Buzdolabı, soğan saklamak için uygun bir yer değildir. Serin, kapalı, hava almayan ve ışıklı buzdolaplarında soğanı yalnızca 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz. Bunun için soğanları buzdolabı poşetine koyup ağzını bağlayarak buzdolabına yerleştirmeniz yeterlidir.
Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir. Soğanları evinizin serin ve güneş görmeyen bir yerinde, çok nem olmayan bir ortamda saklamalısınız. Eğer soğanları çuvalda saklıyorsanız, asla beton ile temas ettirmemelisiniz. İsterseniz soğanları doğradıktan sonra da bir süre muhazafa edebilirsiniz.
Kuru soğan buzdolabında saklandığında kısa sürede bozulan bir başka gıda maddesidir. Kuru soğanı buzdolabında saklarken bozulmasına neden olan en büyük faktör dolap içerisindeki yüksek nem oranıdır. Tüm nemli ortamlarda olduğu gibi buzdolabında da kuru soğan kısa sürede küflenerek bozulmaktadır.
Soğan soyulduktan sonra, bakteriyel kontaminasyonu önlemek için buzdolabında saklanmalıdır. Hava geçirmez bir kaba yerleştirin ve buzdolabınızın 4 °C veya altına ayarlı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Uzmanlara göre soyulmuş soğan buzdolabında en fazla 10-14 gün ve - 4 derece saklanabilir.
İlgili 15 soru bulundu
En doğrusu, kuru soğanı soğuk ve nemsiz bir ortamda saklamaktır. Ancak buzdolabına koymak kesinlikle uygun değildir. Buzdolabındaki nem ve ışık, soğanda tat ve doku kaybına sebep oluyor. Yemek için fazla doğradığınız soğanı, hava geçirmeyen bir saklama kabına koyup bir hafta boyunca dolapta saklayabilirsiniz.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Soğan buzlağa atılır mı? Soyulmuş ve doğranmış bir şekilde dondurucuda da saklanması uygun görülmektedir. Fakat kabuklu ve doğranmamış bir şekilde soğanların buzlukta tutulması kesinlikle önerilmez.
Nem ve sıcaklık değişimini sevmeyen bu gıda maddeleri bir arada değil mutlaka ayrı yerlerde ve serin, kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Soğan soğuk hava ile depolanması
Depolanan soğanların çürümesinin önlenmesi için, ya tarlada güneş altında veya yapay yolla iyice kurutulması gerekir. Yapay kurutucularda kurutma sıcaklığı +45 / +47 °C'yi aşmamalıdır. Tam olarak kurumuş soğanlar, 0 °C sıcaklık ve %70-75 bağıl nemde 8 ay kadar depolanabilmektedir.
Soğanları yemeklik doğrayıp, biraz zeytinyağıyla yemek yaparken olduğu gibi kavurun. Çok fazla kızartmayın. Hâlâ pişiyorken, temiz kavanoza koyup ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirin. Soğuyunca serin bir yerde muhafaza edin.
Soğanın bozulduğunu anlamak çok kolaydır. Genellikle soğan bozulmaya başladığında kabuğu yumuşar, içinde siyahlık oluşur ve soğandan kötü bir koku gelir.
Soğan, pırasa ve kereviz gibi kümelenmiş sebzeler, basit bir durulamayla temizlenemeyen bol miktarda çatlaklara ve çentiklere sahip bitkilerdir.
Sarımsaklarınızın kabuklarını güzelce soyun ve yıkayın. Yıkadıktan sonra mutlaka kuru ve temiz bir bez ya da kağıt havlu yardımıyla tamamen kurulayın. Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra sarımsaklarınızı dondurucuya koymaya uygun, kapaklı ve hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetlerine aktarın.
Soğanı saklamak için en uygun ortam, serin ve karanlık yerlerdir. Soğanları çuvala koyarak serin, kuru ve güneş görmeyen bir alanda aylarca muhafaza edebilirsiniz. Ancak çuvalın içinde saklarken, betonla temas etmemesine özen gösterin. Serin bir yerde hafif kokulu soğanı, 1-2 aya kadar saklayabilirsiniz.
Bu sebeple soğanın kabuklarını soyduktan sonra bekletilmeden tüketilmesi gerekiyor. Dilimlenmiş şekilde 1 gece dahi beklemiş soğan safra salgılarını, mide asitini arttırır ve gıda zehirlenmesine neden olarak geri dönüşü olmayan rahatsızlıklara yol açabiliyor.
Sarımsakların kabuğunu soyun ve dondurucu poşeti içine ekleyin. Poşet yerine dondurucuya uyumlu saklama kaplarını da kullanarak sarımsakların ömrünü uzatabilirsiniz. Sadece soyma ve paketleme işleminden geçen sarımsaklar, dilediğiniz her an dondurucuda elinizin altında olacak.
Edinilen bilgiye göre; doğranmış soğan kapaklı kaplarda ya da kilitli poşetlerin içinde buzdolabında da saklansa, bakteri ile kokuları mıknatıs gibi çekerek kendi içine hapsediyor. Dilimlenmiş şekilde bir gece dahi beklemiş soğan, safra salgılarını, mide asidini artırır ve gıda zehirlenmesine yol açabilir.
Derin dondurucunuzun içindeki tüm malzemeleri dışarı çıkardıktan sonra bir miktar elma sirkesi karıştırdığınız su ile silerek hem oluşan bakterilerden hem de kokudan kurtulabilirsiniz.
Büyükçe bir süzgeç içine tülbent serip üzerine soğanları yayın. İyice kuruyana kadar tülbent ıslandıkça değiştirin. Açık havada kurutmayacaksanız, yağlı kağıt serili tepsi içine yayarak fırında 100 derecede (arada karıştırıp kontrol ederek) suyunu kaybedip kıtır kıtır olana kadar kurutun.
Haşladığınız patatesleri, buzdolabında 3-4 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
FİLİZLENMİŞ SOĞAN YENİR Mİ? Soğanın filizlenmesindeki asıl neden çürümesidir. Çürüme durumu başlayan filizlenmiş soğanda, sağlık açısından kök kısmının yenilmemesi tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri