İstisnasız tüm binalarda su deposunun bulunduğu kat itibariyle basınç azlığı sebebiyle cazibeli akımın mümkün olmadığı durumlarda hidrofor konulması zorunludur. Su depoları genelde kazan dairelerinde bulunduğu için suyun basınç oluşturarak üst katlara basması söz konusu olamayacağından hidrofor takılması zorunludur.
Depoda su kalmadıysa, şamandıranın gücünü keserek hidroforun arızalanmasına neden olabilir. hidrofor çalışmıyorsa, hidrofor otomatiği depodaki suyu kontrol ettiğinizden emin olun ve su boşsa dolana kadar bekleyin, pompaları boşaltın ve tekrar çalıştırın. Kontrol panosundaki hata sinyallerini kontrol edin.
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 36. maddesi Su depoları ile ilgilidir. Bu maddeye göre başta konutlar olmak üzere tüm yapılarda Su Deposu zorunludur.
Hidrofor, su basıncının yetersiz kaldığı alanlarda kullanılan ve su basınçlandırma sistemlerine verilen addır. Hidrofor nedir sorusuna verilebilecek en sade ve basit yanıt budur. Su basıncının yeterli olmadığı binalarda, dairelerde ya da evlerde basınçlı su ihtiyacının karşılanması için kullanılır.
Hidrofor, şehir şebekesinin yetersiz kaldığı durumlarda, yüksek binalarda ya da su kesintisine karşı su deposu bulunan binalarda kullanıcıya suyun konforlu bir şekilde ulaştırılmasını sağlayan pompa ve kontrol ekipmanlarından oluşan bir sistemdir.
İlgili 27 soru bulundu
Genleşme tankı veya denge tankı düşük su tüketim taleplerinde hidroforun çok sık devreye girmesini engelleyerek (sistemin on/off çalışması) sistem basıncının belirli sınırlar içerisinde stabil kalmasını sağlar.
Su olmadan çalışan hidrofor, pompa çark ve kademelerini tahrip eder ve böylece elektrik motoru yanar. Bu nedenle depodaki suyun kontrolü en önemli detaylardan biridir.
Hidrofor sistemine bağlı olan basınç tankı, su deposundan aldığı suyu hava ile karıştırır. Hava ile karıştırmasının sebebi suyun basıncını artırmasıdır. Sıkıştırılmış hava su yüzeyine basınç yaparak, suyun daha yüksek kotlara basılmasını sağlar. Sistem çalışmaya başladığında depodaki hava basıncı yarıya kadar düşürür.
Pompalar belli başlı değerlere göre sınıflandırılır. Hidroforlar da tıpkı pompalar gibi bazı hesaplamalara göre seçilir. Saatte tüketilen su miktarı, basma yüksekliği, NPSH karakteristiği, basınç, debi ve benzeri gibi detaylara göre hidrofor seçimi yapılmalıdır.
Sıcaklığın artması ile genleşen su kontrol altına alınmaz ise borularda, kazanda ve ısıtma sisteminde sızıntılara neden olur. En zayıf noktadan patlak veren bu sızıntılar ısıtma sisteminden verim almamanıza ve sistemin arızalanmasına yol açar.
(3) Tüm binalarda su deposunun bulunduğu kat itibariyle cazibeli akımın mümkün olmadığı durumlarda hidrofor konulması zorunludur.
Polietilen toprak altı su deposu kurulurken, çukurun iş makinası yardımıyla kazılıp, deponun konumlandırılacağı alan beton dökülerek düz bir zemin elde edilir.. Ardından bu zemine depo yerleştirilir. Ardından yer altı su deposu kenarlarında kalan boşluklar ince kum ile doldurulur.
Su deposu en yakın su akıtma yerinden en az 5 m yukarıda olmalıdır. Su akıtma yeri depoya yakın olursa su basıncı yetersiz olur. Depolar çatı katına veya hidroforlu ya da pompalı sistemlerde bodrum katına konur. Çatı katına konulduğunda statik hesaplar dikkate alınmalı ve depo bina için aşırı yük teşkil etmemelidir.
Hidrofor arızalarını önlemek için yapılması gerekenler nelerdir? Hidrofor arızalarını önlemek için en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri bakım ve temizliktir. Emiş hattı tıkanırsa hidrofor susuz çalışır. Su olmadan çalışan hidrofor, pompa çark ve kademelerini tahrip eder ve böylece elektrik motoru yanar.
İkisi arasında temel fark; hidrofor pompanın otomatik halidir. Pompa da otomatikleşen her sisteme hidrofor denir. Pompalar genelde manuel olarak kontrol edilirken, pompaların üzerine hidrofor ekipmanları takılarak mekanik yada elektronik olarak hidrofora çevrilir.
Hidrofor Çok Sık Devreye Girip Çıkıyorsa
– Aşırı basınçlı tank: Membranlı tankın içindeki gaz veya hava basıncı fazla olabilir. Servise başvurunuz. – Tanktaki gazın basıncı pompaların çalışma basıncından 0,5 bar civarında düşük olmalıdır. – Prosestat ayarı yanlış olabilir.
Hidroforların kullanım ömürlerini uzatmak, zaman ve maliyet tasarrufunu sağlamak amacıyla periyodik olarak 6 ayda bir yapılan bakım işlemleri çerçevesinde hidrofor pompası, basınç şalteri, genleşme tankı hava basıncı ayrı ayrı kontrol ediliyor, sistemde eskiyen, aşınan ve muhtemel arıza riski taşıyan parça yenisiyle ...
Hidrofor ve su deposu genellikle bodrum sığınak gibi zeminlere, tavan arası (çatı), bahçeye (Üzeri kapalı muhafazalı bir alan tercih edilmelidir).
Sessiz Hidroforu Nerelerde Kullanabilirsiniz ? Süper sessiz hidrofor çalışırken rahatsızlık vermez, daire içinde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Türkiye'nin en sıcak bölgelerinde bile aktif olarak kullanılmaktadır sorunsuz çalışır.
Su deposu, su depolanması amacıyla üretilen kutu görünümünde bir yapı. Bu depoların amacı suyun depolanmasını sağlamak. Buraya depolanan suyun kullanım alanları farklılık gösterebiliyor. Örnek vermek gerekirse binalarda bulunan su deposu, içme suyu sağlamak amacıyla bizlerin karşısına çıkıyor.
Denge tankı ismiyle de bilinen genleşme tankı aslında hidroforun bir parçasıdır. Bu tank, hidroforun gereğinden fazla devreye girmesini engellediği gibi sistem basıncının da belirli sınırlar içerisinde kalmasını sağlıyor.
Su deposu, suyun muhafaza edilmesini ve ihtiyaç anında kullanılmasını sağlayan insanlar tarafından üretilen bir üründür. Betonarme, galvaniz, paslanmaz çelik, kagir, fiberglas ve plastik gibi farklı alanlara hizmet eden birçok su deposu çeşidi bulunur.
Membranlı hidroforlar yangın hidroforu olarak kullanılabilir. 1-2 dairelik konutlardan 40 –50 dairelik apartmanlar için de ideal bir hidrofordur. Membranlı hidroforlar genellikle konutlarda kullanılmaktadır.
Hidrofor havasını almak için önce su tankını suyla doldurmak gerekir. Ardından pompa yardımıyla havayı boşaltabilir ve hidroforu tekrar çalıştırabilirsiniz. Bunu yapmanıza rağmen hidroforunuz hala çalışmıyorsa onu kapatıp açmayı ve yeniden çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
Hidrofor odası oluşturduğu gürültü en aza düşürmek için titreşim sönümleyici kauçuk levha kullanılır. Hidrofor odası çıkan sesler oldukça rahatsız edicidir. Bunun için bariyerli akustik süngerler, ses izolasyonu konusunda en iyi malzemelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri