Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
İçeriğinde domuzdan elde edilen katkı maddesinin bulunduğu kesin olarak biliniyorsa sabun, şampuan vb. temizlik ve kozmetik ürünlerini kullanmak caiz olmaz, haramdır. Domuz necis yani dini açıdan pis olduğundan, onun ve ona ait bir şeyin değdiği her yer necistir.
Helal Banyo Sabun Ürünleri Çeşitleri
Agarta gül duş jeli, Agarta reishi sabunu, %100 bitkisel el sabunu, doğal apisoap polen sabunu, Yeşilmarka doğal duş jeli seçenekleri kategorinin en sık tercih edilen alternatifleri arasındadır.
Haram hayvani yağlar kullanılarak üretilen sabunlara, istihale oluyor tezi ile, verilen helal fetvaları geçersizdir. Kaldı ki Helal sertifikalı sabun üretmek isteyen bir firmanın, haram yağlar satın alarak sabun üretmesine cevaz verilemez.
Türk ve yabancı profesörlere göre, kullanılan tüm şampuanlar aslında haram. Çünkü üretimde şampuanların kıvamını sağlayan "jelâtin" kullanılıyor. Jelâtin ise ağırlıklı olarak domuz derisinden ve domuz yağından üretiliyor.
İlgili 26 soru bulundu
Bu konuda GİMDES Baş Denetçisi, Gıda Yüksek Mühendisi Hayreddin İşbilir, en çok domuz yağını içeren gıdaları: " Çikolata, bisküvi, dondurma, sakız, yaş ve kuru pasta, şekerleme, cips, hazır çorba, bulyon, tatlı, meyve suyu prosesi, yufka, pizza, öksürük şurubu, grip ilaçları, bitkisel yağ, un, ekmek katkıları, kek ve ...
Temizlik sektöründe, parfümlerde yine alkol karşımıza çıkıyor. Domuz yağı ve türevleri direkt olarak domuz eti veya yağı olarak gelmese de yağ asitleri mono digiliseritleri, emülgatörler dediğimiz bazı katkı maddeleriyle yine karşımıza çıkabiliyor." diye konuştu.
İçindekiler: Sodyum Palmat, Sodyum Donyağı, Su, Sodyum Palm Kernelat, Gliserin, Stearic Asit, Sodyum Klorür, Parfüm, Octyldodecanol, Sitrik Asit, Tatrasodium EDTA,Etidronik asit, Disodium Dsityrybiphenyl Disulfonate, Citronellol, Geraniol, CI 77891.
Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Haram kuralı sütün içilmesi yanında krem, sabun gibi ürünlerle kullanımı için de geçerlidir. Ancak kolaylıklar dini olan İslam'da tedavi amaçlı kullanımlar ayrı tutulur. Alanında uzman ve Müslüman bir hekimin tavsiye etmesiyle eşek sütü sabunu tedavi amaçlı olarak kullanılabilir.
Sabunlar cildi kurutabilmektedir. Cildin kuruması, uzun vadede olumsuz sonuçlara neden olacaktır. Cilt sabunla yıkandığında cilt çok fazla kuruyacaktır. Sabun cildin yüzeyindeki tüm suyu dışarı atacak ölü, kuru cilt hücrelerine sebebiyet verecektir.
Zeytinyağı sabunu; zeytinyağı, su ve kostiğin karışımıyla soğuk yapım tekniğiyle yapılan sonra da kalıplara dökülen sabunlardır. Zeytinyağı sabununda önemli olan yağın kalitesidir.
Günlük olarak kullanılan sabunlar çok sayıda kimyasal bileşik içerir. Bunlar arasında yağlar, çözücüler, uçucu yağlar, pigmentler, emülgatörler , yüzey aktif maddeler , stabilizatörler, koyulaştırıcılar, koruyucular ve köpüren maddeler bulunur.
Üstelik kati sabunlarin bir kisminin içinde de domuz türevi hammaddeler kullaniliyor. Konunun ayrintisini Kudret Hanim anlatiyor: "Kati sabunlarda Sodium/Potassium tallowate diye bir sabun yagi var. Bu hayvansal da olabilir, bitkisel de. Eger hayvansalsa domuzdan elde ediliyor.
Şâfii ve Hanbeli gibi diğer mezheplere göre pis sayıldığı için, sürülen yeri yıkadıktan sonra namaza durmak gerekir. Kremin içerisinde domuz yağı varsa, domuz ve mamülleri necis olduğundan, işgal ettiği yer avuç içinden fazla ise namaz olmaz, az ise namaz olur.
Bu da beni aldığım abdestte derime su temas etmediği için namazım olamayacağı hissine sürüklüyor. Bu nedenle namazımda sakınca olur mu? Evet, abdest ve gusülde suyun yıkanması mecburi olan yere temas etmesi şarttır. Ancak sabun veya şampuan suyun deriye temasına mani bir durum oluşturmamaktadır.
Doğal sabunla ilgili en çok merak edilen soruların başında doğal sabun nasıl anlaşılır sorusu gelmektedir. Doğal sabunlar içeriğinde hiçbir kimyasal kullanılmaz, rengi ve kokusu itibariyle doğal olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle güvenilir üretim yapan yerlerin sabunlarını tercih etmek önemlidir.
Sabun yapımında iki temel madde vardır; kostik (NaOH) ve yağ. Doğal sabun yapımında bu iki madde kullanılır. Bununla birlikte içerisine; su, tuz ve gliserin katılmaktadır. Bunun dışında herhangi bir kimyasal kullanılmaz.
Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur. Günümüzde sabun yalnızca kostik (sodyum hidroksid ve türevi), yani bazdan üretilmektedir; satın aldığınız sabun içerisinde, kostik kullanılmadığını iddia ediliyorsa, bu sizi aldatmaya yönelik bir çabadır. Kostiksiz sabun üretimi için çabalar vardır.
Türkiye'nin en eski sabun üreticisi Hacı Şakir, ABD'li temizlik devi Colgate Palmolive'in bünyesine katıldı. Colgate-Palmolive, yüzde 50 ortak olduğu Hacı Şakir'in, Özsüer Ailesi'nin elindeki yüzde 50 hissesini de geçtiğimiz günlerde satın aldı.
19. yüzyılın ortalarında Kırım'da üretime başlayan Hacı Şakir Bey'in, 1915 yılında göç ettiği İstanbul'a taşıdığı sabunlar, Türk halkının kültürünün bir parçası olmayı başardı.
Ürünlerinizde domuz eti ve mamüllerini kullanıyor musunuz? Ürünlerimizde kesinlikle domuz eti, domuz kökenli katkı maddesi ve yağı kullanılmamaktadır.
Bütün rujlarda domuz yağı var.
İyi günler dileriz. Cevap: Merhaba ilgili ürünlerde domuz yağı belirtilmemektedir. İyi günler dileriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri