Himalaya tuzu, insan vücudunda bulunan 84 iz minerali ve elementi içerir – oldukça etkileyici. Bu minerallerden birkaçı, sodyum klorür, sülfat, kalsiyum, potasyum ve magnezyumdur.
Himalaya tuzunda yaklaşık olarak 84 mineral türü vardır. Mineral açısından zengin olması da Himalaya tuzu özellikleri arasında yer almaktadır. Kimi Himalaya tuzu pembe rengini bu minerallerden almaktadır. Bu minerallerin birçoğu insan sağlığı için faydalı olacak niteliktedir.
Son günlerde adını duyduğumuz bu tuzlardan bir tanesi de himalaya tuzudur. Himalaya tuzunda yaklaşık 84 mineral bulunur. Himalaya tuzu iyot, sodyum, kalsiyum ve fosfor açısından çok güçlüdür. Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen himalaya tuzu yüksek basınç altında kalarak kristalleşir.
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır. Doktor önerisi olmadan iyotsuz tuz kesinlikle kullanılmamalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Prof. Dr. Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek, "Sıklıkla gündeme getirilen ve çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur ve yüksek oranda sodyum mevcuttur.
Özellikle Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur. Bir kısmında radyoaktif etki olduğu için bu tuzlar, kanserojen olabilmektedir. Ayrıca bu tuzlardaki iyot miktarı yetersiz olduğu için tiroid kanseri riskini de artırmaktadır.
Genel olarak bir tuz lambası orta pembe ila turuncu renktedir. İçerisinde yer alan tuz, yararlı minerallere sahip olduğu için orijinal tuz lambası loş bir ışık yayar. Bu nedenle, tuz lambası gereğinden fazla ışık yayarak bulundurduğunuz ortamı tamamen aydınlatacak kadar ışık yayıyorsa sahte olduğu anlamına gelir.
Endokrin Cerrahisi Uzmanı Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek "Çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur" dedi.
Çankırı tuzu ve Himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içerir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içindeki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken Himalaya tuzu; bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
Himalaya tuzunun iyot miktarı oldukça yüksektir. Normal sofra tuzunu tüketmek yerine ''Himalaya kristal tuz'' tercih edebilirsiniz. Yarım gram Himalaya kristal tuzunun iyot miktarı 250 mikrogramdır ve kalori değeri 0 kaloridir. Peki iyot başka hangi besinlerde bulunur?
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
KAYA TUZU TANSİYONU YÜKSELTMEZ, DÜŞÜRÜR!
Pembe tuz Himalaya tuzu olarak da biliniyor, Pakistan'da Himalayalar yakınlarındaki bir tuz madeninden çıkarılıyor. Bildiğimiz beyaz masa tuzu gibi pembe tuz da esas olarak sodyum klorürden oluşuyor. Pembe rengini ise içindeki ek bir mineralden, demirden alıyor.
O nedenle illaki tuz tüketilecekse hekimler olarak böbrek sağlığı için deniz ve kaya tuzu tüketilmesini öneriyoruz. Tabii deniz ve kaya tuzunun da aşırı tüketilmemesi gerekiyor.
Himalaya tuz lambası kullanmanın faydalarından bir diğeri ise evinizin içindeki radyasyonu temizlemesi. Ortamdaki pozitif ve negatif iyonları dengeleyen Himalaya tuz lambası, bilgisayar, cep telefonu ve telefonlardan aldığımız radyasyonu büyük ölçüde engelliyor.
Ancak hipertiroidi hastaları tiroitin az çalışması veya diğer sebeplerle tiroit hormon ilacı alıyorlarsa normal iyotlu tuz tüketebilirler. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz tüketmesinde sakınca yoktur.
İyot eksikliği tiroit sorunları yaratıyor
Doğadan ve besinler ile alınan iyodun yetersiz olması durumunda büyüme geriliği, zeka ile ilgili sorunlar, guatr (tiroit bezinde büyüme), tiroit nodülü ve hipotiroidi gibi birçok hastalıkla karşı karşıya kalınabilir.
Araştırmamız sonunda Çankırı kaya tuzunun en sağlıklı, en temiz tuz olduğunu gördük. Bu tuz, bembeyaz kristal gibi. Sodyum klorürü yüksek seviyede. Ağır metaller ve demir normal oranda, yani ne eksik ne de fazla.
Çin tuzu adından da anlaşılabileceği üzere Çin mutfağında kullanılan bir tuzdur. Himalaya tuzu gibi büyük ölçüde sodyum klorür içeren tuzdan farklıdır. Çin tuzu monosodyum glutamattır (MSG). Asıl olarak hazır gıda sektöründe lezzet arttırıcı olarak kullanılır.
Beyaz, kırmızı ve açık pembe renklerde gözlemlenen bu tuz türü, yüksek basınç altında kristalleşir. Kayaçların yanında meydana gelen Himalaya Tuzu, bu özelliği nedeniyle doğal taş olarak tercih edilebilir.
Çankırı tuzu ve himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içermektedir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içerisinde ki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken himalaya tuzunda bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
Himalaya tuzu nerede kullanılır? İşte haberin detayları... Yetişkin bir kişinin günlük sadece 2 gr sodyuma ihtiyacı vardır. Güçlü bir sodyum kaynağı tuz bu nedenle bir anlamda kullanılabilir ancak sadece 1 tatlı kaşığı, 6 gr tuzda yaklaşık 2400 mg kadar sodyum vardır ve ekmek gibi birçok gıda yüksek oranda tuz içerir.
Limon dilimlerini ve pembe himalaya tuzunu suya ekleyin. İyice karıştırın ve 1 gece bekletin. Su bir gecede alkalinleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri