Tahrik kayışının olası aşınması durumlarında veya kopması halinde hidrolik direksiyon pompası sıvı basıncını düşürür ve buna bağlı olarak direksiyon sertleşmesi görülür. Hidrolik direksiyon pompasının iç mekanizması ve parçaları da zamanla yıpranabilir. Bu durum sıvı basıncının düşmesine veya artmasına neden olabilir.
Bu nedenle direksiyon yumuşatma işlemi için farklı yöntemler denenmelidir. Hidrolik direksiyon sistemlerinde sertleşmeyi ortadan kaldırmak için hidrolik yağı kontrol edilmeli, lastikler gözden geçirilmeli, rot ayarı düzgünce yapılmalı ve amortisör sisteminin çalışır halde olduğu tespit edilmelidir.
Bunun için ilk olarak lastik basınçlarının kontrolü gelir. Sonrasında ise hidrolik direksiyonlu araçlarda direksiyon hidrolik yağı kontrol edilmelidir. Yağ azaldıysa, ilave edildiğinde sorun ortadan kalkar. Kontrol edilebilecek bir diğer nokta da ön rot ayarlarıdır.
Ön lastiklerin havası basıncı azalmışsa, lastiğin biri inmişse veya patlamışsa direksiyon dönmez. Direksiyon bağlantı çubukları, levye kolları gibi parçalarda eğilme ve deformasyon varsa direksiyon sertleşebilir. Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya.
Direksiyonun önceden olduğu gibi yumuşak olmaması, sürekli sertleşmesi, Yağ eksilme problemlerinin yaşanması, Gösterge panelinde arıza levhası yanıyor olması yer alıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Direksiyon pompası bozulursa, araç kullanıcısı direksiyonun anormal bir şekilde sert veya yumuşak olması, direksiyon simitlerinin yavaş veya hızlı çalışması gibi problemlerle karşılaşabilir. Bu durum araç güvenliğini tehlikeye atabilir.
Hidrolik Yağı Biterse Ne Olur? Hidrolik yağı aracın frenlemesi ve vites geçişlerinin yapılabilmesi için önemlidir. Hidrolik yağı biterse aracın sarsılması, uğultuların gelmesi veya aracın çalışmayı durdurması söz konusu olabilir.
Hidrolik yağ biterse, direksiyon çalışmaya devam eder ancak sürüş esnasında sesler gelebilir. Yanık kokusu gibi bir koku hissedilebilir. Sürüş konforu azalır ve değiştirilmesi gereken hidrolik yağ değiştirilmezse kaçağa dönüşebilir ve bu daha büyük sorunlara yol açabilir.
Genel bir ortalama vermek gerekirse direksiyon hidrolik yağı her 5 yılda bir veya 100.000 km'de bir değiştirmek hidrolik direksiyon sisteminin ömrünü uzatmaya ve oluşabilecek arızaların önüne geçmeye yardımcı olacaktır.
Hidrolik direksiyon kutusu ve hidrolik direksiyon pompası herhangi bir arıza durumunda orijinal parçası tamir edilebilir. Böylece yedek parça aramaktan ve yüksek ücret ödemekten kurtulursunuz. Önerimiz orijinal parçasının tekrar tamir edilmesidir.
Direksiyon sertleşmesi bir direksiyon arızası kaynaklı olabilir. Mekanik bağlantılar arasındaki bir problem hidrolik veya elektrikli direksiyonlarda aniden direksiyon ağırlaşmasına sebep olabilir. Sorunun mekanik yönü olabileceği gibi elektrik sistemi merkezleri sorunlar da meydana gelebilir.
evet direksiyonun yumuşaması ve sertleşmesi genellikle aküye bağlı, direksiyonun alt sol kısmındaki kapağı söktüğündüzde orada dinamo şeklinde bir alet var araç çalıştığında aküden elektiriği çekerek direksiyonun yumşamasını sağlıyor. Akü zayıf olursa direksiyonda okadar ağır oluyor.
Öncelikle aracınızı boş bir araziye ya da yolun kenarına çekip bir süre beklemeniz gerekir. Böyle bir sorunun tespiti ilk olarak aracın ön kısmında gelen seslerdir. Her direksiyon hareketinde bu sesler daha da artar. Direksiyon mafsalını değiştirmeniz gerekir.
Hidrolik direksiyonlu araçların direksiyon bundan dolayı kolay döner. Hidrolik direksiyonlu aracı çalıştırmadan kullanamazsınız. Direksiyon aşırı sert olur.
Sadece bir tahmin; aracın direksiyonu tam kıvrık olduğundan hidrolik akışının kısıtlanmış olma ihtimalidir. Basınç zaten her hidroliği kızdırır. (Örneğin traktör römorklarının bir kaç kez indirip kaldırılması sonunda pompanın hemen ısındığı gözlenir.) Basınçlı hidroliğin hareketi engellenince ısı daha da artmıştır.
Atf yağ, bir şanzıman yağı çeşididir. Binek araçlarda ve ağır vasıtaların direksiyon dişlilerinde kullanılması uygundur. Önerildiği takdirde hidrolik sisteme sahip mekanizmalarda da kullanılabilen bir yağdır.
Genellikle direksiyon hidrolik yağı deposu, motor bölmesinde bulunur ve üzerinde """"PSF"""" veya """"Power Steering Fluid"""" ibaresi yer alır. Ölçüm çubuğunu kontrol ederek gerekli miktarda yağ ekleyebilirsiniz.
Günümüzde en çok kullanılan hidrolik yağlardan biri 46 numara hidrolik yağdır.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Direksiyon yağı rengi de çeşitlenmede etkili olan faktörlerdendir. Yağlar; kırmızı, pembe, yeşil gibi renklerde olabilir. Araçtaki diğer sıvılardan ayırabilmek için renklendirilirler.
İnşaat ve madencilik endüstrilerinde, ağır ekipmanların hidrolik sistemleri için sırasıyla ISO 32, ISO 46 veya ISO 68 hidrolik yağı yerine en düşük API derecesine sahip SAE 10, SAE 20 veya SAE 30 motor yağının kullanılması yaygın bir uygulamadır. .
Fren sistemindeki borularda ya da hortumlarda çatlak ya da yırtık varsa yağ buradan sızar. Fren ana merkez silindirinde hidrolik yağı kaçağı olabilir. Yine fren sistemindeki bağlantı noktaları gevşemişse buralardan yağ sızabilir. Tekerlek fren silindiri ya da balatalar aşınmış olabilir.
Direksiyon pompanız yağ kaçırıyorsa akan yağ kayışın kopmasına ve bu noktada aracınızın şarj kesmesine sebep olabilir. Bundan dolayı kısa süre içerisinde aracınızın direksiyon sistemiyle ilgili işlemleri yaptırmanız, yolda kalmanızı engelleyecektir.
Direksiyon simidinden aldığı komutları tekerleklere aktaran mekanizmaya direksiyon kutusu denmektedir. Eğer direksiyon kutusu olmazsa aracın yönü değiştirilemez ve bu nedenle de yol hakimiyeti sağlanamaz. Direksiyon kutusu genellikle hidrolik ve elektrikli olarak çalışır.
Bunlardan en bilindiği direksiyon kutusunun suya maruz kalmasıdır. Aracın körüklerden su alması yağ kaçağından farklı bir çok arızaya da sebebiyet verir. Bunun yanında sürtünmeleri önlemek için kullanılan keçe ve contalardan meydana gelen aşınmalar ve aracın hor kullanımı da direksiyon yağ kaçağının sebeplerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri