Hindi eti, selenyum, kalsiyum, potasyum, bakır içeriği ile öne çıkarken tavuk eti, B6 vitamini, fosfor, niasin ve selenyum kaynağı. Diğer yandan protein oranı tavuk etinde çok daha yüksekken hindi eti ise daha besleyici yönüyle öne çıkıyor.
Hindi eti, yağ içeriği dışında, besin içeriği bakımından tavuk etine çok benzer.
Hindi eti, besin değeri sebebiyle, sağlıklı bir beyaz et türü olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca, kalorisi düşük, protein oranı yüksek, çinko açısından zengin, doymuş yağ ve toplam yağ miktarı az olduğu için, hindi eti sağlıklı beslenme için doğru bir tercihtir.
Hindi eti leziz bir tada sahip olmasıyla birlikte faydalı bir yiyecektir. Besin değeri son derece yüksek olan bu üründe protein oranı da bir hayli fazladır. Kolesterol ve yağ oranı açısından idealdir.
Kırmızı et hindi etine göre oldukça pahalıdır ve yemeklerde kullanılması da son derece zahmetlidir. İşte bu sebelerden ötürü hindi eti her alanda daha avantajlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizler de hindi etini sıklıkla tüketerek, düşük yağ oranıyla bolca protein alma şansına sahipsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Besin değeri açısından değerlendirdiğimizde de hindi etinin, tavuk etine kıyasla daha besleyici olduğunu görüyoruz. Selenyum, kalsiyum, potasyum, bakır içeriği oldukça yüksektir. Bu durum hem bağışıklık açısından avantaj sağlar, hem de kemik sağlığı açısından önemli bir fark yaratır.
Hindi eti, demir, çinko, potasyum ve fosfor kaynağıdır. Aynı zamanda vücudun enerji üretimi için gerekli olan B6 vitamini ve niasin kaynağıdır. Düzenli hindi eti tüketimi, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Hindi, insülin seviyelerinin sabit kalmasına yardımcı olabilir.
Hindi eti, selenyum, kalsiyum, potasyum, bakır içeriği ile öne çıkarken tavuk eti, B6 vitamini, fosfor, niasin ve selenyum kaynağıdır. Protein oranı tavuk etinde daha yüksektir. Hindi eti ise daha besleyicidir.
Her kilo başına 30 dakikalık bir pişirme süresi vermeniz ideal olacaktır. Buna göre, 3 kiloluk bir hindinin yaklaşık 1,5 saat kadar pişmesi gerekir. Pişme süresinin yanı sıra, fırın ısısının da önemi büyük elbette. Eğer fırın torbası ya da alüminyum folyo kullanmayacaksanız, fırın ısı ayarınız en fazla 160 olmalı.
Hindi Eti Pişirmesi
Tavuktan daha sert olan hindi eti doğru marine edilmediğinde ya da doğru hindi pişirme tekniği uygulanmadığında damaklara son derece yavan ve sert gelebilir.
Pişirilmesi zor olan hindi eti günümüzde çok tercih edilmez. Özel günlerden özel günlere pişirilerek tüketilen hindi eti, 100 gramlık bir porsiyonu bile vücudun ihtiyacı olan proteini fazlasıyla karşılar. Diyet yapanların tavuk ve kırmızı etine oranla hindi eti tüketilmesi tavsiye edilir.
Doymuş yağ ve kolesterol içerikleri de daha düşüktür. Tavuk ve hindinin beyaz eti en yağsız et sınıfında yer almaktadır. Ayrıca B2, B3, B6 ve B12 vitaminleri bakımından da zengin besinler arasında sayılırlar.
Hindi etinin yararları arasında kansızlığa iyi gelmesi ve kan basıncını düzenlemesi de sayılabilir. Yüksek protein ve düşük yağ oranı hindi etini diyet listelerinin ve kilo verme programlarının favori yiyeceği yapar. Spor yapanlar ise kas kütlesinin desteklenmesi için hindi etini özellikle tercih eder.
Hindi eti kırmızı ete nazaran daha az kolesterol içerir. B1, B2, B3 vitaminleri ve mineraller açısından son derece zengindir. Yağ oranı oldukça düşük olan hindi eti tam bir kalp dostudur. Hayvansal yağları azaltmayı hedefleyen bir beslenme planında en büyük yardımcınızdır.
Hindi eti, selenyum da ihtiva etmektedir. Selenyum tiroit bezinin çalışmasını ve bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlamaktadır. Zengin bir protein kaynağı olan hindi eti, insan sağlığı açısından çok faydalıdır. Aynı zamanda doğal bir aminoasit olan triptofan kaynağıdır.
Cevap: Tavuk kesilip, tüylerini dökmek, yolmak için, karnı yarılmadan, kaynar suya konursa necis olur. Ebüssü'ûd efendi fetvasında buyuruluyor ki: “Bir tavuk boğazlanıp içi ve kursağı çıkarılmadan, kaynar suda haşlasalar, yolsalar, yemesi helal olmaz, haramdır.
160 derece ısıtılmış fırında ağırlığı 3-3,5 kg arası hindiler en az 2:30 saat sürede pişerler. Hindinin ağırlığı arttıkça süre artar. Ağırlığı 7 kg ve üzeri olan bütün hindi 160 derece fırında en az 4 saat boyunca pişirilmelidir. Eğer fırın poşeti kullanırsanız; bu süre oldukça azalır.
Bu aşamada ete en çok yakışan kekik, kimyon, köri, defne yaprağı ve adaçayı gibi taze ya da kuru alternatifler ile lezzeti bir üst noktaya taşıyabilirsiniz. Marinasyon hazırlamak kadar eti dinlendirmek de fark yaratan bir detay.
Hindinin üstünün iyice kızarması ve lezzet artırmak için pişme süresi bitmeden 15-20 dakika önce 3-4 yemek kaşığı ılık suyla inceltilmiş balı fırçayla hindinin üzerine sürebilirsiniz. Mutfak termometresi kullanın! Termometre ibresi 75 dereceyi gösteriyorsa hindiniz pişmiş demektir. Dinlenme süresi şart!
Antibiyotikler, sadece gerekli durumlarda hindilerde ortaya çıkan hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Hindi ve kümes hayvanları yetiştirilirken, besinlerin içerisine hiçbir şekilde antibiyotik eklenmez. Sadece gerekli durumlarda hayvanlarda ortaya çıkan hastalıkları tedavi etmek amacıyla antibiyotik kullanılır.
Hindi Göğüs (Beyaz Eti Pişmiş) içeriğinde 8,85 Protein(g), 0,54 yağ(g), 34,20 Sodyum(mg), 89,10 potasyum(mg), 4,20 Kalsiyum(mg), 2,70 A Vitamini(ui), 0,00 C Vitamini(mg), 0,29 ve Demir barındırır.
Her 500 g hindi için 20-30 dakika arası pişirme süresi gerekmektedir. Bütün hindinin veya göğüs etinin iç sıcaklığının minimum 72˚C dereceye ulaşması gerekmektedir.
1- Ülkemizdeki en lezzetlisi, Kandıra Hindisi olarak bilinen siyah ve gümüş renkli Amerikan hindisidir. Beyaz renkli Kanada Hindisi daha ucuzdur ama lezzetli değildir. 2- Hindinin erkeği makbuldür. Çünkü erkek hindiler genellikle 10 kilo üzerindedir.
Hicri yeni yıl ise dualar ve ibadetler ile ihya edilir. Alimler, yılbaşında hindi etinin yenmesinin doğru olmadığını belirtiyor. 31 Aralık'ta hindi eti yemek Hristiyanlıkla benzeşmedir. Bu sebeple yeni yıl akşamı sofralara hindi eti koyulmamalıdır.
Pişmiş hindi veya tavuk eti 3-4 gün içinde tüketilmeli ya da dondurulmalıdır. Tavuk ve hindi eti derin dondurucuda 9-12 ay kadar saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri