Hac ayları hicri takvimde art arda gelen şevval, zilkade ve zilhicce aylarıdır. Bu aylardan önce hac ibadetine başlanmaz. Ayrıca hac ibadetinin vakfe, tavaf, sa'y, şeytan taşlama gibi önemli kısımları Zilhicce ayının 8-13. günlerinde yerine getirilir.
Haram aylardan olan Zilhicce ayı, İslam'ın beş şartından biri olan hac ibadetinin yapıldığı, iki bayramdan biri olan Kurban Bayramı'nın kutlandığı ay olmasıyla kutsal olarak kabul edilir.
Hac ayları, hicrî takvimdeki Şevvâl ve Zilkade aylarının tamamı ile Zilhicce ayının ilk 10 günüdür. İhrama bu aylar içerisinde girilmesi gerektiğinden dolayı bu aylara hac ayları denilmiştir.
Haccın vakti bütün bir yılı kapsamamakta olup, aylarla ve hatta günlerle sınırlıdır. Hac ayları; Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk 10 (on) günüdür. Hac aylarından önce; hac için ihrama girilemez.
İslam dinine göre Müslümanların hac yapabilmesi için belirlenen tarihler Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk 10 günüdür. Müslümanlar tercihlerine göre Şevval ayının başında hacca gidip, zilhicce ayının 10'uncu gününde bu vazifelerini tamamlayabilecekleri gibi, son 5 günde giderek de tamamlayabilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
- Haccın vaktinin bütün bir yıl değil, aylarla sınırlı olduğuna işaret etmektedir. Hac aylarından önce ihrama girilebilir, ancak Sünnete muhalif olduğu için mekruh olur. Haccın diğer menâsikinin bu aylar içinde yapılması gerekir.
Dolar üzerinden hesaplandığında ise hac fiyatları en düşük ücret 6530 $ oluyor. Ancak kur değişikliğinde fiyatlarda da inme ya da yükselme söz konusu olmakta. 2023 yılı Hac kontenjanı ise 65 yaş üstü dahil olmak üzere 83 bin 430 olarak belirlenmişti.
2023 HACCA NE ZAMAN GİDİLECEK? Diyanet'in açıkladığı takvime göre Hac çıkışları 2023 yılında 30 Mayıs-24 Haziran tarihleri arasında olacak. Dönüşler ise 3-28 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Kurada adı çıkanlar ise 13-24 Mart tarihleri arasında kesin kayıt yaptıracak.
Hacıların 1 milyon 593 bin 271'i hava yoluyla, 60 bin 813'ü kara yoluyla, 6 bin 831'i de deniz yoluyla yurt dışından Suudi Arabistan'a geldi. Yerli ve yabancı toplam hacı sayısı içindeki erkek hacı sayısı 969 bin 694, kadın hacı sayısı da 875 bin 351 kişiye ulaştı.
Yaygın yoruma göre “bilinen aylar”dan maksat, şevval ve zilkade aylarıyla zilhiccenin ilk on günüdür (ramazandan sonraki iki ay on gün). Bu döneme “hac mevsimi” denir.
Ayın dünya etrafındaki devri, yani bir Kameri Ay (güneş ayı) yaklaşık 29.5 gün sürer. Bunu 12 ile çarparsak bir Kameri Yıl'ın 354 gün olduğunu görürüz. Yılın gün sayısını 12 aya düzenli dağıtırsak, Kameri Takvimde 6 tane 29 günlük, 6 tane 30 günlük ay olması gereği ortaya çıkar.
Her yıl hac mevsiminde, yaşanan yoğunluk sebebiyle Kabe'nin örtüsünün korunması amacıyla Kabe örtüsü 3 metre yukarı çekilerek açılan bölüm 2 metre beyaz ihram ile örtülüyor. Kabe'ye giydirilen beyaz örtü, Mekke halkı tarafından "Kabe'nin ihramı" olarak isimlendiriliyor.
Hac ayları, hicrî takvimdeki Şevval ve Zilkade aylarının tamamı ile Zilhicce ayının ilk 10 günüdür. Bu zamanlara hac ayları denmesi, hac menasikinin bu aylardan herhangi birinde bitirilebilmesi açısından değil, haccın şartı olan ihrama Şevval'den itibaren girilebileceğini göstermesi bakımındandır.
Hz. Ömer'in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali'nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.
Kurban bayramı günlerinde umre yapılabilir mi? Haccın ancak hac aylarında yapılabilmesine karşılık umre için belirlenmiş herhangi bir zaman yoktur. Arefe ve bayram günleri (teşrik tekbirlerinin getirildiği 5 gün) dışında her zaman umre yapılabilir.
Bu anlamda hac ibadeti İslâmî kaynaklarda yer alan bazı rivayetlere göre Hz. Âdem'e kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Ancak başta Kâbe olmak üzere söz konusu ibadetin ifa edildiği tüm kutsal mekânların ve bu ibadeti oluşturan uygulamaların neredeyse tamamı- nın kökenleri Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail'e dayanmaktadır.
Hac ve Umre Bakanı Tevfik er-Rabia konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bu yıl hacı olan kişi sayısının 150 ülkeden 1 milyon 845 bin kişiye ulaştığını ifade eden Rabia, toplam hacı sayısından 184 bin 130 kişinin ise Suudi Arabistan vatandaşı olduğunu söyledi.
İlk İslam haccı Ebû Bekir'in hac emirliğinde hicretin 9., ikincisi ise bir yıl sonra Peygamberin ilk ve son haccı olan Vedâ Haccı ile gerçekleştirilmiştir. Osmanlılar zamanında peygamberin zamanında da uygulanmış olan hac yöneticiliği işini Osmanlılar yürütmüştür.
Diyanet İşleri Başkanlığı Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonunda elektronik ortamda çekilen kura sonucunda 83 bin 430 kişi hac görevini yerine getirmek üzere kutsal topraklara gitmeye hak kazandı. Kura çekimine katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr.
2023 HAC ÜCRETLERİ NE KADAR? Hac ibadeti fiyatları, Suudi Arabistan'ın resmi para birimi olan Riyal cinsinden belirleniyor. Hac fiyatları her yıl kişi başı ortalama 20 bin riyal ile 40 bin riyal arasında değişiklik göstermektedir.
Diyanet'in açıkladığı takvimde hac tarihleri yer aldı. Buna göre hac çıkışları 2023 senesinde 30 Mayıs-24 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Hacdan dönüş tarihleri ise 3-28 Temmuz tarihleri arasında olmuş olacak.
1 KİŞİLİK HAC PARASI NE KADAR, KAÇ TL? Bu yıl Hac ibadetini yerine getirmek isteyen 1 kişinin ücreti kur oranına göre değişiklik gösteriyor. 1 kişinin hac masrafı Türk Lirası cinsinden 60 bin TL ile 90 bin TL arasında değişiyor. Bu rakamlar Diyanet tarafından yapılan hac kurası sonrası oluşan fiyatlardır.
İlk defa hacca gitmek için kayıt yaptıracak olan hacı adayları 450 liralık hac ön kayıt ücreti yatıracak.
Bir vatandaşımız 2020'de kesin kayıt hakkı elde edip ancak gitmek istemediği takdirde, bir sonraki yılın hac kurasına edinmiş olduğu katsayıyla girecek. İki kez üst üste gitmekten vazgeçip gidemezse katsayıları sıfırlanıyor."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri