umut - اموت (آنندراج). و رجوع به اَمْت شود.
Umut kelimesi ise Eski Türkçede "dilemek, ummak" anlamına gelen um- fiilinden Türkiye Türkçesindeki +ut ekiyle türetilmiştir. Buna karşılık Farsça kökenli ümit kelimesinden bir alıntı olduğu da düşünülmektedir. Türkçede ilk kullanımı Dede Korkut Kitabı'nda 1400'lerden önce görülür.
ümit,umut - اومید
(از سندبادنامه).
Osmanlı Türkçesi عشق, o da Arapça عَشْق (ʿaşḳ) sözcüğünden gelmektedir.
Arap diline ait sözlükler ve vucūh kitapları incelendiğinde, “nisyān” kavramının, “kasden veya kasıtsız olarak unutmak” ve “terk etmek” şeklinde iki ayrı anlamının bulunduğu görülür.
İlgili 23 soru bulundu
(ﺍﺫﻫﺎﻥ) i. (Ar. ẕihn'in çoğul şekli eẕhān) Zihinler: Ezhâna hafî olmaya çün hükm-i hakāyık / Zihnî onu eş'âr ile iş'âra ne hâcet (Bayburtlu Zihni).
şans - شانس
(فرانسوی، اِ) بخت و اقبال. اختر. طالع. [ فر. ] (اِ.) 1 - بخت ،اقبال . 2 - فرصت .
Mübre kelimesi buna örnek olarak gösterilebilir. Özellikle aşk ve sevgiliye hitap ederken kullanılacak kelimelerin başında gelen Mübre, 'unutulması imkansız' anlamı taşımaktadır. 'Didar' Osmanlıcada çok sık kullanılan kelimelerden birisi olmakla beraber, sevgilinin ve aşkın çehresi olarak ifade edilebilir.
erkek veya kadın sevgili, mâşuk, mahbub, mâşuka, mahbube.
Osmanlı döneminde hatun terimi kadınlar için bir onur olarak kullanılmıştır, kabaca İngilizce kadın terimine denktir ve katun'un farklı bir yazılışıdır. Çoğu Türk unvanı gibi, ilk addan sonra kullanılır.
zaten - ذاتا
ذاتا [كلمة وظيفيَّة]: مثنى ذات التي بمعنى صاحبة، ويقال أيضًا: ذواتا (انظر: ذ ا ت - ذَات2).
Cahit isminin anlamı: Elinden geldiği kadar çabalayan, azmeden.
Umut: güven duygusu anlamına gelmektedir. örneğin: “tek umudum, bu maçı kazanacak oyunculara sahip olmamdır. Ümit: gelecekten beklenti anlamına gelmektedir.
Sa'âdet - سعادة
Umut isminin iki farklı anlamı vardır. Birinci anlamı ümit, ummaktan doğan güven duygusudur. İkinci anlamı ise kişilerin karşılaştığı olaylar ve durumlar karşısında olumlu sonuçlar çıkabileceği ihtimaline dair duygusal inancıdır.
Umut, onun için bir yaşam biçimidir. O, geleceğe, yaşama, çevresine ya da başkalarına karşı umut içinde bir bekleyiş halindedir. Bu bekleyiş onu Mutlak Gerçekliğe götürecek olan bir varlık koşuludur. İnsanda varoluş duygusunu oluşturan şey umuttur.
Orta Türkçe sevgü “muhabbet” sözcüğünden evrilmiştir.
Ayrıca Osmanlıca celîs, musahib, refik, hemdem, hempâ, yâr sözcükleri de bu anlamda kullanılmıştır.
Sevgi ve muhabbet mesajı veren 'seni seviyorum' Arapça karşılığı أنا أحبك kelimesidir. Söylenişi ve yazılışı Arapça kurallarına göredir. Arapçada 'seni seviyorum' 'ene uhibbuke' şeklindedir.
(ﺨﻮﺸﺼﺤﺒﺖ) sıf. (Fars. ḫōş ve Ar. ṣoḥbet ile ḫōş-ṣoḥbet) Sohbeti tatlı olan, güzel ve sıkmadan konuşan: Fısıldıyordu derinden sükûn-ı hoşsohbet (Hüseyin Sîret). Bir hoşsohbet ve frenklerin dediği gibi yanaşılabilir (abordable) zattır Mukadder Bey… (Burhan Felek).
Mehlikâ: Güzel yüzlü, ay yüzlü
Anadolu'da erkekler eşlerinin adı yerine kül döken, çorbacı, kaşık düşmanı, ekmek düşman gibi bazıları deyim olan, anlamca pek de hoş olmayan isimler kullanırlar.
Hayr kelimesi, eski Osmanlıcada olduğu gibi hayr olarak günümüzde pek kullanılmıyor. Ancak bu kelime hayırlı kelimesinde olduğu gibi 'hayır' şeklinde hala kullanılmaktadır.
NESÂYİH – NESÂİH – NASÂYİH – NASÂİH
( ﻧﺼﺎﺋﺢ– ﻧﺼﺎﻳﺢ) i. (Ar. naṣіḥat'ın çoğul şekli neṣā'iḥ) Nasîhatlar, öğütler: Şol nesâyih ki âb-ı zülâlden ahlâ ve asfâ idi (Lâmiî Çelebi'den). Sevdâ-zedelerin en müessir nesâyihı kös dinler gibi dinleyerek hiçbir kelimesine ehemmiyet vermeyeceklerini bilirdi (Hüseyin R.
Antik dönemden bu yana kullanılan şans kelimesi dilimize Latinceden geçmiştir. Orijinal dilinde ''chance'' şeklinde yazılan bu kelime, talih demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri