1 Nisan 1979 tarihinde kurulan İran İslam Cumhuriyeti, kendine özgü bir yönetim biçimine sahiptir. Anayasa'da, egemenliğin yasama, yürütme ve yargı organları tarafından, Devrim Rehberi'nin himayesi altında kullanılacağı kayıtlıdır.
Günümüz İranlıların ataları olarak kabul edilirler. Antik İran'da kurulan en önemli iki imparatorluk Ahamenişler ve Sasaniler, Persler tarafından kurulmuştur. Fars devletlerinin tarihi Ahamenişler ve Sasaniler şeklinde 2550 yıl öncesine kadar uzanır.
İran toprakları yaklaşık bin yıl boyunca Türkler tarafından yönetildi. İran tarihi demek bir yerde Türk tarihi demekti; ama 1925 yılında Türkler, İran siyasetinden tasfiye edildikten sonra bir daha eski gücünü elde edemedi.
İranlı antik peygamber Zerdüşt, İran dini inançlarını bir Henoteizm biçimine dönüştürmüştür. Zerdüşt'ün Avesta'sının ilahileri olan Gatalar, tek tanrılı fikirleri İran'a getirirken Yasht ve Yasna aracılığıyla çoktanrıcılığa ve önceki inançlara değinilir.
İran'ın en eski bilinen adı Elam'dır. Elamlılar, M.Ö. 3200-539 yılları arasında İran Platosu'nun batı ve güneybatı bölgelerinde hüküm sürmüş, Antik Yakın Doğu'da güçlü bir medeniyet oluşturmuşlardır.
İlgili 19 soru bulundu
İran Türklerinin büyük çoğunluğu % 90 seviyelerinde Oğuz Türklerine dayanmaktadır.
Bugün İran kelimesinin kökeni olarak düşünülen Aryan (Arya, Arî, Aryayî, Ariyayi) denilen Antik İran halkları, M.Ö. II. bin yılda İran platosuna göç ederek yerleşmişlerdi.
İranlılar Arap değildir. Türkler gibi bulundukları coğrafyadan etkilenmiş ama kökleri başkadır ve kendilerine özgü bir kültürleri vardır. Orta Doğu insanından farklı olarak İranlıların %90 Kafkasya kökenlidir. Bu genetik araştırmalarla ortaya konulmuştur.
İran Devrimi veya İslam Devrimi (Farsça: انقلاب اسلامی, İnkılâb-ı İslâmî), 1979 yılında İran'ın Muhammed Rıza Pehlevi liderliğindeki bir monarşiden, Ayetullah Ruhullah Humeyni yönetiminde İslam hukuku ve Şiî mezhebi görüşlerini esas alan İslam Cumhuriyeti kurulmasına dönüşen popüler hareketin adıdır.
1639 Kasr-1 Şirin antlaşması ile yaklaşık olarak 1,5 asır devam eden Osmanlı-İran siyasi anlaşmazlıkları, askerî savaşları ve hâkimiyet mücadelesi son bulmuştur.
TÜRKİYE'DEN BÜYÜK TEK KOMŞU
İran, 1.648.195 km2'lik yüzölçümüyle Türkiye'nin komşuları arasında yüzölçümü Türkiye'den büyük olan tek komşu ülke, aynı zamanda yüzölçümü açısından, Libya'dan sonra ve Moğolistan'dan önce gelen Dünya'nın 18. büyük ülkesidir.
1723-1727 Osmanlı-İran Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile çöküş devrine girmiş olan İran'daki Safevî Devleti, ardından ise (1725'ten sonra) İsfahan'ı ele geçirerek İran'a egemen olan Afgan Hotakîler arasında süren ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan askerî mücadele.
İran Silahlı Kuvvetleri'nin 534.000 aktif ve 400.000 yedek personeli bulunmaktadır. Ayrıca Asker sayısı bakımından Dünya'da 13.büyük güçtür. Ortadoğu askerî güçler sıralamasında ise 3.sırada bulunmaktadır. Silahlı kuvvetlerin tüm güçleri Genel Karargâh komutası altındadır.
Böylece, siyasi merkez olmasından dolayı Tahranî Farsçası resmi bir dil konumunu kazanmıştır (Blaga 1997: 205). Farsça, Pehleviler tarafından 1930 yılında resmi dil ilan edilmiştir. Ondan önce, İran'da Farsça ve Azerice (Türkçe) ortak dil olarak kullanılmıştır.
hali hazırda iran takvimine göre 1398 yılının son günündeyiz, hicri takvimiyle olan 42 yıllık fark, ay takviminin güneş takviminden 11 gün daha az olmasından kaynaklanmaktadır. edit: 20 mart 2021 gününde, türkiye saatiyle 12:37:38 yeni yıla girildi ki bu iran takvimi ile 1400 yılına girildiği anlamına gelmektedir.
Resmi adıyla İran İslam Cumhuriyeti, yaklaşık 80 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık 18. ülkesi konumunda, aynı zamanda 29 yaş ortalamasıyla genç nüfusa sahip bir Ortadoğu ülkesi. Yüzölçümü bakımından dünyanın 17. büyük ülkesi İran'da yaklaşık 90 dil ve lehçe konuşuluyor.
İran'da Azeriler en büyük Türk grubudur ve Farsçadaki İran Türkleri (ترکهای ایران) adı öncelikle İran Azerileri için kullanılmaktadır.
Rıza Pehlevi, 1878 yılında Mazandaran vilayetinde Türk bir anne ve İranlı bir babadan doğmuştu. Henüz 8 aylıkken babasını kaybetti ve annesiyle Tahran'a taşınarak dayısının yanında yetişti. 16 yaşındayken İran-Kazak bölüğüne katıldı. 1903 yılında Tahran'da Hollanda konsolosu Fritse Knobel'in muhafızı oldu.
İran Kürtleri, İran'da yaşayan Kürtlere denir. Kürtler CIA'ya göre ülke nüfusunun %10'unu oluştururken Fars ve İran Azerileri'nden sonra İran'da üçüncü büyük etnik azınlıktır.
İ ran'da yaşayan Sünniler Kürt, Beluç, Fars, Türkmen, Arap ve Türk gibi muhtelif kavimlere mensuptur. Beluçlar, Horasan Farsları ve Türkmen Sünniler arasında yaygın olan fıkhi mezhep Hanefiliktir. Kürtler, Talişler, Türkler ve güneydeki Fars sünniler arasında ise Şafii mezhebi yaygındır.
İranlı yetkililer, saldırının faillerinden 'intikam' alınacağını belirtiyor. İran'da dün düzenlenen çifte bombalı saldırıyı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri