Hazır gıda endüstrisinin vazgeçilmezi olan palm yağı (palmiye), son zamanların gözdesi ''süper gıda'' olarak bilinen hindistan cevizi yağı ve ailenin bir diğer üyesi hurma. Artık birçok hazır gıda ürününün içeriğine baktığımızda karşımıza sürekli palm yağının çıktığını görüyoruz.
Palm yağı, palmiye yağı veya hurma yağı, palmiye meyvesinden elde edilen bir yarı katı bitkisel yağdır.
“Hurma yağı olarak da bilinen palmiye yağı, ana üreticileri Malezya ve Endonezya olan ülkelerde hurma yağı ağacından üretilen bitkisel bir yağdır.
Yemeklik yağlar, margarinler, dondurma, hazır yemek, şekerlemeler, çikolata, pizza hamuru, bisküvi ve kurabiyeler gibi işlenmiş gıdalarda palmiye yağına rastlanıyor. Ayrıca deterjan, sabun ve şampuanların çoğu, ruj, ağda ve cilalar gibi kozmetik ve temizlik ürünlerinde de bu yağ bulunuyor.
Aynı zamanda, antioksidan değeri de yüksektir. Organik sızma zeytinyağı, en kaliteli ve en az işlenmiş zeytinyağı olarak kabul edilir ve palm yağına çok daha sağlıklı bir alternatiftir.
İlgili 24 soru bulundu
EFSA'nın yanında Dünya Sağlık Örgütü, BM Gıda ve Tarım Örgütü gibi kuruluşlar palmiye yağındaki GE olarak bilinen kanserojen maddenin arz ettiği tehlikeye dikkat çekmekle birlikte, palmiye yağının tüketilmemesi tavsiyesinde bulunmadı.
Üründe Emülgatör olarak Soya Lesitini kullanıldığını görüyoruz☝ Aroma verici olarak Doğal Aroma verici Vanilin kullanılmış👍 Bu haliyle, ürün Nutella ile benzer nilteikte fakat, içeriğinde farklı olduğu birkaç nokta var; Palm yağı yok.
Yani, Torku Banada Palm yağı içermektedir. ▫Gelelim oranlardaki değişime; Üründeki şeker ve doymuş yağ oranlarında ciddi farklılıklar görülüyor.
Dahası, kolesterol seviyelerini düşürmede de etkileri vardır. Kan pıhtılarında bulunan yağ asitleri de incelenmiştir. Kan damarlarını tıkayan yağların %74'ünün doymamış yağlar olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle, palm yağı , kan damarı tıkanıklıklarının oluşumuna yol açan bir gıda bileşeni olarak hariç tutulur .
EFSA'nın yanında Dünya Sağlık Örgütü, BM Gıda ve Tarım Örgütü gibi kuruluşlar palmiye yağındaki GE olarak bilinen kanserojen maddenin arz ettiği tehlikeye dikkat çekmekle birlikte, palmiye yağının tüketilmemesi tavsiyesinde bulunmadı.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Piyasada bulunan birçok üründe de bu yağ çok yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak kullanılmaktadır.Üzerinde yapılan araştırmalar ;yüksek ısıya maruz kalmış bu palm yağının; yüksek doymuş yağ oranı nedeniyle kolestorol seviyesini artırarak, kalp krizi ve felç riskini artırdığını belirtmektedir.
Nasıl anlarsınız? Ürün etiketinde: 'Palm yağı, Palmitic Asit, Palmeate, Palm' yazıyor ise palmiye yağı içeriyor demektir. 'Bitkisel yağ içerir' ibaresinin bulunduğu ürünlerin birçoğunda bulunur. Çikolatalara pürüzsüz ve parlak bir görünüm sağlamak ayrıca erimesini önlemek için kullanılır.
Sadece Similac mama'da hurma/palm yağı hiç bulunmuyormuş. Diğer bütün mamalarda palm/hurma yağı bulunuyor. Bütün bunlarla uğraşmak istemiyorsanız yani hangi ürün 200 dereceye ısıtılmış hangisi ısıtılmamış bakmak istemiyorsanız, bu yağı içermeyen bir bebek maması tercih edebilirsiniz. Bu da Similac.
Palm yağının tercih edilme nedenlerinin başında, hidrojenasyon işlemi uygulanmadan farklı alanlarda kolayca kullanılabilmesi, kolesterol içermemesi, yüksek dayanıklılığı, tekli ve çoklu doymamış yağ asidi örüntüsü ve önemli besin bileşenlerine sahip olması gibi önemli özelliklerigelmektedir.
Oldukça geniş bir tüketim alanı bulunan palm yağı; çikolatalarda, cipslerde, margarinlerde ve kahve kremalarında sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda yüksek ısıya dayanıklı olduğu için fast food restoranlarında en çok tercih edilen bitkisel yağ türüdür.
Dünyada palm yağının gıdalarda kullanımına yasaklama getiren bir ülke bulunmamaktadır.
Palm Yağı Zararlı Mı? Palmiye yağı, kırmızı rengini değiştirmek ve kokudan arındırmak için, yüksek ısılarda rafine edilir. Bazı araştırmacılar bu yağın, yüksek doymuş yağ oranı nedeniyle kolesterolü artırdığını ve kalp krizi riskini artırdığını öne sürmektedir.
Bilkent Üniversitesinde yürütülen araştırma sonunda, vücutta az miktarda sentezlenen özgün bir yağ olan "palmitoleat"ın, uzun süreli ve ağızdan verildiğinde damar sertliğini önleyebildiği ortaya konuldu.
Fiskobirlik Nuga Kakaolu Fındık Kreması
1938'de kurulan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne bağlı Fiskobirlik Efit'in ürünlerinden Nuga, özellikle “palmiye yağı içermez” ibaresiyle piyasaya sürüldü.
Ürünün içeriğinde baktığımızda ilk üç sırada; Şeker, Bitkisel yağlar ve Peyniraltı suyu tozu olduğunu görüyoruz. Üründe Bitkisel yağ olarak; Palm, Ayçiçek ve Kanola yağları kullanıldığını görüyoruz.
Sarelle kakaolu fındık ezmesi % 13 oranında fındık içerir. Sarellede kullanılan tüm maddeler doğaldır ve içeriğinde trans yağ, koruyucu ve renklendirici maddeler bulunmaz.
Nasıl ki, ayçiçek ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlar varsa palm yağı da bunlar gibi bitkisel bir yağdır ve helaldir; dini açıdan bir sakıncası yoktur.
İçindekiler: Sütlü çikolata %50 [şeker, kakao yağı, yağsız süt tozu, kakao kitlesi, peyniraltı suyu tozu (süt içerir), süt yağı, fındık ezmesi, emülgatör (soya lesitini), aroma verici], sütlü dolgu [bitkisel yağ (palm), şeker, peyniraltı suyu tozu (süt içerir), yağsız süt tozu (%7), süt yağı (%2), aroma verici, ...
İçindekiler; Sütlü Çikolata (%33) [Şeker, Kakao Yağı, Süt Tozu, Kakao Kitlesi, Emülgatör (Ayçiçek Lesitini), Doğal Aroma Verici (Vanilya)], Fındık Kreması (%28) [Şeker, Bitkisel Yağ (Palm), Sütlü çikolata en az %30 kakao kuru maddesi içerir. Trans yağ içermemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri