Kişisel Hijyen Kişinin sağlığını korumak için ve sürdürmek için yaptığı öz bakım uygulamalarıdır. Birçok enfeksiyon hastalığının önlenmesinde kişisel hijyen alışkanlıklarına uyulması çok önemlidir. Hem fiziksel hem de psikolojik iyilik için hijyen aktivitelerinin düzenli ve sürekli olarak yapılması temel kuraldır.
Öz bakım, stresi azaltmak, sağlığımızı ve refahımızı korumak ve geliştirmek için düzenli olarak gerçekleştirebileceğimiz faaliyetler ve uygulamalar anlamına gelir.
Kişisel hijyen uygulamaları insan sağlığının sürdürülebilmesi için oldukça önemli durumlardan biri olarak karşınıza çıkmaktadır. Kişisel hijyen uygulamaları başta ağız ve diş sağlığı olmak üzere vücut temizliği, burun ve kulak temizliği, ayak ve el temizliği olarak kategorize edilmektedir.
Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır.
En az haftada bir defa banyo yapma, çamaşır ve giyecekleri sık değiştirme. Haftada bir defa el ve ayak tırnaklarını kesme. Yemeklerden önce ve sonra elleri su ve sabun ile yıkayıp kurulama. Tuvaletten sonra elleri bol su ve sabun ile yıkayıp kurulamak.
İlgili 33 soru bulundu
Hijyen veya hıfzıssıhha, sağlıklı bir yaşam için yapılan faaliyetlerin ve alınan önlemlerin tümü. Sözcük özel anlamında, genellikle temizlik ile ilgili önlemlerden bahsederken kullanılır. Elleri sabunla yıkamak, bulaşıcı hastalıkların önlenmesindeki en ucuz ve yaygın hijyenik önlemlerden biridir.
Tuvalet, yemek yeme ve giyinme becerileri en temel özbakım becerileridir. Bu temel becerileri, el-yüz yıkama, diş fırçalama, burun temizliği, banyo yapma, tırnak ve cilt bakımı, saç bakımı ve cinsel organların temizliği izler.
Hijyen çeşitleri, ağız ve diş hijyeni, el hijyeni, saç hijyeni, ayak hijyeni, deri hijyeni, tırnak hijyeni gibi birçok hijyen çeşidi bulunmaktadır.
Hijyen denilince akla dezenfeksiyon, sterilizasyon, dezenfektan, sanitasyon, sanitizer, antisepsi, normal sabun gibi temizlik terimleri akla gelmektedir. Bu terimler genel olarak hijyeni sağlamak adına insanlara yardımcı olan maddelerdir.
Bireysel hijyen uygulamaları; vücuttaki salgı ve atıkları, mikroorganizmaları vücuttan uzaklaştırarak, bireylerin rahatlamasını, dinlenerek kaslarının gevşemesini, vücuttaki kötü kokuları giderilerek beden imajının gelişmesinisağlamaktadır.
Bu Yönetmeliğin amacı, gıda güvenilirliği açısından tüketicinin korunmasını sağlamak amacıyla gıda işletmecisinin, gıdanın birincil üretiminden son tüketiciye arzına kadar uyması gereken gıda hijyenine ilişkin genel kuralları belirlemektir.
Bu işlevler banyo yapma (vücut temizliği), beslenme, tuvalet ihtiyacını giderme ve başkalarının yardımı olmadan giyinebilmedir. Hijyen, öz bakım uygulamalarında sağlık kurallarına uyulmasıdır.
Temizlik ve hijyen aynı şeyler değildir
Hijyen temizliği, bakteri ve diğer mikroplar gibi görünmeyen kirlerin de temizlenmesi anlamına gelirken temizlik, görünen kirin temizlenmesidir.
Bazı genel ve birçok kişi tarafından hayatına uyarlanabilecek öz bakım aktivitelerini ise şöyle örneklendirebilirim. Fiziksel öz bakım: Duş almak, cilt bakımı yapmak, saçlarına farklı bir şekil vermek, yürüyüşe çıkmak, sağlıklı ve düzenli beslenmek, uyku düzenine dikkat etmek, evcil bir hayvan ile vakit geçirmek.
Öz bakım hayatın farklı alanlarındaki yaşam standardımızı artırır. Bizler kendi öz bakımımızı yaparken kendi öz değerimizi de kabullenmiş oluruz. Kendi ihtiyaçlarımızı giderirken kendimize şunu söyleriz, ''Ben buna değerim''. Düzenli öz bakım rutinleri ile kendimizle ilgili farkındalığımız artar.
Özbakım becerileri (tuvalet eğitimi, temizlik ve yeme alışkanlığı vb.) doğuştan getirilmeyen sonradan öğrenilerek kazanılan davranışlardır. Özbakım becerileri , zihin engelli çocukların toplum içinde bağımsız birey\kişilik kazanabilmeleri amacıyla kazandırılan becerilerdir.
Başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı temizliktir. Sadece beden temizliği değil, kullanılan her şeyi ve her ortamı temiz tutmak da temiz olmanın gereğidir. Hijyen Nedir? Sözcük anlamı, sağlık bilimi demektir.
Sağlıklı yaşam adına büyük öneme sahip olan hijyen, bu amaçla alınan önlemlerin ve yapılan faaliyetlerin tümüne verilen isimdir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütüne göre; “Hijyen nedir?” sorusunun karşılığı, kişisel sağlığın korunmasına ve hastalıkların yayılmasının önlenmesine yönelik yapılan çalışmalar şeklindedir.
Kişisel bakım ve hijyen uygun şekilde yapılmadığında, en çok karşılaşılan hastalıklar ishal ve sindirim sistemi bozuklukları, solunum yolu hastalıkları, ciltte mikrobik hastalıklar, paraziter hastalıklar, mantar ve alerjik hastalıklar olarak sıralanabilir.
Kişisel Temizlik Kuralları
Ellerin su ve sabunla yıkanması kişisel temizliğin temelini oluşturmaktadır. En az haftada bir defa banyo yapılmalı, çamaşır ve giyecekler sık değiştirmelidir. Haftada bir defa el ve ayak tırnakları kesilmelidir. Yemeklerden önce ve sonra mutlaka eller su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır.
Sağlına zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır. Temizliğin sadece görünür kirlenme olduğunda yapılması yeterli değildir. Örneğin; uykudan uyanınca yüzün yıkanması, çamaşırların değiştirilmesi, gündelik temizlik uygulamalarıdır.
Öz bakım eksikliği, beslenme, giyinme, banyo yapma, tuvalet gibi kendi başına günlük yaşam aktivitelerini yapma veya tamamlama becerisindeki yetersizliktir. Günlük yaşam aktiviteleri; beslenmek, banyo yapmak, giyinmek, bir iş üzerinde çalışmak vs. gibi düzenli olarak yapılan şeyler olarak tanımlanmaktadır.
Bireyle direkt temastan önce ve sonra, bireyin kontamine vücut bölgesinden temiz vücut bölgesine geçerken eller yıkanmalıdır. Bireyin vücut sıvılarıyla temas etme riskimiz olduğunda eldiven giyilmelidir. Hijyen uygulamalarıyla ilgili kültürel ve dinsel uygulamalara özen gösterilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri