Proje değerleme, yatırımların faydalarını ve maliyetlerini belirlemek için yatırım projelerinin analizini ifade eder. Bununla ilgili olarak analiz, hangi projelerin seçileceğine karar vermeyi ve bir yatırım projesinin uygulanıp uygulanmayacağını belirlemeyi amaçlamaktadır.
Sonuç olarak, doğru risk analizi, maliyet hesaplaması, zamanı verimli kullanma, işgücü ve kalite planlaması, etkin denetim mekanizmalarının oluşturulması proje yönetimi sürecinde dikkat edilmesi gereken temel unsurlardır.
Projelerde, çatışmaları önlemek ve projelerin zamanında teslim edilmesini sağlamak için proje ekibi veya müşteri tarafından belirlenen şartlara proje kabul kriterleri veya proje yönetimi kabul kriterleri denir.
İlgili 24 soru bulundu
- [Eğitmen] Basitçe söylemek gerekirse, proje çıktıları bir projenin sunduğu sonuçlardır. Çıktıların olması gerektiği gibi olup olmadığını belirlemek için bunları ölçmenin bir yoluna ihtiyacınız vardır. Bu ölçümlere başarı kriteri denir.
⚔️ Kullanıcı, müşteri veya diğer paydaşlar tarafından kabul edilmesi için yerine getirilmesi gereken önceden tanımlanmış gereksinimlere “acceptance criteria (kabul kriterleri)” denir. Kabul kriterlerinin temel amacı; kullanıcının ürünün geliştirilmesinden ne elde etmek istediğine dair net bir açıklama yapmalarıdır.
Her proje süreci, şunları içeren beş temel adımdan oluşur: başlatma, planlama, izleme - kontrol ve sonlandırma.
2.Proje Yönetimi Bilgi alanları Nelerdir ve Bilgi Alanları Nasıl Tanımlanmaktadır? Alan uzmanları tarafından proje yönetimi bilgi alanları; kapsam, iletişim, bütçe, zaman, insan kaynakları, tedarik, risk, kalite, paydaş ve entegrasyon yönetimi olarak belirtilmektedir (PMI, 2013).
Hedef gruplar, proje ile problemlerine çözüm bulunan insanlardır. Proje amacı, projenin uygulanması ile sağlanacak ve projeden daha uzun ömürlü olması beklenen hedeftir. Amaç, temel problemi tamamen çözmek ve hedef gruplar için sürdürülebilir faydalar sağlamaktır. Her proje için yalnızca bir proje amacı olmalıdır.
Proje bir yenilik getirmek üzere ve belli bir amacı gerçekleştirmek için, belirli bir sürede ve bir arada yapılması gereken, birbirine bağlı veya birbiriyle ilişkili faaliyetler grubudur. Projeler bir değişim ihtiyacı sonucunda ortaya çıkar ve yenilik getirmek amacıyla yapılırlar.
Proje yönetimi, Proje döngüsünün veya beş temel proje aşamasının anlaşılmasını sağlar: Başlatma, Planlama, Yürütme, İzleme ve Kontrol, Kapanış. proje uygulamasıyla tamamlanacak olan hedefi veya olumlu değişikliği belirlenmiş olur.
Riskli yatırım projelerini değerleme yöntemlerinden İskontolanmış Geri Ödeme Süresi, Riske Göre Düzeltilmiş İskonto Oranı ve Belirlilik Eşiti gibi yöntemler, olasılık dağılımlarını ele almadan riski hesaba katmaya çalışan yöntemlerdir.
İzleme ve değerlendirme, proje ile değiştirmek istediğimiz sorunu değiştirmekte nerede olduğumuzu gösterir. İzleme ve değerlendirme bir faaliyettir ve mutlaka proje planlanırken düşünülmeli, projeye dahil edilmelidir. İzleme, yapılan işlerle ilgili çıktı, etkiler ve tepkilerin gözlendiği, sürekliliği olan bir süreçtir.
Bu tanımlamaların ışığında projenin temel özellikleri; geçicilik, özgün ürün, hizmet ya da sonuçlar ve programlı-özenli ilerleme olmaktadır. Proje Yönetim Enstitüsü ( PMI, 2003) bu özellikleri aşağıdaki gibi açıklamıştır.
Proje yönetim araçları, uzaktan çalışan ekipler veya ekibinin performansını ve çalışmalarını takip etmek isteyenlere çözüm sağlayan yazılımlardır.
Proje Yönetimi Enstitüsü (PMI), proje yönetimi toplulukları oluşturmaya yardımcı olan ve bireylerin gelişimlerini destekleyen tanınmış bir proje yöneticileri derneğidir. 1969'da kurulmuş olan Proje Yönetimi Enstitüsü, şu anda neredeyse tüm dünyada faaliyet gösteriyor.
Değerlendirme kriterleri (evaluation criteria), çoklu çözümler arasında seçim yapmak adına bir dizi gereksinimi değerlendirmek için kullanılan ölçülerdir. Değerine göre çözümlerin ve alternatif tasarımların sıralanmasını sağlayan bir dizi ölçüm tanımlar.
Proje yönetim süreçleri, karmaşık işlerin planlanması, yönetilmesi ve sonuçlandırılması için kullanılan bir disiplindir. Projelerin başarılı bir şekilde tamamlanması için, belirli süreçlerin izlenmesi gerekmektedir.
Proje başarı üçgenini çoğumuz biliriz, bunun köşelerinde yer alan zaman, bütçe, kapsam ve ortadaki kalite projenin temel başarı kriteri olarak kabul edilir.
Doğal olarak proje destekçisi (sponsoru) ve sahibi başarıyı elde edeceği parasal veya insani fayda üzerinden ölçer. Yatırıma karşılık elde edilen fayda yüksek veya beklentilere uygunsa proje başarılı sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri