Zina yapan kadının velayeti alabildiği gibi zina yapan kocanın da velayeti alması mümkündür. Örneğin, Davalı annenin zina etmesi velayetin ona verilmesini mutlaka engellemez. Velayetin verilmesinde mahkeme sadece çocuğun yararını ve güvenliğini düşünecektir. Önemli olan çocuğun menfaatidir.
Taraflardan hangisinin eşini aldattığına, evlilikte hangi tarafın tam kusurlu olduğun bakılmaksızın çocuğun menfaatine göre velayet kararı vermektedir. Aldatan eşe çocuğun velayeti bırakılmaz kanısı yanlış olup, mahkeme çocuğun menfaatine göre velayeti anneye ya da babaya vermektedir.
Özetle aile mahkemesi hakimi müşterek çocuğa sevgi, güven ve bilgi vererek ona rehberlik edebilecek ve küçüğün en önemli yaşam figürü olabilecek kapasiteye sahip ebeveynine çocuğun velayetini verecektir.
Ayrıca aldatan taraf anneyse bile çocuğun anne ile kalması çocuğun menfaatleri bakımından daha yararlı ise velayet hakkı anneye verilebilir. Bu durum baba için de aynıdır. Buna rağmen, Yargıtay kararlarına göre velayet hakkının özellikle on iki yaş altı çocuklar için anneye verilmesi durumu daha fazla gözlenmektedir.
Anne, kötü alışkanlıklara sahipse, fiil ehliyeti yok veya akıl hastalığına sahipse, hakim velayeti anneye vermez. Annenin çocuğun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına yeterince karşılık verememesi, uygun yaşam koşullarını sağlayamaması, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı gibi sorunlar varsa, velayet anneye verilmez.
İlgili 18 soru bulundu
Türk Medeni Kanunu'na göre, yasal bir sebep olmadıkça, reşit olmayan bir çocuk, evlilik devam ederken her iki ebeveynin velayeti altındadır. Bu nedenle, boşanma veya ayrılık davası açmadan, ebeveynlerden birinin çocuğun velayetini alması mümkün değildir.
Boşanma davasında çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkeme, çocuğun yüksek yararını gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti babaya verebilir. Ancak büyük bir istisnai durum yoksa özel bakım ihtiyaçlarının olduğu 0-7 yaş aralığında anneye bırakılır.
Zina Nedeniyle Boşanma Davasında Mal Paylaşımı
Yani zina halinde hâkim, alacaklara iştirak esasına göre malları eşler arasında yarıdan farklı bir oranda bölüştürme takdirine sahiptir. Örneğin, mal paylaşımında eşini aldatan erkeklerin katılım oranı 1/3, kadınların payı ise 2/3 olarak belirlenebilir.
Aldatan kadının boşanmadaki hakları arasında tazminat talebi yer almaktadır. Aldatan kadının eşini neden aldattığına dair sunduğu kanıtlar sonucunda maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı vardır. Bu davayı neden aldatmaya yöneldiğini açıkladığında ve haklı bulunduğunda açması daha mümkündür.
Zinanın ispatı her türlü delille mümkündür. Tanık beyanları, video kayıtları, ses kayıtları, mesaj kayıtları, ekran görüntüleri, mesaj kayıtları vb. Deliller zina sebebiyle açılacak boşanma davasında ispat aracı olarak kullanılabilecek niteliktedir.
Zinanın ispatı her türlü delille mümkündür. Bu bağlamda, tanık ifadeleri, fotoğraflar, mesaj içerikleri, ses kayıtları vb. deliler zina sebebiyle boşanma davasında ispat aracı olarak kullanılabilecek niteliktedir.
Kısaca boşanma davalarında çocuğun velayeti, eğer çocuğa iyi bakabilecek ve onun ihtiyaçlarını karşılayabilecek ise babaya verilebilir. Ancak, ufak yaştaki çocuklar genellikle annelerine muhtaç oldukları düşünüldüğü için, bu yaş grubundaki çocukların velayeti genellikle anneye verilir.
Aldatma (zina) nedeniyle boşanma davası açmak için 3'üncü kişiyle cinsel ilişkinin gerçekleşmiş veya teşebbüs edilmiş olması gerekir. Aldatma (zina) eylemini öğrenen kişi 6 ay içinde ve her halükarda aldatma (zina) olayından itibaren 5 yıl içinde boşanma davası açmalıdır.
Eşlerden birinin, diğer eşin aldatma fiilini ispatlamak amacıyla hareket ederek eşinin telefonunu dinlemek, kamera kaydına almak veya yüz yüze konuşulanları kaydetmek suretiyle elde ettiği ses, fotoğraf veya video kayıtları boşanma davasında delil olarak kullanılabilir.
Aldatan Eşin Telefon Kayıtları Nasıl Alınır? Aldatan eşin telefon kayıtları ancak mahkeme kararı ile çıkar. Boşanma davası açıldığında zina (aldatma) iddiası varsa, mahkemeden eşin telefon kayıt dökümünü ilgili Telekom şirketinden celp etmesi talep edilir. Mahkeme kararı ile telefon kayıtları celp edilir.
Aldatma Türleri
Aldatma, fiziksel, duygusal, zihinsel olmak üzere üç farklı şekilde görülür. Fiziksel aldatma, bireylerin partnerleri dışında biriyle fiziksel temasta bulunması, cinsel birlikteliğe girmesidir. Duygusal aldatma ise bireylerin partnerleri dışında birine duygusal yakınlıkta bulunması, aşık olmasıdır.
Aldatma, eski Türk Ceza Kanunu'nda kadın ve erkek için ayrı ayrı unsurları olan ve yaptırım gerektiren suç olarak kabul görmekteydi ve suçun yaptırımı 6 aydan 3 seneye kadar hapis cezasıydı. Ancak yürürlükte bulunan Yeni Türk Ceza Kanunu ile aldatma, suç olmaktan çıkartılmıştır ve hapis cezası yaptırımı kaldırılmıştır.
Yargıtay uygulamasına göre zina (aldatma) olgusunun ispatı açısından bazı ilkeler kabul edilmiştir. Buna göre; Kadın veya erkeğin yalnızken ortak konuta karşı cinsten birini alması zinanın varlığına delalet eder. Bu halde, zina ispatlanmış kabul edilir.
Meta Inc.'in günümüz itibariyle hala Türkiye'de bir ofisi (temsilciliği) bulunmamaktadır. Bu sebeple mahkeme, WhatsApp'tan sohbet kayıtlarını talep edemeyecektir.
Eğer aldatılan eş aldatmayı öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde boşanma davasını açmaz ise bu durumda eşini affetmiş sayılır ve boşanma davası açma hakkını kaybeder. Bu hak kaybının tek istisnası aldatan eşin aldatma eylemine devam ediyor olması halidir.
Türk Medeni Kanunumuzun 161/1. Maddesine Göre: "Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir."
Aldatan taraf ağır kusurlu olduğundan dolayı boşanma davasında herhangi bir şekilde tazminat ya da nafaka alamaz, bu aftan aldatan eşin yararlanması söz konusu değildir. Aldatılan tarafın zinayı ispatlaması halinde nafaka ödemekten kurtulmasının yanı sıra kendisi için nafaka ve tazminat talep etme hakkı ortaya çıkar.
Çalışmayan anneye de velayet verilebilir.
Annenin akıl sağlığının yerinde olmaması, annenin fiziksel sağlığının yerinde olmaması, annenin çocuğa şiddet uygulaması, annenin maddi açıdan koşullarının yetersiz olması veya annenin çocuğun bakımını üstlenebilecek durumda olmaması gibi durumlarda da çocuğun velayeti babaya verilmektedir.
Baba, çocuğun velayetini almak için bir dava açabilir ve mahkemede duruşma yapılır. Mahkeme, tarafların delillerini değerlendirir ve çocuğun en iyi çıkarlarını gözeterek velayet kararını verir. Sonuç olarak, babalar da çocuklarının velayetini alabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri