Hindistan'ın ihracatı 2022 yılında, bir önceki yıla göre %14,7 oranında artarak 452,7 milyar dolar olmuştur. Aynı yıl ülkenin ithalatı ise %28,4 oranında artmış ve 732,6 milyar dolar olmuştur.
Başlıca İhracat Kalemleri: Kıymetli ve yarı kıymetli taşlar, inciler, mineral yakıtlar, yağlar, motorlu kara taşıtları, makineler, nükleer reaktörler, organik kimyasallar, eczacılık ürünleri.
Ortalama yıllık kömür üretimi 123 milyon ton , petrol üretimi 19 milyon ton, boksit üretimi 1.740.000 ton civarındadır. Manganez üretiminde dünyada üçüncü sırayı almaktadır. Maden kaynakları bakımından oldukça zengin olan Hindistan'da alüminyum, krom, petrol, mika, kalay, çinko, kurşun, bakır ve altın çıkarılır.
Bu yılki hedefin tutturulması halinde Hindistan'ın GSYH'si üst üste üçüncü kez yüzde 7 oranında artmış olacak. Ülkenin GSYH'si şu anda 3,7 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor. Hindistan'ın Baş Ekonomi Danışmanı Anantha Nageswaran, hükümetin hedefinin 2047 yılına kadar gelişmiş bir ülke olmak olduğunu söyledi.
İlgili 24 soru bulundu
Forbes milyarderler listesine göre 66 yaşındaki Mukesh Ambani, 116 milyar dolarlık mevcut servetiyle dünyanın en zengin 10'uncu insanı. Kurucusu olduğu Reliance Industries'in piyasa değeri açısından Hindistan'ın en büyük şirketi.
Yoksulların sayısı konusunda farklı tahminler var ve bu tartışmalı bir konu. Bu hafta Planlama Komisyonu, Hindistan nüfusunun yüzde 29,8'inin yoksulluk sınırının altında yaşadığını açıkladı.
Resmi sayılara göre, 1,21 milyar nüfuslu Hindistan'da insanların yüzde 37'si yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Ama bir başka tahmine göre, nüfusun yüzde 77'si yoksulluk sınırının altında yer alıyor.
Hindistan, 2024 yılı dünya GSYİH sıralamasında 5. sırada yer alıyor. Yıllık GSYİH büyüme oranı %6,8 olan Hindistan ekonomisi bilgi teknolojisi, hizmetler, tarım ve imalat gibi kilit sektörlerin desteklediği çeşitliliğe ve hızlı büyümeye sahip.
Halihazırda bir tek Amerika Birleşik Devletleri süper güç olma kriterlerini karşılamaktadır. Avrupa Birliği'nin yanı sıra Brezilya, Rusya, Hindistan ile Çin (BRICS ekonomileri); en sık potansiyel süper güç olarak nitelendirilen devletlerin arasındadır.
Enflasyonu iki haneli oranlara ulaşmamaktadır. Şubat 2024 itibarıyla Hindistan'ın enflasyon oranı yüzde 5,09'dur.
Hindistan topraklarının %60,5'i tarım arazisidir, (ekilebilir arazi %52,8 ve kalıcı otlak %3,5) orman arazisi %23,1'dir. Ülkede yetişen başlıca tarım ürünleri; pirinç, buğday, pamuk, jüt, çay, şeker kamışı, mercimek, soğan, patates, süt ürünleri, koyun, keçi, kümes hayvanları ve balıkçılık.
Hindistan ekonomisi iki farklı yapıya sahiptir. Bir yanda, orta sınıfın en vasıflı kişilerini çalıştıran modern ve küresel rekabet gücüne sahip bilgiye dayalı hizmetler sektörü, diğer yanda çoğunlukla az eğitimli işgücünün çalıştığı ve rekoltesi yağışlara bağlı tarım sektörü yer almaktadır.
Hindistan Asgari Ücret Kaç Dolar? 2022 yılının haziran ayı itibariyle günlük 178 rupi olan Hindistan asgari ücreti, 2.28 dolara denk gelmektedir. Hindistan asgari ücret dolar cinsinden günlük 2.28 dolar civarındayken, Türk lirası bazında yaklaşık 39.40 Türk lirasına denk gelmektedir.
En çok bilinen Hint et yemeği: Tikka Masala'dır.
Bu yemek kırmızı et veya tavuk eti ile hazırlanabilir. İçerisinde Masala sosu, çeşitli baharatlar ve etler vardır. Bu yemek dışında, Sığır Vindaloo, Murg Chatpata gibi et yemekleri de oldukça meşhurdur.
Personel sayısı
Hindistan Silahlı Kuvvetleri'nin 1.325.000 aktif ve 2.143.000 yedek personeli bulunmaktadır. Ayrıca Asker sayısı bakımından Dünya'da 4. büyük güçtür.
Yaklaşık 19 milyon nüfuslu en zengin Türk ülkesi olan Kazakistan, Orta Asya'nın en güçlü ekonomisine sahiptir.
Türkiye 15 Ağustos 1947 tarihinde bağımsızlığını kazanan Hindistan'ı hemen tanımış ve iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulmuştur. Hindistan'da Yeni Delhi Büyükelçiliğimiz ile Mumbai ve Haydarabad Başkonsolosluklarımız faaliyet göstermektedir.
Aryan kökenli olan Hintlilerin kökeni MÖ dört binli yılların öncesine, Çin uygarlığının kökeni ise MÖ dört binli yıllara dayanmaktadır.
1- Hindistan (Nüfus 1.412.604.531)
Öyle ki Hindistan şu an dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'i geçmiş durumda. 1,412 milyarı geçkin nüfusuyla Hindistan dünyanın en kalabalık ülkesi. Hindistan'da kontrolsüz bir nüfus artışı yaşanıyor.
Türk kimliğinin coğrafyasının Orta Asya olduğunu anlatan Taşdelen, şunları söyledi: "Ancak dünyanın hemen her yanında bakiyeleri vardır. Hindistan'da 100 milyona yakın Türk var, Babürlerin torunları.
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Türkiye'nin en yoksul şehri Adana oldu. Yoksulluk oranının en yüksek olduğı şehirler ise %14.4 ile Adana, Mersin ve %13.7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Ağrı, Kars, Siirt ve Ardahan oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri