumunda bulunan a'yân-ı sâbiteye dış evrende varlık vermekten ibâret olarak kullanmaktadır.
Fizikçiler hiçlik dediğinde kastetikleri şey bütün evreni dolduran bir enerji alanıdır. "Yokluktan,kendi kendine bir patlama ile çıkmıştır."
Uzay boşluğu hiçlik değildir. Var olan bir şey hiçlik kavramını oluşturmaz, oluşturamaz. Hiçlik kavramı hiç olmayan bir şeyi kast eder.
Gama ışınları olarak bilinen radyasyon patlaması, Dünya'ya görünebilir ışığın enerjisinin 100 milyar katından fazla güce sahip iki patlama halinde ulaştı. On yıllarca süren çalışmalardan sonra, bilim insanları şimdiye kadar görülen en güçlü gama ışını patlamasını (GRB) gözlemlemiş oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri